BIST 9.793
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.431,92
HABER /  GÜNCEL

Kırgızistan'da FETÖ'den darbe girişimi bombası

FETÖ darbe girişimini Habertürk'te değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ'nün Kırgızistan'da darbe girişiminde bulunabileceğini söyledi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ darbe girişimini Habertürk TV'de değerlendirdi önemli açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ 'nün Orta Asya yapılanması için Kırgızistan'ı üs olarak seçtiğine dikkat çekerek "Kırgızistan yönetimi içine sızıyorlar, orada da darbe girişiminde bulunabileceklerini söyledik" dedi.

Habertürk TV'nin canlı yayınına katılan Çavuşoğlu, FETÖ'nün sınır ötesi yapılanması ve alınacak tedbirleri böyle anlattı:

DİĞER ÜLKELERDE UZANTILARI VAR

"Diğer ülkelerde bunların uzantıları var. Hem hukuki süreci işleteceğiz, diğer taraftan üçüncü ülkelerdeki faliyetlerin sonlandırılmasına ilişkin çalışmaları sürdüreceğiz. Bazı ülkeler adım atmaya başladı. Japonya'da Türkiye-Japonya ticaret ve sanayi odası gibi odalardan derneklerden de bunları temizlemeye başladık.

DIŞARIDAN GELEN TELEFONLAR

Bazı arkadaşlarımız, 'Siz anlatıyordunuz ama bu boyutta olduğunu anlayamamıştık', 'Tedbirlerimizi hızlandıracağız' diye arayanlar da var, suçluluk psikolojisi içinde olup da arayanlar var. Bu anlamda da kendileri bazı adımları atacaklarını söylediler. Sadece okulları değil, bazı kuruluşları var. Oraya da kaçanlar olduğunu dair bilgiler gelmeye başladı. KKTC terör listesine aldı, gerekli tedbirleri alacaklar. KKTC hükümetine teşekkür ediyoruz, gerekli çalışmaları yapacaklarını biliyoruz. Terör örgütlerinin üssü olmasını istemeyiz yavru vatanın.

KIRGIZİSTAN İÇİN DE CİDDİ TEHDİT VAR

Bazı ülkelere de biz uyarı yapıyoruz. Mesela Kırgızistan Dışişleri Bakanı'na bizzat ben uyarı yaptım. Çünkü Orta Asya'da Kırgizistan'ı kendilerine üs olarak seçtiler. Ve her geçen gün onların yapılanması network ağı büyüyor. Kırgızistan yönetimi içine sızıyorlar, onlara yönelik de darbe girişiminde bulunabileceklerini söyledik. Kardeş Kırgızistan'ın bize darbe girişiminde bulunan terörist örgütün orada yapılanmasına müsade etmemesi gerekir ve bu konuda kendilerinden adımlar atması gerektiğini söyledik. Aksi taktirde bizim de onlara bakış açımız değişir. Bizden bir kere daha listeyi istediler.

ORTA ASYA YAPILANMASI MERKEZ ÜSSÜ KIRGIZİSTAN

Ertesi günü bu listeyi ulaştırdım. Kendisi de bunu cumhurbaşkanına ileteceğini söyledi. Ama Kırgızistan için de ciddi tehdit var. Orayı üs olarak için seçtikleri için Kırgızistan devlet yapısına içine sürekli sızmalar var. Kendi adamlarını yerleştirmeler var.

AVRUPA MEDYASINDA "KEŞKE DARBE BAŞARILI OLSAYDI" DİYENLER VAR

Utanmasalar 'Keşke darbe başarılı olsaydı' diyenler var. Birilieri de aleyhte konuşacak kimseyi bulamıyoruz diye mail atıyorlar. Bu darbe yapan kişiler buralarda varsa, sen olsan ne yaparsın? OHAL konusunda bu endişelerini Fransa ile paylaştın mı, Almanya ile paylaştın mı? Türkiye'de olunca niye tepki gösteriyorsunuz? Vatandaşın hürriyeti kısıtlanmayacak, güçlenecek. Bu OHAL döneminde attığımız adımları Avrupa Konseyi ile görüşeceğiz, bilgi vereceğiz. Bu süreci şeffaf bir şekilde sürdürürken, bir darbe girişimine karşı Avrupalı dostlarımızın ders verir gibi, kendileri birinci sınıf ülke diğerleri ikinci sınıf ülke gibi...