BIST 9.724
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.431,31
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kılıçdaroğlu kendisiyle çelişkili

28 Şubat soruşturmasını intikam süreci olarak niteleyen Kılıçdaroğlu'na Bekir Bozdağ, cevap verdi.

Abone ol

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu çelişkili davranmakla suçlayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Yargı süreci intikam süreci olarak değerlendirilemez. Daha önce incelenmesini istiyordu kendisiyle çelişkili" sözleriyle eleştirdi.

Bozdağ, TBMM'de bir grup gazetecinin, 28 Şubat soruşturması kapsamında yapılan arama ve gözaltı kararına ilişkin sorularını yanıtladı.

Bunun bir yargılama süreci olduğunu ifade eden Bozdağ, ''Soruşturmayı yürüten savcılık makamı, soruşturma makamının talebi doğrultusunda gerçekleştirilen adli işlemler var. Bunun sonucunu beklemek lazım. İfade alma, devamında neler olacak, hep beraber göreceğiz'' dedi.

Türkiye'de hukukun işlemesi, demokrasinin güçlenmesinin son derece önemli olduğunu dile getiren Bozdağ, TBMM'de dün darbelerle ilgili araştırma komisyonu kurulduğunu anımsattı. Bozdağ, TBMM'nin darbeleri, muhtıraları millet adına inceleyip, millete ödettiği bedelleri, verdiği zararları ortaya koyacak bir çalışmayı gerçekleştireceğini belirterek, bunun, TBMM için ''tarihi bir adım'' olduğunu kaydetti. Bozdağ, parlamentonun, bugüne kadar böyle bir adım atmadığını, ilk kez 24. Dönem Parlamentosu'nun attığını söyledi.

Bozdağ, 12 Eylül'ün yargılanmasıyla ilgili 4 Nisan'da başlayan duruşmanın, demokrasi ve hukuku güçlendiren son derece önemli bir adım olduğunu ifade etti.

SÜRECİN BAŞLAMASI ÖNEMLİ

28 Şubat'la ilgili başlatılan hukuk sürecinin de önemine işaret eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

 ''Bu süreç içinde Cumhuriyet savcılarının araştıracağı hususlar, ortaya çıkan deliller ve durumlar neyse, ona göre bir sonuç çıkacaktır. İddianame düzenlenirse orada göreceğiz, sağlıklı bir değerlendirme yapma imkanı bulacağız. Herkes birşey de hemfikir; 28 Şubat süreci olağanüstü bir süreç, olağandışı işleyen bir süreç. Bu sürece dahil pek çok mağdurlar var, sıkıntılar yaşandı, olaylar oldu. Bu sürece dahil, bugüne kadar bir hukuki soruşturmanın yapılmaması veya yapılamamış olması, herkes tarafından dile getirdi. Parlamentoda CHP, defalarca 28 Şubat süreciyle ilgili soruşturma yapılmadığını dile getirdi. Yazarlar, başka siyasi partiler de dile getirdi. Toplumun her kesiminden de bu konuyla, adli sürecin başlatılmasıyla ilgili talepler yükseliyor, değerlendirmeler yapılıyor.

Cumhuriyet savcıları hangi saiklerle bu işi başlattığını bilemiyoruz. Ama başlatılmış olması, son derece önemlidir. Türkiye'nin geçmişinde, karanlık olan hususların bırakılmamasını önemsiyorum. Bu süreç, belki 28 Şubat sürecine ilişkin bilmediğimiz maddi gerçekleri ortaya çıkaracak ve bu süreci ayrıntılı şekilde aydınlatma imkanı, fırsatı verecektir. Sonucu beraber göreceğiz, şimdiden, 'şöyle olur, böyle olur' deme imkanımız yok. Savcılar, takipsizlik mi verecek, iddianame mi düzenleyecek, bunları sürecin sonunda göreceğiz. Ama sürecin başlaması son derece önemli.''

KILIÇDAROĞLU'NU TELAŞLANDIRAN NEDİR?

Bozdağ'a, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, konuya ilişkin ''Adalet intikam duygusuyla aranırsa, orada adalet olmaz'' değerlendirmesi de soruldu.

Kılıçdaroğlu'nu, çelişki içinde gördüğünü ifade eden Bozdağ, Kılıçdaroğlu, CHP grup başkanvekilleri ve pek çok CHP'linin, 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturmayla ilgili sözlerinin bulunduğunu belirtti. Bozdağ, Cumhuriyet savcılarının, böyle bir süreci başlattığında, savcılara intikam duygusuyla hareket ettikleri ithamını içeren bir yaklaşımı, doğru bulmadığını kaydetti.

Yargılama ve soruşturma süreçlerinin, Anayasa ve kanunlar çerçevesinde yapıldığını ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:

''Bunları yapanlara, 'intikam duygusuyla hareket ediyor' diye bakarsanız, o zaman hiçbir adli süreci işletme imkanı bulamazsınız. Sayın Kılıçdaroğlu'nu, burada telaşlandıran nedir bilemiyorum, henüz ortaya çıkan, esasına ilişkin bir şey de yok, yeni başlayan bir süreç var. CHP'nin Genel Başkanı, çok büyük bir telaş içine düşmüş gözüküyor. Hemen yargıyı intikamcılıkla itham edebilecek bir noktaya gelmiş. Fevkalade yanlış bir yaklaşım olarak görüyorum. Yargı süreçleri, intikam süreçleri olarak değerlendirilemez. Hukukun işleyen bir sürecidir bu. Bir yandan parlamentoda 28 Şubat darbe sürecinin araştırılmasına 'evet' deyip, öte yandan adli sürece gelince buna 'intikam' demek, büyük bir çelişkidir.''

MAĞDURİYETLER YAŞANDI

Bozdağ, 28 Şubat sürecinde yapılan her şeyin hukuki, MGK kararları çerçevesinde yapıldığına yönelik değerlendirmelerin anımsatılması üzerine, ''MGK kararları, Batı Çalışma Grubu, başka şeylerle ilgili, bunların hukuksal boyutuyla ilgili, kanuna aykırı işler mi değil mi, bu noktada bir değerlendirme, inceleme yapmadım, yapacak değilim de böyle bir yetkim de yok. Cumhuriyet savcılarının adli makamların yapacağı iştir. 28 Şubat sürecinde çok büyük mağduriyetler yaşandı, sıkıntılar oldu, pek çok kişi işinden, kamu görevinden oldu, başka sorunlar oldu, Hükümet düştü, yeni hükümetler kuruldu, bir sürü olaylar oldu. Bu hadiselerle ilişkin maddi gerçeklerin, bizim gördüğümüz gerçeklerle ne kadar örtüşüp örtüşmediğini herkesin bilme hakkı var. Şu aşamada bunlara dair detaylı değerlendirme yapmak, devam eden sürece ilişkin doğru olmaz. Hukuki bir süreç var. Onu yargı sürecinin sonunda göreceğiz'' diye konuştu.