BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,01
ALTIN 2.325,72
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan başkanlık tepkisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasayla birlikte cumhurbaşkanın partili olacağını söyledi. Kılıçdaroğlu böyle bir şeyi kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da ki referandum da Türkiye'nin önünde iki seçenek bulunduğunu söyledi. Dünyanın gelişmemiş ülkelerinin tamamında başkanlık sistemi bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, partili cumhurbaşkanın kendisinin cumhurbaşkanı olamayacağını kaydetti.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, amatör spor kulüp yöneticileri ve sporcularla İstanbul'da bir araya geldi. Referandum sürecinin haricinde sporun gündeminin de değerlendirildiği toplantıda geceye katılanlar Kılıçdaroğlu'na sorular yöneltti. 

"GENÇLERİMİZE SAHİP ÇIKAMADIK"

Kemal Kılıçdaroğlu, siyasetçiler olarak sporculara sahip çıkamadıklarına değinerek, bu konuda gençlere sahip çıkılmadığını söyledi. Böyle olması halinde boksta ve maratonda dünya markası olunabileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, parti olarak bütün sporculara eşit mesafede olduklarını, bütün sporcuları desteklediklerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu referandum konusunda ise şunları söyledi:

İki tercihte bulunacağız. Demokratik parlamenter sistem mi? Otoriter tek adam rejimi mi? Bunun kişilerle de ilgisi yok. Tamamen demokrasiyle ilgili.

"TERCİHİMİZİ BUNA GÖRE YAPACAĞIZ"

Bir ülkenin itibarı iki temel kurala bağlıdır. Birincisi hukukun üstünlüğüdür. İkinci temel kural ise o ülke üretiyor mu, üretmiyor mudur. Hukuk devleti var ve üretiyorsanız, dünyaya malınızı satıyorsanız siz itibarlı ve saygın bir ülkesinizdir. Demokratik standartlarınız yoksa sizin büyüme şansınız yoktur. Dünyanın en az gelişmiş 20 ülkesine bakın. Hepsinde başkanlık sistemi var. Hepsinde başkan çok zengin, halk fakir. Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesine bakıyoruz. Amerika'da başkanlık sistemi var. Diğerlerinin tamamında parlamenter demokratik sistem var. Tercihimizi buna göre yapacağız. Ya üçüncü ligde yer alacağız ya da birinci ligde yer alacağız.

"BENİM CUMHURBAŞKANIM OLAMAZ"

Yeni anayasa değişikliği ile aynı zamanda partisinin genel başkanı olacak. Partisinin genel başkanı olursa benim cumhurbaşkanım olamaz. Ben bu durumda tarafsız olamam. Binali bey tarafsız olabilir mi? Devlet Bahçeli tarafsız olabilir mi? Hayır"