BIST 9.530
DOLAR 32,48
EURO 34,79
ALTIN 2.477,81
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan hükümete Suriyeli eleştirisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ordu'da partisinin düzenlediği Fındık Yürüyüşü sonrası konuştu. Kılıçdaroğlu, çiftçiye para vermeyen hükümetin Suriyeliler'e 30 milyar dolar harcadığını söyledi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, fındıkta fiyat istikrarının sağlanması gerektiğini söyledi. Fındığın Türkiye için stratejik bir üren olduğunu belirten CHP lideri, çiftçiye para vermeyen hükümetin Suriyeliler'e bugüne kadar 30 milyar dolar harcadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, partisi tarafından 18 Eylül'de Ordu'da başlatılan ve Giresun'da dün sona eren "Fındık İçin Yürüyoruz" yürüyüşünün ardından Atatürk Alanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, emeğe, alın terine hep saygı duyduğunu, kendilerine alın terine saygı duymayı öğreten kişinin rahmetli Bülent Ecevit olduğunu söyledi.

"FINDIK STRATEJİK BİR ÜRÜNDÜR"

Bugün fındık için mücadele ettiklerini ve arkadaşlarının da bunun için yürüdüğünü dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Birinci sorumuz şu, fındık neden önemlidir? Çünkü fındık bir stratejik üründür. Ne demek stratejik ürün? Üç açıdan anlamı var fındığın. Birincisi şudur, Türkiye'de 33 ilde fındık ekiliyor. 15 ilde fındık temel geçim kaynağıdır, yani fındık olmasa bu 15 ilde hayat olmuyor. İkinci neden, 15 ilde 502 bin ailenin gelir kaynağı fındıktır. Üçüncü temel nokta tarım ürünü olarak ihraç ettiğimiz fındık, gelir açısından Türkiye için bir numaradır. Bir numaralı tarım ürünümüz fındıktır. Milyarlarca dolar fındık ihracatından para kazanıyoruz. Soru şu? Milyarlarca dolar para kazanıyoruz, peki bu fındığı eken üreticiye ne veriyoruz, alın terinin, emeğinin karşılığını veriyor muyuz? İşte sorunumuz buradan başlıyor. 

"HÜKÜMET FİYATTA İSTİKRAR SAĞLAMALI"

Soru şu, madem ki dünya birincisiyiz, bu fiyatı niye biz belirlemiyoruz? Elin oğlu fiyatı niye belirliyor? Bizim gücümüz mü yok, imkanımız mı yok? Hayır var, imkanımız da gücümüz de var ama fındık üreticisi bir araya gelmediği, ortak ses çıkartmadığı, ortak mücadele etmediği için onun alın terini bir avuç yabancı sömürüyor. Buna izin vermeyeceğiz, sonuna kadar mücadele edeceğiz.

"FİYATTA İSTİKRAR SAĞLANMALI"

Fındıkta olması gereken ister ürün fazla olsun, ister düşük olsun fiyatta istikrarı sağlamaktır. O zaman soru şu? Fiyatta istikrarı kim sağlar? Dünyanın bütün ülkelerinde 'Fiyatta istikrarı kim sağlar?' sorusunun tek cevabı vardır, devleti yöneten hükümetler. Hükümet fiyatta istikrarı sağlar. Eğer hükümetler fiyatta istikrarı sağlamıyorsa çiftçisine, çiftçisinin alın terine sahip çıkmıyor demektir. 15 yıldır ülkeyi yöneteceksin… 1 yıl, 2 yıl, 10 yıl değil, 15 yıldır yöneteceksin, fiyatta istikrarı sağlayamayacaksın. Size sözüm söz, terörü nasıl 4 yılda bitiririm diye söz verdiysem, fındıkta fiyatta istikrarı da 2 yıl için içinde sağlayacağım.

"ÇİFTÇİYE PARA YOK"

İnanıyor musunuz para olup olmadığına? Çiftçiye para yok, Suriyelilere kaç lira harcadılar biliyor musunuz? 30 milyar dolar. Ben söylemiyorum, onlar söylüyorlar, 'Suriyelilere 30 milyar dolar para harcadık.' Ya onlar oldu birinci sınıf vatandaş, Karadeniz'in fındık üreticisi oldu ikinci sınıf vatandaş. Bunun hesabını ben değil siz soracaksınız. Gelene söyleyin, 'Suriyelilere verdin 30 milyar dolar. Ya biz fındık ektik, alın teri döktük, insan çalıştırdık, gübre aldık, alacaksın fındığı göndereceksin dışarıya, milyarlarca dolar para gelecek Türkiye'ye, bizim alın terimizin karşılığını vermiyorsun, çalışmayan Suriyeliye 30 milyar dolar para harcıyorsun. Bunun hesabını Karadenizli sormak zorunda. Soracak mısınız? Söz mü? Söz veriyorsanız meselemiz yoktur.

"HESABI SANDIKTA SORACAKSINIZ"

Sadece bu mu? Bu da değil. Fındık üreticisine gelince para yok, şimdi Marmaris'te 350 odalı yazlık sarayı inşa ediliyor. Hani para yoktu? Bin 100 odalı senin neyine yetmiyor kardeşim, şimdi 350 odalı. Bir uçak aldın yetmedi, iki uçak aldın yetmedi, beş uçak aldın yetmedi, bin 100 odalı saray yetmedi, 350 odalı yeni yazlık saray yapacaksın. Fındık üreticisi kardeşim, Karadenizli kardeşim, Karadeniz'in yiğit evlatları bunları unutacak mısınız? Hesabını sandıkta soracak mısınız? Söz mü? Ben de size söz veriyorum bu ülkede hakkı, hukuku, adaleti gerçekleştirmek için her türlü mücadeleyi sonuna kadar yapacağım, bedeli ne olursa olsun."