BIST 9.028
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.279,71
HABER /  SAĞLIK

Kilo vermenin sırrı

Ne yaptıysam kilo veremedim diyenler, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu kilo vermenin ve sağlıklı kiloyu sürdürmenin sırrını açıkladı.

Abone ol

Kilo sorununa kalıcı bir çözüm düşünen herkesin kilo aritmetiğini ciddiye alması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, 'Kilo vermenin sırrı yediklerinizi azaltmaktan, aktivitenizi arttırmaktan geçiyor.' diyor.

Yaz geldi, kilolar kazakların altına saklanamayacak olunca kilo verme telaşı başladı yine. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Yaşasın Hayat! uzmanları ile birlikte evde, işte, tatilde kısacası her zaman, her yerde kolay kilo vermenin ve sağlıklı kiloyu sürdürmenin ipuçlarını Doğan Kitap'tan yayınlanan kitabında paylaştı.

Pek çok kişinin neden kilo aldığını anlamadığı için nasıl kilo vereceğini bilmediğini söyleyen Müftüoğlu, vücudumuzun bir hesap makinası gibi olduğunu ve fazla kalorilerin mutlaka yağ olarak depolandığını söylüyor. Kendisinin bile kilosunu yönetmede zaman zaman kilosunu yönetmekte zorlandığının altını çizen Müftüoğlu, mucize diyetin olmadığını anlatıyor ve sağlıklı kilonun sırlarını bizimle paylaşıyor.


KİLO VERME PLANINIZ OLSUN

Fazla kilolardan kurtulmak için doğru bir planla işe başlamak gerekiyor. Bütün araştırmalar hangi yaş ve kiloda olursanız olun sağlıklı bir vücudun ayda 2-4 kilodan daha fazla kaybı kabullenmekte güçlük çekeceğini gösteriyor.

KİLO VERMENİN 4 ALTIN KURALI

Düşük yağlı, orta düzeyde protein ve yeterli miktarda karbonhidrat içeren diyet: Kek, kurabiye, bisküvi, şeker ve tatlılar yerine meyve, sebze, bulgur, makarna ve kepekli ürünler yemeyi deneyin.

Egzersiz olmadan olmaz: Kilo yönetimi programı yaşam koşullarınıza uygun size özel hazırlanmış bir egzersiz planını mutlaka içermelidir. Verdikleri kiloyu başarılı bir şekilde koruyanların sırrı “günde 30 ila 45 dakika yürüyüş”tür.

Vazgeçilmez öğün kahvaltı: Kilo sorunu olanların büyük bir kısmında kahvaltı alışkanlığı olmadığı saptanmıştır. Atlanan bir kahvaltının ardından yeterli, dengeli ve çeşitli bir öğle yemeği genellikle yapılamaz.

Kilo takibi ve porsiyon kontrolü: Haftalık kilo takibi yapmak her gün tartılmaktan çok daha yararlıdır. Bunun yanı sıra porsiyon kontrolünün, edinilmesi gereken önemli bir alışkanlık olduğunu unutmayın!


BESLENMENİN ANAYASASI

1. Besin değeri yüksek, kalorisi az besinler yiyin. Aldığınız her kaloriyi sayın. Vitamin, mineral, lif içeren besinler seçin.

2. Az yağlı yiyin. Doymuş yağ miktarı az olan bir diyet, damarsal yaşlanmayı ve damar sertliği oluşumunu önler, kalp krizi ve felç riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

3. Kilo oynamalarına izin vermeyin. Hepimiz kalem gibi ince olamayız, önemli olan doğru kiloda kalmamızdır.

4. Diyetinizi çeşitlendirin. Günlük ekmek yani tahıl grubu, meyve, sebze, süt ürünleri ve et içeren beslenme fazla kalori almadan sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlar.

5. Her gün 5-6 küçük porsiyon halinde sebze meyve tüketin. Böylece yağ oranı ve kalorisi düşük, besin değeri yüksek bir diyet yapabilirsiniz. Meyvelerle vitamin, lif, karoten ve antioksidanları alırken, sebzelerle yüksek lif alınır. Lif alımı metabolizmayı ve sindirimi düzenler. Kan şekerinin normal seviyesinin korunmasında ve besin ögelerinin emilmesinde etkilidir. Kolesterol seviyesini azaltır.

6. Fazla protein almayın. Fazla alınan protein şeker ve yağa dönüşür.

7. Tam doğal besinleri tercih edin.

8. Şekeri azaltın.

9. Sık sık balık yiyin. Balıkta bulunan Omega-3 kandaki trigliserit düzeyini düşürür. Kalp krizi riski azalır, kanın pıhtılaşma riskini azaltır, damar sertliğini önler.

10. Yemek tariflerinizi sağlıklı besinleri kullanarak tekrar düzenleyin.

11. Her yemekten keyif alın. Yemeği eğlence haline dönüştürün.

12. Sık ve az yiyin. Herhangi bir öğünde toplam 750 kaloriden fazla almamaya dikkat edin.

13. Bol su için.

Bunlar çok önemli

Tuz kullanımını azaltın. Günde 2-3 gramı geçmeyecek miktarda tuz tüketmeye çalışın.

Yemeklerinize potasyum bakımından zengin, maydanoz, nane, kekik, dereotu, soğan, limon gibi tat vericileri kullanmaya özen gösterin.

Kansere karşı koruyucu etkisi olan sarımsak, sofranızda mutlaka yer alsın.

Bitkisel sıvı yağları tercih edin.

Yeşillikleri unutmayın. Bol bol tere, roka, yeşil soğan, maydanoz tüketin.

Zeytin tüketimini günde 4-5 adet olacak şekilde sınırlayın.

Turşu, salamura ve ev salçası tüketimini azaltın.

Tereyağı, margarin, kuyrukyağı ve içyağı kullanmayın.