BIST 9.052
DOLAR 32,32
EURO 35,14
ALTIN 2.296,28
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan Suriye eleştirisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak’ta oynanan oyunun Suriye’de de oynanmak istendiğini söyledi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya’da Hekimhan 4. Ceviz, Maden ve Kültür Festivali’ne katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ve İstanbul Bağımsız Milletvekili İhsan Barutçu, ilçe ve belde belediye başkanları ile vatandaşların katıldığı festivalde Kılıçdaroğlu, yaşlı köylülerden oluşan halk oyunu ekibi ile fotoğraf çektirdi.

Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak yaptığı konuşmada Kılıçdaroğlu, “Demokrasi Batılıların dayattığı bir şeyde değildir. İyi düşünelim., Irak’a girdiler. Ne diye girdiler? Demokrasi adına Irak’a girdiler. Batı’nın egemen güçleri Irak’a girdiler. 1.5 milyon insan öldü. Binlerce Müslüman kadına tecavüz edildi. Neymiş, Irak’a demokrasiyi getireceklermiş. Geldi mi Irak’a demokrasi? Şimdi aynı oyun demokrasi adı altında Suriye için oynanmak isteniyor. Efendim Suriye’de demokrasi yokmuş.

Peki Suriye’de demokrasi yok. Suriye’ye silah sokulsun diye para veren Suudi Arabistan’da mı demokrasi var,Katar’da mı demokrasi var? Oralarda ses yok. Suriye bizim komşumuz. Müslüman bir ülke. Bir Arap devleti. Orada demokrasi konusunda ciddi sorunların olduğunu biliyoruz. Elbette ki demokrasi gelmeli. Elbette ki, özgürlükler gelmeli. Ama Batı’nın egemen güçlerini dayatması ile bir ülkeye demokrasi gelmez. Onu kabul etmiyoruz. Biz demokrasinin her halkın kendi özgür iradesiyle kazanmasını isteriz. Kendi gücümüzle, söz sahibi ve güç sahibi olabiliriz ” dedi.

METRO İNŞAATLARI İDDİASI

Kılıçdaroğlu, konuşması esnasında metro inşaatlarının kilometre maliyet bedelleriyle ilgili olarak ise bazı iddialarda bulundu. Kılıçdaroğlu, “Sosyal demokrat belediye başkanı olmak kolay değildir. Arkadaşlarım bana rakamlar verdiler. O rakamları izninizle sizlerle paylaşmak isterim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro yapıyor. Kilometresi 140 milyon lira. Anakara Büyükşehir Belediyesi, 1 kilometrelik metroyu 90 milyon liraya yapıyor.

Peki İzmir Büyükşehir belediyesi kaça yapıyor? 56 milyon liraya. Elinizi vicdanınıza koyun, bütün Türkiye’ye sesleniyorum; bütün Türkiye’deki yurttaşlarıma sesleniyorum; elinizi vicdanınıza koyup, 1 kilometrelik metro yapıyorsunuz 140 milyon liraya, 1 kilometrelik metro yapıyor soysal demokrat bir belediye başkanı 56 milyon liraya. Neredeyse 3’te biri kadar. 140 milyon liralık bir metro inşaatı ne demektir biliyor musunuz, İstanbullulara ve bütün Türkiye’ye atılan bir kazık demektir. Niçin söyledim? Sosyal demokrat belediye başkanı olmak için kul hakkı yememeyi temel ilke kabul etmek lazım” dedi.

Kılıçdaroğlu, terör konusunda ise, “Eğer siz teröre karşı mücadele edeceksiniz, ortak mücadele etmek durumundayız. Türkiye bir duvar gibi onurlu bir duruş sergilemelidir, terör konusunda. Nereden ve kimden gelirse gelsin. Terör bir insanlık suçudur ve o suça karşı onurlu duran bir parti de CHP’dir” şeklinde konuştu.