BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Kış aylarında güvenli sürüş önerileri

Kış lastikleri yola daha iyi tutundukları için yaz lastiklerine göre durma mesafesini de yarı yarıya düşürüyor

Abone ol

Kışın lastiklerin yol tutuşu normal hava şartlarına göre daha düşük olduğu için sürücülerin karlı ve buzlu zeminde düşük hızda seyretmesi gerekiyor

Türkiye genelinde etkisini göstermeye başlayan kar yağışlarıyla birlikte trafikte güvenli sürüş çok daha önemli hale geldi. Havanın soğuması, kar yağışları ve buzlanma tehlikesinin bir arada yaşandığı bu günlerde, sürücülerin her zamankinden daha dikkatli olmaları gerekiyor.

Lastik üreticisi Michelin, sürücülerin kış aylarında araç kullanımını güvenli hale getirecek önerileri içeren bir açıklama yaptı.

Karlı ve buzlu zeminde düşük hızda seyretmek gerektiği ve kışın lastiklerin yol tutuşunun normal hava şartlarına göre daha düşük olduğu belirtilen açıklamada, şu tavsiyelerde bulunuldu:

"Kış lastikleri yola daha iyi tutundukları için yaz lastiklerine göre durma mesafesini de yarı yarıya düşürüyor. Otomobilinizi donatacağınız kış lastiklerinin aynı marka ve desen olmasına özen gösterin. Aracınızın lastik hava basıncını kış mevsimi şartlarına uygun olarak ayarlayın. Hava basıncının araç üreticisinin belirttiği ölçüde olmasına özen gösterin.

Güvenliğiniz için, orijinal dış çapa mümkün olduğunca uygun ebatlar seçin. En iyi sürüş kalitesini devam ettirmek için jant genişliğinizi değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Ancak bu kararı vermeden önce bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin. Arıza durumunda, otoyol kenarlarındaki 'Acil Durak' alanlarına gidin ve mümkün olduğunca sağa park ederek dörtlü flaşörlerinizi yakın."

Akü kontrolünün yapılması ve radyatördeki suyun donmaması için mutlaka antifriz kullanılması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Silecek suyunuzun cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar donmaktan koruyan alkol içermeyen bir silecek sıvısı olmasına özen gösterin. Kış mevsimi yol şartlarında takip mesafesine, yüksek hızda seyretmemeye, ani fren ve hızlanmadan kaçınmaya ve kısa farları sürüş esnasında sürekli açık tutmaya dikkat edin. Yola çıkmadan önce çocuk koltuklarının uygun şekilde yerleştirildiğinden emin olun ve güvenli şekilde bağlandığını kontrol edin" önerileri yapıldı.