BIST 9.698
DOLAR 32,51
EURO 34,80
ALTIN 2.431,30
HABER /  GÜNCEL

Kiliselerin elektrik faturası devletten

Türkiye'de hizmet veren kiliselerin aydınlatma giderleri artık devlet tarafından ödeniyor.

Abone ol

Türkiye'deki yaklaşık 400 kilisenin elektrik faturasını Diyanet İşleri Başkanlığı ödüyor.

İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kaymakamlıklar arasında konuya ilişkin ‘gizli’ ibareli yazışmalara ulaşan Milli Gazete, manşetten "Kiliseye ampul" başlığını attı.

Haberde "AB “liste”liyor, Türkiye “gerekler”i bir bir yapıyor... Yeraltındaki kiliselerin gün yüzüne çıkartıldığı yetmedi, bir de elektrik paralarını ödetiyorlar..." ifadelerine yer verildi.

Mersin Kültürlerarası Diyalog Merkez ile Özel Toros Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Kültürlerarası Diyalog ve Önyargıların Giderilmesi’ panelinde bir izleyicinin, kilisenin giderlerini nasıl karşıladıklarını ve gelirlerinin olup olmadığı sorusu üzerine Mersin Latin İtalyan Katolik Kilisesi Papazı Hanri Leylek, “Bir kaç yıldan beri elektriği müftülük ödüyor. Biz kendilerine faturayı yolluyoruz. Bir ibadethane olduğu için ibadethanenin elektrik gideri müftülük tarafından ödeniyor” cevabını vermişti. Bu haberinden ardından gazete söz konusu belgelere ulaştı. fatura.20130418094029.jpg

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN LİSTE İSTENİYOR

11/03/2013 tarihli belgede İçişleri Bakanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın isteğine  cevap vermiş. İçişleri Bakanlığı’ndan Diyanet İşleri Başkanlığı’na gönderilen yazıda “İlgili yazınızla Başkanlığınız bütçesinden ibadethanelerin elektrik giderlerinin karşılanması amacıyla konulan ödeneğin dağıtımında kullanılmak üzere Türkiye genelinde ibadete açık olan kilise, havra ve sinagogların il ve ilçe düzeyinde tespit edilerek gönderilmesi istenmektedir. Konu ile ilgili olarak Valiliklerimizden alınan bilgiler doğrultusunda Ülke genelinde 387 adet ibadethanenin kullanıma açık olduğu anlaşılmıştır. Buna ilişkin olarak, İl/İlçe bazında düzenlenen liste ekte gönderilmiştir. Bilgi ve gereğini arz ederim” ifadeleri yer alıyor. 

İL MÜFTÜLÜĞÜ'NDEN KAYMAKAMLARA

10 Nisan tarihinde T.C İstanbul Valiliği  İl Müftülüğü’nden  gizli ibareli olarak Kaymakamlığa gönderilen yazı da “Türkiye genelinde resmi olarak ibadete açık olan il-ilçe düzeyinde adı, adresi ve mülkiyet durumu tespit edilerek düzenlenen ilçeniz sınırları içerisinde bulunan kilise, havra ve sinagogların listesi, Bakanlar Kurulu Kararı gereği Diyanet İşleri Başkanlığı Bütçesine ibadethanelerin elektrik (aydınlatma) giderlerinin karşılanması amacıyla konulan ödeneğin harcanmasında dikkate alınmak üzere ilgi yazı ekinde gönderilmiştir.” ifadeleri yer alıyor.