BIST 9.456
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,47
HABER /  EKONOMİ

Kılıçdaroğlu'na 15 milyon kişiye ne diyeceksiniz? sorusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun vatandaşların banka borcunu kapatacağını söylemesi tartışma konusu oldu.

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Yavuz Semerci, CHP lideri Kılıçdaroğlu'na "borcunu ödeyen 15 milyon kişiye ne diyeceksiniz?" diye sordu. 

Kılıçdaroğlu'nun dün partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamalar yankı uyandırdı. Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Bankalara borcu olan kardeşlerime sesleniyorum; seni bu borç batağından kurtarmak Kemal Kılıçdaroğlu'nun namus borcudur." açıklamasını yaptı.

Tartışma konusu olan bu sözler bugün Habertürk'ün ekonomi yazarı Yavuz Semerci'nin gündemindeydi. Köşesinde bu konuyu ele alan yazar, ne iktidarların ne de iktidara talip olanların  vatandaşın bankalara olan borcuna kefil olamayacağını yazdı.

Borcun kamu kaynaklarıyla kapatılamayacağını ifade eden Semerci, borcunu zamanında ödeyen tüketicilere haksızlık ve sözleşme hürriyetine aykırılık içerdiğini belirtiyor. Yazar, yazısına şöyle devam ediyor:

kredi.20150325091403.jpg

SİSTEMATİK BİR RİSK YOK

"Kredi borcu olanların hepsi aslında siyasi partilerin dikkate alması gerek seçmen kitlesi. 15 milyon insan ve onlara bağımlı diğer yetişkinlerle birlikte toplam seçmen kitlesinin çok büyük bölümü. Bu insanlar açısından siyasi istikrar ve büyümenin sürmesi ölümcül derecede önemlidir. Siyasi partiler bu gerçeğe uygun davranmalı ve borcunu ödemeyenlere yönelik söylemleri, borcunu düzenli ödeyenleri rahatsız etmemeli.

Aslına bakarsanız ikinci tablo da tüketici kredileri takibe dönüşüm oranını gösteriyor. Halkın borcunu öderken genelde sadık olduğu, ancak kredi kartı ve otomobil kredisi kullananlarda bu oranın biraz arttığı görülüyor. Yine de bankacılık sistemi açısından sistematik bir riskin olmadığını vurgulamalıyım..."