BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.513,09

Kilo Vermekte Neden Başarısızız…

Fazla kilolardan kurtulmak istiyorsanız bu işin yaşam tarzı değişikliği olduğunu bilmeniz gerekli. Kilolardan kurtulmak için gereken doğru davranışları bilmek size fayda sağlamadığı gibi üzgünüm ama uygulamakta fayda sağlamayabilir.

Fazla kilolardan kurtulmak istiyorsanız bu işin yaşam tarzı değişikliği olduğunu bilmeniz gerekli. Kilolardan kurtulmak için gereken doğru davranışları bilmek size fayda sağlamadığı gibi üzgünüm ama uygulamakta fayda sağlamayabilir. İster estetik kaygılar isterse sağlık problemleri için olsun kilo vermeye karar verdiyseniz her şart ve durumda doğruları uygulamanız yani kişiliğinize bu davranışları işletmeniz gerekli. Kısaca başarınızı yaptığınız diyet ya da egzersiz yönteminden çok dayanma gücünüzün belirlediği bir konudur kilo verme…


Para yatırımıyla ilgili yazılarımda borsanın ne kadar karlı bir yatırım aracı olsa da insanların ne kadar başarısız olduklarından bahşetmiştim, işte insanların belki de daha başarısız oldukları bir diğer konu da kilo vermektir. İşin matematiği oldukça basittir aslında. Yediklerinizden kısarak ya da daha fazla egzersizle kalori yakarak başarılabilinecek bu matematik işi pratiğe geldiğinde maalesef işlemez.

İşin Matematiği…
İşin tekrardan matematiğine dönelim ve gelir-gider hesaplarıyla başlayalım. Evimize giren para gelirimiz, yaptığımız harcamalar ise giderimizdir. Aylık 3000 tl kazanıyor ve 2500 tl harcıyorsak ihtiyaç fazlası 500 tl paramız olur. Bu fazla paramızı korumak adına altın, döviz veya gayrimenkul alarak korumaya çalışarak birikim yaparız. Eğer 2000 tl kazanıyor ve 2500 harcıyorsak 500 tl ihtiyacımız olur ve birikimle köşede tuttuğumuz paramızı kullanmamız gerekir. Yani aylık gelirimiz, aylık ihtiyacımızı karşılayıp karşılamaması göre ya birikim yaparız ya da birikimlerimizden harcarız.


Para birimi olarak kaloriyi, birikim aracı olarakta yağı kullanması dışında vücudumuzun yaptığı da aynısıdır. Günlük hesabında ihtiyacı olan kaloriden fazla gelen her 77 kalori 1 gr yağ olarak depolarken, eksik kalan her 77 kaloride ise bir gram yağ harcar vücudumuz. Her gün yediklerimizle gün içi yaşamımızı devam ettirmek için gerekli kaloriyi alırız. Gün içinde yaptığımız hareketlerle de bu kaloriyi yakarız. Gün sonunda fazla kalorimiz varsa yağ olarak depolar ve kilo alırız, eğer eksik kalorimiz varsa yağ depolarından kullanır ve kilo veririz.


10 kilo almakta vermekte aslında çok kolay
Bir yılda 10 kg almak ya da vermek, 77bin kalori almak ya da vermek demektir. Yaşam tarzımız da kolaylıkla yapabileceğimiz basit birkaç değişiklik ile rahatlıkla fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. 1 küp şeker 20 kalori, 1 asitli kutu içecek (kola vs) 150 kaloridir. Günde 5 bardak çay/kahve içiyor ve her bardağa herkes gibi 2 şeker atıyorsanız günde 200 kalori alıyorsunuz demektir. Sadece sekersiz çay/kahve içerek senede 9-10 kilo, sağlığa bir faydası olmayan kola içme alışkanlığını bırakarak senede 7 kilo rahatlıkla verebilirsiniz. Ya da spor merkezine yazılıp bir iki haftada sıkılmak yerine asansörü ve arabayı daha az kullanarak günde ilave sadece 30 dk tempolu yürüme ile senede 6-7 kg verebilirisiniz.

Aç kalarak kilo veremezsiniz
Cinsiyete, boya ve yaşa göre değişmekle beraber ortalama günlük kalori ihtiyacımız 2500-3000 kaloridir. Çok az yiyerek gün içi performansınızı düşürmesi, sağlığınızı bozmasının yanı sıra gün boyu aç kalsanız bile sadece 350 gr kilo verebilirsiniz. Yani aç gezerek kilo veremezsiniz. İlave olarak vücudunuzda açlık durumunda savunmaya geçer, sağlığınızın bozulmasının yanında hem kalori tüketimini çok azalır hem de İŞTAHINIZI çok açar.


Konu insanların çok istediği ama başaramadığı on milyarlarca dolar harcanan bir sektör olunca kilo verme ile ilgili binlerce diyet yöntemi var. Hangisini daha etkili diye sorarsanız aslında seçtiğiniz yöntemden daha da önemlisi ideal kiloyu sürdürmeyi bir yaşam şekli haline getirmektir. Kilo vermek sabır ve irade isteyen bir süreçtir. Yediğiniz yüksek kalorili abur cubur denilen cips, bisküvi, kola ve şekerli gıdalardan kaçınmak yetersiz oluyorsa yediğimiz porsiyonların kalorisini azaltarak (sadece yemeklerde 1 dilim az ekmek yemek bile senede 1 kg verdirebilir ya da tabağınızın 3 te birini sebzelere ayırmak senede 7 kilo verdirebilir gibi) kilo verebilecekken, hızla kilo vermek isteriz. Başarısız kilo verme girişimlerinin ortak özelliği sonuca hemen ulaşmak istemektir. Warren Buffett para yatırımında dediği gibi sağlık yatırımında da başarıyı zaman belirler: ‘’9 kadını hamile bırakabilirsiniz ama 1 ayda çocuk sahibi olamazsınız.’’


Spor yaparak kilo veremeyenler
Spor yapıyor ama kilo alıyorsanız bu vücudunuzu tanımamanızdandır. Yapılan hata yine aceleciliktir. Hızla kilo verme isteği, aşırı zorlamayı getirir. Aşırı zorlama ise kan şekerinizi düşüreceğinden yemek isteği olarak size döner. İçten gelen bu istekle, spor yaparak kalori yaktığı için mutlu olan kişi kendini bir çikolata ya da tatlı ile ödüllendirir. Vücudumuz çok verimlidir. Bir çikolatadan aldığı kalori ile 1 saat, bir baklavanın verdiği kalori ile iki saate yakın ağır spor için gereken enerjiyi elde edebilir. Unutmayın kilo verme disiplin ve sabır işi fazla zorlama ve acelecilik işi değildir.


Kilolarla başınız dertteyse sadece diyet yapmak yeterli olmaz. Fazla kilolar özelliklede göbek çevresinde yağlanmanın sonucu vücudumuzda bir dizi değişiklikler olur. Bu bölgede fazla yağ hücresi olması durumunda salgıladıkları maddeler ile kan şekeri, kolesterol düzeyinde artmayla kendini gösteren insülin direncine neden olurlar. İnsülin direnci varlığında ise sürekli açlık hali hissedersiniz ve genelde bu his yüksek kalorili gıdalarla bastırılır. Bu direnci kırmanın en kolay ve basit yolu düzenli egzersiz yapmaktır. Her gün 30 dakika yürümeniz hem kalori yaktırarak ve iştahınızı kapatarak kilo vermenize yardımcı olurken aynı zamanda insülin direncini de kırarak diyabet, kolesterole bağlı kalp krizi, felç riskini azaltır. Kilo vermek isteyenler yediklerine dikkatin yanına mutlaka gün içi basit yürüme gibi egzersizi de eklemelidir.

Dayanma güçü
Kilo verme adına vücudunuzla bir savaşa girişecekseniz öncelikle Sun Tzu’nun ifadesiyle onu tanımalısınız:‘’Başkasını ve kendini bilirsen, yüz kere savaşsan tehlikeye düşmezsin; başkasını bilmeyip kendini bilirsen bir kazanır bir kaybedersin; ne kendini ne de başkasını bilmezsen, her savaşta tehlikedesin.’’


Örneğin çok su içerek kilo vermezsiniz. Midenizde besinlerin sindirimini kolaylaştırmak adına bir Waldeyer Caddesi denilen bir yapı bulunur. İçtiğiniz sıvılar midenizi doldurmak yerine hızla bu cadde üzerinden bağırsaklarınıza geçerek emilir. Farklı yollara sapmak yerine işi zamana yaymanız yeterlidir. Ayrıca hızla kilo vermeye çalışmak vücudunuzda ciddi stres oluşturur, bu stres kalp krizini bile tetikleyebilir. Hele ki vücudunuzu Sağlık Bakanlığının önermediği ilaçlar ya da takviyelerle kandırarak kilo vermeye çalışırsanız genç yaşta ölebilirsiniz. Medya kısa yoldan hızlı kilo vermek isteyip de ölen insanların haberleriyle doludur.
Kilo vermeye karar verdiyseniz bu işin disiplin isteyen uzun vadeli bir süreç olduğunu hatırlayın. Aşırı kilolar birçok sağlık problemine yol açabildiği gibi birçok sağlık problemi de aşırı kiloya yol açabilir. İyi bir başlangıç için önce aile hekiminize başvurun ve kilolarınız yol açtığı problemleri veya kilo vermenize engel tedavi edilebilir bir probleminizin olup olmadığını öğrenin. Sonrasında ise iradenizi zorlayabilecek yüksek kalorili gıdaları evinizden, dolabınızdan mümkün ölçüde uzak tutun. Sağlık Bakanlığının yayınlarında bu basit önerileri bulabilirisiniz
En hızlı nasıl verebilirim ya da en etkili diyet yöntemi ne diye sorarsanız sizi aç bırakmayan, vücudunuzun temel ihtiyacı olan besinleri içerdikten sonra aslında birbirlerinden çokta farklı değiller. İnsanın kendiyle yüzleşmesi, doğruların fıtratına işlemesi içinde ciddi gayret ister. Sürekli uygulanmadıklarında istenen neticeleri vermezler. Para yatırımcısından size güzel bir sağlık yatırımı sözüyle yazımızı bitirelim
‘Borsa yatırım diyet yapmaya benzer, başarınızı kafanız değil dayanma gücünüz, iradeniz belirler.’’Peter Lynch