BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.433,89
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan uzlaşma mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi toplantısı öncesinde basın toplantısı düzenledi

Abone ol

İNTERNETHABER - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dün gerçekleştirdikleri terör zirvesine ilişkin görüşlerini aktardı.

Kılıçdaroğlu, teröre karşı iktidar ve muhalefetin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, "Parlamento gelenekleri içinde bir yol haritası belirledik. Her parti önerisini getirsin, konuşalım. Demokrasi kavga değil, uzlaşma rejimidir" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terörle ilgili açılım politikası önermediklerini, bir ''yol haritası'' belirlediklerini ifade ederek, ''Neden öneri getirmedik? Bizim önerilerimizi baştan söylesek pek çok tepkiye yol açabilirdi. İstediğimiz; her parti eşit sayıda milletvekiliyle uzlaşma komisyonuna gelir, önerilerini getirir, oturur uygarca tartışırız'' şeklinde konuştu.Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezinde düzenlenen Parti Meclisi toplantısı öncesinde basın mensuplarına açıklama yaptı.

Türkiye'nin en temel 2 sorunu bulunduğunu, bunlardan birinin ''işsizlik'', diğerinin de ''terör'' olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, terör konusundaki görüşlerini dile getirirken, sorunun 30-35 yıldır çözülmediğini, bunun sorumlusunun da siyaset kurumu olduğunu vurguladı.

Kılıçdaroğlu, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmeyle ilgili şunları söyledi:

''Siyaset kurumu çözüm üretmedi, hepimiz konuştuk, ayrı ayrı alanlarda konuştuk ama bir araya gelip konuşmadık. Hepimiz çok şey söyledik, ama bir araya gelip, neyi söylediğimizi, hangi gerekçeyle söylediğimizi konuşmadık.

Biz ilk kez kendimize göre, altını çiziyorum, sağlıklı, tutarlı bir yol haritası ortaya koymaya çalıştık. Nedir yol haritası? Dedik ki 'Parlamontoda bir komisyon kuralım' Parlamentonun geleneğinde bir araya gelme, akil milletvekillerinden oluşan, kendi alanlarında uzman milletvekillerinden oluşan, her partiden eşit sayıda milletvekili bir araya gelsin. Anayasa Komisyonu'nda bir araya geliyoruz, niçin? Anayasa bir toplumsal uzlaşma belgesidir de onun için. Terör konusunda da bir araya gelelim. Ne eksiğimiz var bizim, niçin bir araya gelmiyoruz. Gelelim bir araya, oturalım konuşalım. Biz bir açılım politikasını önermedik, 'şöyle yapın' demedik, biz bir yol haritası belirledik. Parlamentonun geleneklerine uygun bir yol haritası belirledik. 'Şunu şöyle yapın', 'böyle yapmazsanız bu olmaz' diye bir dayatma mantığı içinde de olmadık. Neden öneri getirmedik. Bizim önerilerimiz yok mu. Elbette ki var bizim önerilerimiz. Ama bizim önerilerimizi baştan söylesek pek çok tepkiye yol açabilirdi. Pek çok çevre, 'bu öneriler doğru değildir' diyebilirdi. Bizim istediğimiz; her partinin önerisini var, her parti eşit sayıda milletvekiliyle uzlaşma komisyonuna gelir, önerilerini getirir, oturur uygarca tartışırız.''

İSMİ SİZ KOYUN, BİZ KABUL EDERİZ

Kılıçdaroğlu, demokrasinin, çatışma değil, ''uzlaşma kültürü'' olduğunu ifade ederek, bu kültür içinde bir araya gelinebileceğini söyledi.

Bir ülkede 30-35 yıldır çözülmeyen bir sorun varsa, sorunun çözümü için birilerinin ''yol haritasını'' belirlemesi gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, belirledikleri bu yol haritasının ''bütün siyasal partiler için geçerli'' olduğunu ifade etti.

Kılıçdaroğlu, ''Şimdi bazı siyasal partiler, belli isimlere takılıp kalıyorlar. 'Efendim ismi şu olmasın, bu olmasın'. İsimler şart değil, ismi siz koyun biz kabul ederiz. Ne isim uygun görüyorsanız onu söyleyin, ne fark eder. Artık kafalarımızdaki dar kalıpları yıkmalıyız, insan merkezli bakmalıyız. İnsan merkezli bakarsak sorunları çözeriz'' diye konuştu.

Kendilerinin soruna insan merkezli baktığının altını çizen Kılıçdaroğlu, böyle bir yola gitmesinin temelinde, şehit annelerine verdiği söz bulunduğunu belirtti.

Ziyaret ettiği şehit aileleri ve aralarında geçen konuşmaları aktaran Kılıçdaroğlu, ''Bütün şehit ailelerinin ortak cümlesi var, o cümle şu 'inşallah bu son olur, benim oğlum öldü, başkasının oğlu ölmesin'. Bu kadar insani bir duyguyu görmemezlikten gelmek mümkün değil, göreceğiz'' dedi.

ÇAĞRIMIZI HALA BÜTÜN SİYASİ PARTİLERE YAPIYORUZ

''Neden parlamentoda bir uzlaşma komisyonu?'' sorusuna yanıt getiren Kılıçdaroğlu, ''Çünkü bu sorun, bir siyasal partinin tek başına çözeceği bir sorun olmaktan çıkmıştır. Bu sorun, ülkenin ortak sorunudur'' dedi.

Çok iyi niyetlerle yola çıktıklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, önerilere açık olduklarının altını çizdi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Diyorsanız ki 'akil adamlar olmasın efendim bu bilmem, Apo söyledi de onun için siz bunu yapıyorsunuz'. Akil adamları kaldırırız, kanaat önderleri komisyonu deriz, beğenmiyorsanız ak saçlılar komisyonu diyebiliriz, beğenmiyorsanız düşünen adamlar komisyonu diyebiliriz. Ne istiyorsanız onu deriz.

'Efendim Kürt meselesi demeyin'. Olur. 'Terör meselesi deyin'. Olur terör meselesi deriz. Efendim 'terör meselesi' demeyin. Ne diyelim? 'Can yakıcı mesele'. Hay hay, can yakıcı mesele deriz. Sorun isimlerde değil, sorun bir araya gelmekte, iyi niyetli bir araya gelelim. Bizim ifadelerimiz, rahatsız edebilir, yanlış da bulunabilir. Biz ifadelerimiz, değişmez hükümler, kurallar olarak hiçbir zaman söylemedik. Değiştirmek mi istiyorsunuz hay hay değiştirelim. Belli ifadeler kalksın mı? Kalksın.''

Kan üzerinden, terör üzerinden siyaset yapılamayacağını, ortada insan hayatı bulunduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, ''Sorunu çözmek istiyoruz, onun için yol haritamız var. Çağrımızı hala bütün siyasi partilere yapıyoruz. MHP'ye de yapıyoruz, BDP ye de yapıyoruz. Parlamento dışındaki partilere de yapıyoruz. Onların da görüşleri alınmalı. Çünkü biz, bu ülkede bir milli mutabakat sağlamak istiyoruz'' dedi.