BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan flaş AYM açıklaması

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'te kabul edilen yeni anayasa değişikliğiyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesinin doğru olmadığını, en büyük divanın halk olduğunu söyledi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin yeni anayasayla ilgili Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirdi. Bu süreçte AYM'ye gidilebileceğini; ancak bunun doğru bir adım olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, en büyük divanın millet olduğunu onun için de halka gidildiğini ifade etti.

Kemal Kılıçdaroğlu dün NTV yayınında gündeme ilişkin soruları cevapladı. Yeni anayasa değişikliğini eleştiren Kılıçdaroğlu, referandumda yeni anayasının kabul edilmesi halinde devletin bir kişi tarafından tamamen ele geçirilebileceğini kaydetti. Başkanı ele geçirdiğiniz zaman kararnameyle istenilenin yapılabileceğini de ileri süren Kılıçdaroğlu, devletin bekasının tehlike altında olduğunu iddia etti. NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"KABUL EDİLEMEZ"

“(Başörtülü genç kıza saldırı) Önce bunu duyduğumda çok şaşırdım, ‘umarım olay doğru değildir’ diye. Sonra arkadaşlarım doğruladı. Mütevazi bir aile, baba sakin, anne haklı olarak daha tepkili, çünkü kız çocuğunun yaşadığı acı anneyi biraz daha derinden sarsmış. Baba, ‘bu tür olayların olmaması gerektiğini’ ifade etti. Doğru bu tür olaylar olmamalı, bir çocuğun kılığıyla kıyafetiyle başörtüsüyle uğraşmak asla doğru değil.

"GİTMEK DOĞRU DEĞİLDİ"

En büyük divan halkın divanıdır. Şimdi halka gidiyoruz. Bu ülkenin kaderini belirleyecek olan yine halkın kendisidir. Demokrasiyi askıya mı alacağı yoksa güçlendirecek miyiz? Bu kadar önemli bir kararı milletimizin kendisi vermelidir. Çocuklarını düşünüyorsa, demokrasiyi düşünüyorsa, düşünce özgürlüğünü savunuyorsa bu milletin ferasetine güvenmek lazım.

"HAYIRLAR ÖNDE"

(Anket sonuçları) Kararsızlar hala ciddi bir oran olarak görülüyor. Hayır oyları biraz önde, o da görülüyor. Ama biz hayırın daha çok çıkmasını istiyoruz. Her bir seçmen grubu olarak veriliyor, sandığa gitmeyeceğim diyen vatandaşlar var. Onun için diyorum mutlaka sandığa gidin. En büyük arzumuz en büyük isteğimiz bu.

"MHP TABANI HAYIR DİYECEK"

MHP tabanı, kendi tanımıyla söyleyeyim milliyetçi bir taban. Bu referandum eğer olumlu çıkarsa beka sorunu ortaya çıkar. MHP tabanı kendi vatanına sahip çıkan bir taban onun için hayır demelerinde bir sorun yok. Bir ülke kendi geleceğini değişik kurumlarla güvence altına alır. Örneğin, ordusu vardır, Merkez Bankası, Parlamentosu vardır. Vatandaşların hakları vardır, güvence altındadır. Dolayısıyla bir devleti ele geçirmek son derece zordur. FETÖ’nün ülkeyi ele geçirmek için 30 yıl 40 yıl belki de 45 yılda çalıştığını biliyoruz. Bu anayasa geçerse bir kişiyi kandırdığınız anda devlet tamamen ele geçirebilirsiniz. Başkanı ele geçirdiniz mi kararnameyle istediğinizi yaparsınız. Tek bir kararname ile bütün müsteşarları görevden alıp yenilerini yerine getirebilirsiniz. Türkiye’nin bekası burada mı yatıyor? Şimdi karar alma yetkisi kimde Meclis’te.

"REFERANDUM KAMPANYASI"

Biz başladık bile çalışıyoruz. Slogan birden fazla var. Bizim bütün örgütlerimiz çalışıyorlar. Ev ev, cadde cadde, sokak sokak. Önümüzdeki günlerde yine İstanbul’a gideceğiz konuşacağız. Biz Başbakanı Cumhurbaşkanını kötülemiyoruz. Biz onların yaptığı gibi bir şey yapmıyoruz, ‘bu anayasa değişikliği neler getiriyor neler götürüyor.’ Meclis’in fesih yetkisi... Soruyoruz, başkan bir kalkıyor sabah bütün Meclis’i feshettim diyor. ‘Sen bunu istiyor musun?’ Hayır diyor. Ama burada var diyoruz.”