BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.439,78
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kırmızı ışık yakıt düşmanı

Edremit Kent Konseyi, kent içindeki kırmızı l ışıklardaki beklemelerde binlerce litre yakıtın israf edildiğini belirledi.

Abone ol

Balıkesir’in Edremit Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu’nun yaptığı araştırma, önemli bir gerçeği ortaya çıkardı.

Farklı toplumsal sorunlara dikkat çekerek oluşturdukları gruplar ile sorunlara çözüm yolları arayan Edremit Kent Konseyi, oluşturduğu Çevre Çalışma Grubu ile farklı bir soruna daha değindi. Çevre Çalışma Grubu, Akçay Edremit Arasındaki kırmızı ışıklarda bilhassa trafiğin yoğun olduğu aylarda her ay bir tanker yakıtı havaya atıldığını ortaya çıkarttı ve ‘Yeşil Dalga’ uygulaması ile önemli ölçüde tasarruf ve çevre kirliliği azalması yapılabileceğini açıkladı.
Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu’nun araştırmasını, Kent Konseyi Genel Sekreterliği şu şekilde açıkladı; “Yapılan ortalama hesaplara göre bir araç kırmızı ışıkta 30 sn durduğu zaman bekleme ve kalkış esnasında 16 cc yakıt yakıyor. Akçay-Edremit arasındaki ışıklarda her 2 dakikada bir yaklaşık 15 araç bekleme yapıyor. Günde ortalama 7 bin 500 aracın durup kalktığı bu yolda bir kırmızı ışıkta bekleme sonucu 120 litre yakıt boşa yanmaktadır. Bir ayda bir kırmızı ışıkta bekleme 3 bin 600 litre yakıta tekabül etmektedir. Akçay-Edremit arasında dört kırmızı ışıkta durulduğunu varsayarsak toplam sarfiyat 14 bin litre, yani bir tanker yakıt demektir. Sonuçta Edremit-Akçay yolunda bu ışıklarda bir tanker yakıt boşa yanmaktadır. Bu çok büyük bir israftır. Ayrıca havaya karışan karbon monoksit gazı, kurşun, ısı ve fren ile ortaya çıkan kanserojen balata tozu da cabası. Trafik ışıklarından vazgeçemeyeceğimize göre tedbir almalıyız. Bu yolda yeşil dalga uygulaması yapılarak araçların hiç durmadan yola devam etmeleri sağlanabilir. Bu sayede vakit ve nakit kaybı önlenebilir. Havran - Küçükkuyu güzergahındaki tüm trafik ışıkları, ayarları tekrar kontrol edilerek, hatalı görülenler, tali yola göre ana yolda daha uzun süre yeşil ışık yanacak şekilde düzenlenmelidir. Bütün trafik ışıkları saat 24 den sonra yanıp sönen sarı ışığa dönerken Kipa önündeki ışıklar bu markete giriş çıkış yapan araçlar için özel yapıldığı halde, 24 saat devamlı çalışmaktadır. Bu trafik ışıkları acilen mevsime göre, Kipa’nın çalışma saatlerine göre ve ana yola uzun süre yanacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu konuya gereken önemin verilmesi için yetkilileri uyarıyoruz. Petrol, havaya atılmayacak kadar değerli ve gelecek nesillerin de kullanacağı, çoğunu dövizle aldığımız bir maddedir, değerini bilmeliyiz.”