BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,12
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'nun yanında sürpriz isim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesinde düzenlenen Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinliklerinde yaptığı konuşmada, "İnsanlık, yoksulluk ve acı çekiyor. Maddiyat insanları daha adil ve mutlu yapamadı" dedi.

Abone ol

Hacıbektaş’ın Çilehane mevkiindeki Kültür Merkezi’nde düzenlenen resmi kutlamalar saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesi ile başladı.

51’inci Ulusal, 25’inci Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinliklerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah ekipleri gösteri sundu. Protokol konuşmalarının ardından 21’inci Uluslararası Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü, Almanya Alevi-Bektaşi Kültür Enstitüsü’nün kurucusu olan yazar Gülizar Cengiz’e verildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törende, hükümeti temsilen bir yetkili yer almadı. Törenin konukları arasında Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Bülent Tezcan, Sezgin Tanrıkulu Genel Sekreter Gürsel Tekin, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Avrupa Bektaşileri lideri Edmond Brahimaj da yer aldı.

KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK PANKARTLARI

Kılıçdaroğlu adını taşıyan Kültür Merkezinin açılışına gelirken, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar’ın yaptırdığı Çilehane yolundaki ’Yanındayız’ pankartı ile CHP liderinin açılışını yaptığı ve kendi adını taşıyan Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi’nin içinde ise, Rumeli Balkan Güçbirliği Platformunu oluşturan 351 dernek adına açılan ’Kemal Kılıçdaroğlu’nun destekçisiyiz’ pankartları dikkati çekti.

Ankara’dan yanında CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mustafa Sarıgül ile birlikte otobüsle Hacıbektaş’a gelen Kemal Kılıçdaroğlu, Bakırköy Belediyesi tarafından yaptırılan ’ Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi’nin açılış kurdelesini, protokolle birlikte kestikten sonra salona girdi. Kılıçdaroğlu’nu burada partililer, Türk bayraklarını sallayarak karşıladı. Tribünlerden bir grup genç de ’ Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ diye tempo tuttu.

YASTIKLARA OTURMAYIN ANONSU

Açılışı yapılan kültür merkezindeki koltuklara konulan ve üzerinde Hacı Bektaş Veli’nin tasvir resmi bulunan yastıkların üzerine oturulmaması ve hatıra olarak saklanması için sürekli anonslar yapıldı.

Anma törenine eşi Sevim Kılıçdaroğlu ile birlikte katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli etkinliğine katkıda bulunan CHP’li belediye başkanlarına günün anısına hediyeler verdikten sonra ’Halkın umudu Kılıçdaroğlu’ sloganları arasında konuşmasına, "Anadolu’nun hamuru mayası, sesi nefesi sevgidir, aşktır, muhabbettir. Anadolu’daki İslamlık meşalesini yakan bu aşktır ve muhabbet köprüsünü kuran Ahmet Yesevi’dir, Mevlana’dır, Yunus Emre’dir, Pir Sultan Abdal’dır, Hacı Bektaş Veli’dir. Veli, tasavvuf dilinde Allah dostudur" diyerek başladı. Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

MADDİYAT İNSANI ADİL VE MUTLU YAPMADI

"Biz güzellikleri ve gazeli nerede yitirdiysek, bunları arayıp yakalamalıyız. Günümüz insanı insanlık tarihinin en büyük maddi olanaklarına sahip. Dünyanın elinde milyarca dolarlık güç var. Tarihin en trajik katliamlarını maddiyat etkileyemedi. Tarihin en aç kitleleriyle karşı karşıyayız. İnsanlık, yoksulluk ve acı çekiyor. Maddiyat insanları daha adil ve mutlu yapamadı. Önümüzdeki iki ana temel var. Birincisi bu zulmün önüne nasıl geçeceğiz. İkincisi insanlığı canavar haline getiren, bu hastalıklı halden nasıl kurtulacağız. İhtiyacımız olan gerçek bir zihniyet devrimidir. İnsan onuruna yakışır bir düzen kurmalıyız. Hacı Bektaş Veli yolundan yürümezsek, zulüm ve gözyaşı göreceğiz. Hünkarın yolu, aslında bize çıkış gösteriyor. İnsanların mağduriyeti üzerine bir iktidar kurtarmak, ayrımcılık yapmak isteyenler, ötekileştirmek isteyenlerden bir şey beklenemez. Müslüman dünyası kan ağlıyor. Camileri yakan, kafa kesen, Kuran-ı Kerim’i yakan ve tüm bu vahşeti din adına yapanlar Hacı Bektaş Veli’yi, Mevlana’yı, Yunus Emre’yi tanısalardı, fikirlerini öğrenselerdi onun insan sevgisini ve aşkını bilselerdi, bunu asla yapmazlardı. Unutmayalım aynı dine inanın iki kişinin birbirini öldürdüğü günümüzde, kucağında aslanla ceylanı buluşturan Hacı Bektaş Veli’den alacakları ve alacağımız çok şeyler var. Ahlaklı ve erdemli toplum; adalet, hak, hukuk, eşitlik, cömertlik, emeğe saygı gibi temel ahlaki ilkeler etrafında bir araya gelir. Ekonomik ve teknolojik olarak çok ileriye gitmiş olabiliriz, ama adalet gibi temel ahlaka sahip ilkeler etrafında bir araya gelirsek, ahlaklı ve erdemli bir toplum oluşturmuş oluruz . Yoksa kamil toplum olamayız. İnsanlık olarak güzeli bulmak için çok sağlam ilkelere ve yol haritasına ihtiyacımız var. Önemli olan, suyu hangi kaynaktan alacağımızı bilmeliyiz. O halde dönüp toprağımız sevgi toprağına dönüştürmeli, yüzümüzü Mevlana’yla Yunus’a, Pir Sultan’a, Dadaloglu’‘na, Hacı Bektaş-ı Veli ile gönüllerimizi de aşk ırmağıyla yıkayalım. Bunu yaparsak evrensel değerleri yakalamış oluruz.”

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu da yaptığı konuşmada, barış ve dostluk adına, sevgi hoşgörü adına birlikte bulunmanın kendilerini mutlu ettiğini belirterek "Hoş geldiniz, dost geldiniz” dedi. Selmanpakoğlu, "Hacı Bektaş Veli, Tanrıya inanmanın, Hazreti Peygambere inanmanın, Hazreti Hz Ali’nin yolundan gittiğini belirterek en önemli ölçütün adalet olduğunu söylemiştir. Taraflı görüşlerin, dolandırıcılığın, talancılığın hüküm sürdüğü tanrının adını kullanarak din istismarcılığının yapıldığı, toplumun bölündüğü, insanların ötekileştirildiği duruma düşmemek için Hacı Bektaş Veli’yi anlamak çok önemlidir. Hacı Bektaş’ı anlamış olsak yurt dışında Filistin’de Irak’da Suriye’de kan dökülmezdi. Alevi açılımı adıyla hükümetin yaptığı toplantılar demokrasi ve insan haklarına yeterli olmadığından olumsuzlukla sonuçlanmıştır. Açılım gerçekçi ve inandırıcı olmalıdır. Alevi ve Bektaşiliğin Anadolu inancı olduğu kabul edilmemekte, cami ne kadar kutsalsa cemevi de kutsaldır. Kimse, kimseyi ötekileştirmemelidir. Zorunlu din derslerinin kaldırılması ya da bu aşamada seçmeli hale getirilmesi önemle beklenmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Sünni anlayışın fetva kurumu olmaktan çıkarılmalıdır. Tüm inançlara eşit mesafede olmalı, inançların bir diğerine baskı kurması önlenmelidir. Gecikmiş adalet, adaletsizlik olmamalı. Madımak’la ilgili yeniden yargılanma yapılmalıdır. Alevi, Bektaşi köylerine cami yaptırılmasından vazgeçilmelidir" diye konuştu.