BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,96
ALTIN 2.436,18
HABER /  GÜNCEL

Kim bu Twitter'daki 'solcu' hayalet?

Twitter'daki adı: eskisolcu... Takipçisi de epey fazla... Ancak kimliği hala meçhul? Peki kim bu isim?

Abone ol

ÖZLEM GÜRSES
İNTERNETHABER / Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da '@eskisolcu' olarak kayıt olan ve yazdığı tweetlerle adından söz ettiren meçhul şahıs, yazarımız Özlem Gürses'in de dikkatinden kaçmadı.

Şimdilerde tam 3 bin civarında takipçisi olan ve özellikle solcuların dikkatle takip ettiği 'eskisolcu', BirGün gazetesinden de teklif aldı, orada da kimliğini açıklamadan yazıyor.

Herkesin merak ettiği bu ismin Ufuk Uras olduğunu söyleyenler var. Behzat Ç'nin senaristi Emrah Serbes diyen kişi sayısı da az değil.

İşte o 'meçhul' şahısla yazarımız Özlem Gürses e-mail üzerinden bir röportaj yaptı. Özlem Gürses'e ne Ufuk Uras, ne de Emrah Serbes olmadığını, 29 yaşında bir öğrenci olduğunu belirten @eskisolcu, bakın daha neler söyledi?

İşte o ilginç röportaj;

Bilmem farkında mısınız, bir süredir sosyal medyada, twitter'da "eskisolcu" isimli bir hayalet dolaşıyor, solcu bir hayalet !!!

"Solun zaten sadece hayaleti kaldı" diyorsanız bilemem, ama eskisolcu gerçekten büyük ilgi uyandırdı.

Çok acaip tweet'ler yazıyor, hem alaycı, hem entelektüel, hem insancıl hem ukala !
Eskisolcu BirGün gazetesinden de yazarlık teklifi aldı, orada da kimliğini açıklamadan yazıyor.

Biraz araştırdım, eşe-dosta sordum, kim olduğunu bulamadım. ( henüz !  )
Rivayet muhtelif ; Ufuk Uras o diyen de var, Behzat Ç.nin senaristi Emrah Serbes diyen de...

Kendisine sordum, hatta aşağıdaki röportajı yaptım.
Yine de söylemedi !
Buyrun...

*Merhaba. Daha önce hiç kim olduğunu bilmediğim biriyle röportaj yapmamıştım. Kimsiniz siz ?

Ben daha önce de Liberation Gazetesi'ne yine bu konseptte yine hoş bir hanımefendiye röportaj vermiştim. İlgiye alışık, başarılı, karizmatik, çekici ve alçakgönüllüyüm. Kim olduğuma gelince, 1980 öncesi kardeş kavgasını yaşamış, yanlış yollara sapmış ve daha sonra demokrasi yıldızı Turgut Bey (Özal) ile doğru yolu bulmuş bir entelektüelim.

* Nerden çıktı bu "eskisolcu" ? Sanırım sadece twitterda değil, medyada da bu ismi kullanıyorsunuz ?

Eski Solcu olmak aslında benim için bir kartvizit..."Devrim olsaydı zamanında biz yapardık",
"Biz olaylara karıştık da ne oldu" gibi kimsenin cevap veremediği sorular sorabiliyorum bu sayede... Ayrıca Ertuğrul Özkök'ün 'Elveda Başkaldırı' kitabı da bana ilham kaynağı oldu. Sonuçta ikimizin de ne zaman başımızı kaldırdığımız belli değil. Twitter'da etrafıma saçtığım ışık nedeniyle BirGün Gazetesi'nden yazarlık teklifi aldım. Fakat ben bunu yazarlıktan çok BirGün Gazetesi çalışanlarına, okuyucularına bir yaşam koçluğu olarak görüyorum. Bazı tutucu fikirleri var. Örneğin paralı eğitime karşılar. Bazen de yoksulluğu ve sömürüyü fazla dert ediyorlar. Benim orada bulunma amacım onların ezberini bozmak.

* Reklamcı mısınız gerçekten ?

Ben bütün reklamcıların abisi, ustasıyım. Nokta atış ile hedef kitleyi tespit ederim ve ürünü satarım. Aynı zamanda bir sivil toplum gönüllüsüyüm. İleri demokrat olduğumu da eklemek isterim. Mükemmel tespit yeteneğimi ise marksizme borçluyum. Fakat Serdar Turgut'un kalın gözlük camlarını da marksizme borçluymuş gibi yapmasına kızıyorum.

* Neden hep eskisolcu'lar reklamcı oluyor ? Kapitalizmin en kanlı işi ??? :)

Reklamcılık, yaratıcılığın ve insanın kendini gerçekleştirme amacının sermaye için kullanılması demek. Ben memurları sevmem, en azından işini bilmeyen memurları sevmem. Kapitalizm kanlı olduğu kadar da heyecanlı ve gelişime açık. İnsanların birbirinin üstüne basarak yükseldiği bir dünya bana heyecan veriyor.

* Türkiye'de solcular günün birinde iktidar olacak mı ?

En büyük korkum bu. Hatta sanırım bu korkuyu en derin yaşayan iki kişi, Bülent Arınç ve benim. Bülent Arınç, Lenin Anıtı'nı gördüğünde neler hissediyorsa ben de ucuz işgücüne emek sömürüsü diyen solcuları gördüğümde aynı şeyleri hissediyorum. Birgün iktidar olma ihtimalleri beni uykularımdan bağırarak uyandırıyor.

* Bu arada solculuk nedir günümüz dünyasında ? Neyi savunur ?

Bazı eski kafalı solculara, Zerdüşt Kürtlere ve Ergenekonculara göre sol, eşit ve özgür bir dünya demek. Emek sömürüsünün olmadığı, insanların üreterek kendilerini gerçekleştirebildiği, mutsuz ve tutuklu üniversite öğrencilerinin olmadığı bir dünya...Oysa daha önce de belirttiğim gibi, insanlar hayatta kalmak için çalışmak zorunda olmalılar. Yoksa bizim gibi istihdam yaratan entelektüel patronlar sizin gibi alımlı hanımefendilerin ufkunu nasıl açabilirdi?

* CHP sol parti mi ? Peki AKP ? ÖDP ? :)) BDP ?

Bu soruya bende travmalar yaratan ÖDP'den yani Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nden bahsederek başlamak istiyorum. Faşizme direnen bir siyaset geleneğinden geliyorlar. Şimdi de liberalizme direniyorlar. Ezberleri kesinlikle bozulmalı. BDP konusunda Etyen (Mahçupyan) gibi düşünüyorum. BDP'lilerin hepsi hapse atılırsa Kürtler daha özgür siyaset yapabilecekler. Günde 40 vakit namaz kılan ve sürekli devletten özür dileyen Kürtlerin de önü açılmalı...CHP sol bir parti olmaya çalışırsa önce ben kendimi CHP Genel Merkezi'ne kelepçeleyerek bunu protesto ederim. Bence CHP'de Önder Sav ve Deniz Baykal gibi saygıdeğer siyasetçiler toplumsal sorunları Anayasa Mahkemesi'ni dilekçeye boğarak çözmeye devam etmeli. Bu arada CHP'den bahsedince, CHP eleştirisi konusunda yolumuzu aydınlatan iki isimden bahsetmeden geçmek istemem: Melih Gökçek ve Ufuk Uras. Bu isimler takip edilmeli.

Ve AK Parti, ışık kaynağımız, demokrasi yıldızımız...Çeşitli birimlerinde Ergenekon'un işi olan Sivas Katliamı'nda insanları yanlışlıkla yakanların 19 avukatının bulunduğu parti..."Gençliğe Hitabe ayet değil" diyen septik filozof Hüseyin Çelik'in partisi...

* Türkiye'nin en önemli sorunu ?

Türkiye'nin en büyük sorunu sol ve sosyalistlerdir. Her şeye karşılar. Özelleşen ve güzelleşen her yapıya istinasız karşılar. Aynı zamanda darbeciler de...12 Eylül 1980'de liberallerin ve islamcıların çektiği büyük acıları görmezden geliyorlar. Zaman Gazetesi'nde 'Marx aslında yahudiydi' anafikirli haberler ile dalga geçiyorlar. Suçları saymakla bitmiyor.

* Peki çözümü ? :))

Çözümü oksijenin bile parayla satıldığı dindar bir Türkiye projesidir. Çözüm, Türkçe Olimpiyatları'nda horon tepen Ganalı çocuklardır. Çözüm Yiğit Bulut'un saçlarına daha fazla jöle sürebilmesi özgürlüğüdür.

* Kürt meselesini kim çözecek ?

Kürt meselesinin Ak Parti Siyaset Akademileri'nde çözüleceğini düşünüyorum. BDP üyesi ve Zerdüşt Kürtler tutuklandığında Kürt meselesi çözülecektir. Serbest piyasa ve ümmet çerçevesinde bir çözüm biz sömürge tipi liberalleri de memnun edecektir.

* Neden erkekler kadınları sürekli dövüyor, tecavüz ediyor ya da öldürüyor bu ülkede ?

Sizce erkek egemen toplumun ve kapitalizmin yarattığı özgüvensiz bireylerin erkek şiddetiyle bir ilişkisi olabilir mi? Bence kesinlikle hayır. Biz sömürge tipi liberaller yaşadığımız toplumun bazı gerçekleriyle uyum sağlayabiliyoruz. Benim için bu konu sınıfsaldır. Sigortasız çalışan temizlikçi bir kadının gördüğü şiddet benim için sıradan bir üçüncü sayfa haberidir.

* twitter da aradığınızı buldunuz mu ?

Twitter'da aradığımı buldum. Hakettiğim ilgiyi görüyorum. Bazen hezeyanlar da yaşamıyor değilim. "Ben saksı değilim.Eski Solcu'yum. En çok bana soracaksınız", dediğimde sağolsun genç arkadaşlarım beni dinliyor. Ayrıca twitter kendime militan liberal kadrolar da yetiştirmemi sağlıyor. Bir çok yoksul ve solcu gence bir hayat gustosu sağladığımı düşünüyorum. Bu arada size şarap koleksiyonumdan bahsetmiş miydim Özlem Hanım? İsterseniz bunu 'off the record' konuşalım.