BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.433,32
HABER /  DÜNYA

Kırmızı böcekler palmiyeleri kuruttu

Adalar’da ortaya çıkan kırmızı palmiye böceği palmiyeleri kuruttu. Böceklerin zarar verdiği 200’e yakın palmiye ağacı kesildi. <br/>İlk olar...

Abone ol

Adalar’da ortaya çıkan kırmızı palmiye böceği palmiyeleri kuruttu. Böceklerin zarar verdiği 200’e yakın palmiye ağacı kesildi.
İlk olarak Malezya’da ortaya çıkan, ardından tüm dünyaya yayılan ’kırmızı palmiye böceği’ İstanbul’da Kartal’dan sonra Adalar’da da ortaya çıktı. Palmiyelerin gövdelerine girerek yuva yapan böcekler, ağaçları kuruttu. Evlerin ve kamu binalarının bahçesinde ve yol kenarlarında bulunan çok sayıda palmiye ağacı, böceklerin zarar vermesi üzerine kesildi.
Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Mürsel Ayrancı, şu ana kadar 200’e yakın ağacın kesildiğini belirterek, “Sebebi palmiye ağaçlarına zarar veren kırmızı palmiye böcekleridir. Öncelikle yumurtalarını bırakıyor. Bir aşamada 200’e yakın yumurta bırakabiliyor. Sonra bunlar larva şekline dönüşüyor. Bu gelişme süreci 4 ayı kapsıyor. Dişiler senede 3 periyot yumurta verebiliyor. Kesim yapılan dalların olduğu yerdeki salgı palmiye kırmızı böceğini cezbediyor. Oralardan ağacın özsuyunu emerek ağacın gövdesine giriyor. Özsuyunu emmesi sonucu ağaçlarda kuruma meydana geliyor” dedi.
Böceklerin vatandaşlar tarafından rahatlıkla fark edilebileceğini kaydeden Ayrancı, “Çok rahat fark edebilirsiniz, tepede kuruma başlıyor. Sonrasında hiçbir şey yapamıyorsunuz, önceden yapmak gerekiyor. Bunun 3 aşamada mücadelesi söz konusu. Birincisi tuzak kurarak, ikincisi ilaçlayarak. İlaçlamada da iki aşamada yapılıyor. Birincisi tabanda sulamayla birlikte verebiliyorsunuz. İkincisi zararın en fazla tahribat yaptığı yaprakların oluştuğu üst kısmı ilaçlayarak yapılıyor. Bir de son zamanlarda elektromanyetik dalgalarla da ağacın o bölgesine dalgalar vererek larvaların ölmesini sağlayabiliyoruz” diye konuştu.
Ayrancı, böcekler için kurulan tuzaklardan da bahsederek, “Bu tuzaklar ağaçların gövdesine bağlanıyor. Böceği cezbeden maddelerin içine yerleştiriliyor. Bu kokuyu alan yetişkinler kapanlara giriyor. Böylelikle toplanıp imha ediliyor” dedi.
İsmini palmiye ağaçlarından alan Büyükada’daki Palmiye Cafe’nin Sahibi Selim Koran ise “Kötü bir görüntü. Üzüldüm doğrusu. Ağaçlar sağlığında ilaçlansaydı veya bakımı olsaydı. İşyerimizin ismini bunu anımsayarak koymuştuk” dedi.
(İHA)