BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,69
ALTIN 2.496,92
HABER /  GÜNCEL

'Kimyasallar spermi azaltıyor, kanser riskini artırıyor'

Finlandiya'da yapılan araştırmada 1980li yılların başında doğan erkeklerin sperm kalitesinin, sonraki yıllarda doğanlara göre daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Finlandiya'da yapılan bir araştırma sonucunda, sperm kalitesinin azalması ve yumurtalık kanseri riskinin artmasında endüstriyel kimyasalların etkisi olabileceği iddia edildi.

International Journal of Andrology dergisinde yayımlanan araştırma, 1979 ve 1987 yılları arasında doğan erkekler üzerinde yapılan incelemelere dayanıyor.

Turku Universitesi'nde yürütülen araştırmanın sonucunda çevre ve doğa koşullarında yaşanan değişimin, bu iki olumsuz eğilimi de tetiklemiş olabileceği ortaya çıktı.

Araştırmanın Finlandiyalı erkekler üzerinde yapılmasının sebebi, bu grubun sperm değerlerinin en yüksek noktada olması.

Ancak bilim adamları bunun, genetik sebeplerle mi yoksa zararlı kimyasallara daha az maruz kalmalarıyla mı ilgili olduğunu bulamadılar.

3 grup denek

Araştırma kapsamında 1998 ve 2006 yılları arasında 19 yaşına basan üç grup erkek incelendi.

Sonuçlar 1980'lerin sonunda doğmuş olanlardan oluşan grubun sperm değerlerinin, seksenlerin başında doğmuş gruba göre daha düşük olduğunu ortaya koydu.

İki grup arasında yumurtalık kanserine yakalanma riski açısından da seksenlerin sonunda doğanların grubu daha büyük tehlike altında.

Sheffield Üniversitesi'nden doktor Allan Pacey yaptığı değerlendirmede sperm değerlerinin genç kuşaklarda düşük olmasının sebeplerini açıklayan en güçlü teorinin, çevre koşullarında yaşanan değişimlere dayandığını söyledi.

Pacey, besin ve yiyeceklerden alınan kimyasalların her geçen kuşakta daha da artmakta olduğunu ve sperm kalitesindeki düşüşün bu kimyasalların etkisiyle ortaya çıkabileceğini belirtti.