BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Kış lastiği hangi araçlarda zorunlu!

Kış lastiğinin zorunlu olduğu haberlerinden sonra talep oldukça arttı. Bunun üzerine yetkiler hangi araçlara zorunlu olsuğunu açıkladı.

Abone ol

Emniyet yetkilileri, kış lastiği takmanın sadece ticari araçlar için zorunlu olduğunu, özel araçlar için herhangi bir yasal zorunluluk bulunmadığını belirtti.

Kış lastiği takmanın sadece ticari araçlar için zorunlu olduğu, hususi araçlar için herhangi bir yasal zorunluluğun bulunmadığı bildirildi.

Yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlarda kış lastiği kullanılmasını zorunlu hale getiren yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla fiyatları 105 ile 350 lira arasında değişen kış lastiklerine talep arttı.

Bazı lastik satıcılarının kış lastiğinin herkes için zorunlu olduğunu öne sürmesi ve bu yönde mesajlar atması üzerine emniyet yetkilileri değerlendirmede bulundu.

Kış lastiği takmayan sürücüye ceza uygulamasının ilk etapta şehirlerarası yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara yönelik olduğunu vurgulayan trafik yetkilileri, özel araçlar için herhangi bir zorunluğun bulunmadığını bildirdi.

Yetkililer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre, aralık ayı başından nisan ayı başına kadar kış lastiği kullanmayan ticari araç sahiplerine 500 lira ceza verileceğini, bu yönetmeliğin hususi araçları kapsamadığını ifade etti.

KIŞ LASTİĞİNİ TAVSİYE EDİYORUZ

Kış lastiklerinin, olumsuz yol koşullarında yüksek güvenlik sağladığı için kış lastiği takmayı tüm sürücülere tavsiye ettiklerini anlatan emniyet yetkilileri, kış lastiklerinin özellikle düşük sıcaklıklarda ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha yüksek güvenlik sağladığını kaydetti.

Kış lastiklerinin normal lastiklere göre ıslak zeminlerde yüzde 10, kar üzerinde yüzde 20 daha kısa fren mesafesi sağladığını vurgulayan yetkililer, mevsimine göre lastik kullanmanın lastiğin performansını artırdığına dikkati çekti.

Emniyet yetkilileri, lastikleri teknik şartlara aykırı olan, kabak lastiklerle yola çıkan sürücülere 72 lira idari para cezası yazıldığını, ehliyetlerine ise 20 ceza puanı uygulandığını da hatırlattı.