BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,73
ALTIN 2.497,76
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan Davutoğlu'na olay öneri

Yazar Abdülkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurma görevi vermediği CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun tepkisini köşesinde anlattı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Davutoğlu'ndan seçim hükümeti kurma görevi verildiğinde 'sıra Kılıçdaroğlu'nun' deyip görevi iade etmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurması mucizilere bağlı olan Kılıçdaroğlu'na görevi vermemesi polemik konusu oldu. CHP kanadı Erdoğan'ın bu tavrına ateş püskürdü. Kılıçdaroğlu konuyla ilgili ilk tepkisini Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi'yle paylaştı.

Erdoğan'ın kararını netleşmeden önce Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Merkezi'nde görüşen Selvi, konuyla ilgili aralarında geçen diyaloğu "Başbakan'la ve Kılıçdaroğlu ile ne konuştuk" başlıklı yazısında okurlarına duyurdu:

"Kılıçdaroğlu, teamüllerin işletilmesi ve hükümeti kurma görevinin Davutoğlu'ndan sonra kendisine verilmesini bekliyor. Kılıçdaroğlu'na, "Hükümeti kurma görevi verilirse, Saray'a gider misiniz?" diye sordum. "Giderim. Çünkü kişisel duygularımı işlerime karıştırmam" dedi. "Saraya yönelik itirazlarınız var. Bu durum bir çelişki oluşturmaz mı?" diye sormayı da ihmal etmedim. " Oluşturmaz" karşılığını verdi.

"SIRA KILIÇDAROĞLU'NDA DESİN"

Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine görev vereceği konusunda umutlu değildi. Bu duruma tepkiliydi. "Sadece bizim tepki göstermemiz yetmez. Sayın Davutoğlu da Sayın Bahçeli de tepki göstermeli" dedi. Hatta bir adım daha ileri gidip, Davutoğlu'nun hükümeti kurma görevi verildiğinde, “Teamül gereği sıra Sayın Kılıçdaroğlu"nun da diye görevi iade etmesini" istedi. Biraz naif bir yaklaşım gibi geldi bana. Gözlerimden ne hissettiğimi anlamış olacak ki; "Bunu yapsa büyür" dedi.

Cumhurbaşkanı'nın, Kılıçdaroğlu'na hükümeti kurma görevini vermeyeceği iyice netleşti. Cumhurbaşkanı, muhtarlara hitaben yaptığı konuşmada, "Beştepe'nin adresini bilmeyenlerle vakit geçirecek zamanımız yok" diyerek bu durumu pekiştirdi. Ayrıca, Anayasa'nın 116.Maddesi gereğince TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'la dün akşam bir araya geldi. Böylece seçim hükümetiyle ilgili ilk adım atılmış oldu.

"ONU SÖYLEMEM"

Buna rağmen Kılıçdaroğlu'na, “Hükümeti kuracağınıza inanıyor musunuz?" diye sordum. “Kurarım" karşılığını verdi. AK Parti ile koalisyon kuramadılar. MHP'nin tavrı ise belli. Bu iş nasıl olacak? “Onu söylemem" dedi. Hükümet kurar kuramaz, orasını bilmem. Ama Kılıçdaroğlu'na görev verilmeliydi. Mecelle de usul esastan önce gelir. Hükümet kuramayacaksa, bunun denenip görülmesi gerekirdi.