BIST 9.459
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.497,98
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu, İnce'nin oy oranını açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK'te 'Ne Oluyor?' programında Başak Şengül moderatörlüğünde gazeteciler Şirin Payzın, Murat Çelik ve Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu CNN TÜRK'te Ne Oluyor? programına katıldı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin son anketlerdeki oy oranını açıklayarak, "29-30 bandına görünüyor" dedi.

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ise bir süredir seçimleri ilk turda kazanacağını söylemeye devam ediyor. İnce, en son bugün yaptığı bir mitingde, "Şu anda puan farkı at başı yarışa doğru gidiyor. Başlarken Allah şahittir şöyle başladım; 'İkinci tura kalalım, ikinci turda hesaplaşırız.' Bugün iş değişti, bugün birinci turda alacağız artık" şeklinde konuşmuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

"Hangi açıdan balktığınıza bağlı. Seçim meydanları canlı özellkle Muharrem İnce'nin mitingleri son derece canlı, keyifli. Dipğerlei biraz daha durgun geçiyor. Millet ittifakının diğer bileşenlerinin mitingleri medtyda yer almıyor bud a bizi üzüyor tabi. En son Merak Akşner'in Gaziantep'te kamyonla engellenmesi bizleri sond erece üzdü.

İNCE'NİN OY ORANI 

29-30 bandında görünüyor. Tabii ikinci turda Muharrem Bey kazanacak. Bu ülkede 80 milyonun cumhurbaşkanı olacağım diyenin kazanması lazım. Baştan beri söylediği şu: Ben 80 milyonun Cumhurbaşkanı olacağım dedi. CHP rozetini çıkardığına göre ve 80 milyonu kucakladığına göre de beraber mitinge çıkmamızın doğru olmadığını düşündük.

PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞ

Biz hiçbir zaman eskiyi savunmadık eski parlamenter sistemi de savunmadık. Şimdi diyorlar ki 'onlar eski sisteme dönmek istiyorlar' hayır efendim biz eskiye dönmek istemiyoruz. Bir partinin genel başkanı hâkim mi tayin eder? Yüzde 10 seçim barajı... 2002’de yüzde 34 oy aldılar parlamentoda yüzde 65’i temsil ettiler. Bu mu milli iradeyi temsil etmek? Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için defalarca teklif verdik kabul etmediler. Seçim yasasını neden değiştirmiyoruz? Neden kadın kotası getirmiyoruz? Arzu ederiz kadınlar daha fazla görünür olur parlamentoda.

RESTORASYON SÜRECİ 

Parlamenter sistemin yeniden inşa edilmesi lazım ve yeni kurumların gelmesi lazım. Bir yandan anayasa değişikliği için çalışılması lazım. Bir yandan anayasa değişikliği için çalışılması lazım. İlk defa sivil anayasa imkanı doğacak. Öbür taraftan İnce bir ekiple yola çıkacak; her şeyi ben yaparım mantığıyla gitmeyecek zaten. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı bütün dünyaya ilan edilecek. Ona müdahale edilmeyecektir. 12 Eylül darbe hukukundan Türk hukuk sistemi kurtulmadıkça demokratik bir parlamenter sistemi kuramayız.

EKONOMİ YÖNETİMİ

Sayın İnce meydanlarda da söyledi, ilk yapacağı OHAL'i kaldırmaktır. Bu en azından yargıya erişim hakkını yeniden yurttaşlara verecektir. Yargının önündeki engelleri kaldıracak dolayısıyla. Merkez Bankası'nın müdahale araçlarına siyasetin müdahale etmeyeceğini bütün dünyaya duyuracağız. Türkiye ekonomisi tefecilere çalışıyor. Erdoğan rantiye sınıfına çalışıyor. Türkiye'nin yatırım politikasını belirleyenler müteahhitler. Erdoğan içeride farklı dışarıda farklı konuşuyor. Ülke böyle yönetilmez. Türkiye'de ekonomiyi Erdoğan değil faiz lobisi yönetiyor. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Bugüne kadar AK Parti hükümetlerinin enflasyon konusunda hiçbir öngörüsü tutmamıştır. Türkiye güçlü bir ülke olacak. Herhangi bir vatandaş gerekirse Muharrem İnce'yi de Kılıçdaroğlu'nu da eleştirebilecek. Kimse eleştirdi diye tutuklanmayacak. Erdoğan neden ekonomiden söz etmiyor? Konuşulacak bir yanı yok ekonominin. Faizler yüksek, işsizlik arttı. Kişi başına düşen milli gelir artmadı. Erdoğan ekonomi konusunda dut yemiş bülbül gibi.

CHP YATIRIMLARA KARŞI MI?

'CHP yatırımlara karşı' deniyor. Bizim sorduğumuz soru; bunları kaça yaptığın. Biz bunu öğrenmek istiyoruz. Çünkü bizim yurttaşların vergisiyle yapıyorsun sen bunu. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi havlu attı, 'biz metro yapamıyoruz' diye. İzmir 'yaparım' dedi devam etti. İstanbul'da bu maliyet 3 katı, Ankara'da 2 katı. Neden İstanbul'da 3 misliyle yapılabiliyor? Bu neden birinin bize bunu anlatması lazım. İşte devlet böyle yönetilir. Sen gideceksin Londra'daki tefecilere ülkeyi teslim ediyorsun. Sonra çıkıp Muharrem Bey'e 'Ülkeyi teslim ediyorsun' diyor. Vergisini ve sigorta birimini düzenli ödeyen, borcu olmayan her KOBİ'ye 0 faizle kredi vereceğiz. Daha fazla istihdam daha fazla üretim yapacak. Devler alamıyor ve sürekli af çıkariyor diyoruz ya. İşte bunun için Londra'ya gidiyor borç verin diyor. İşte ytahsil ettiğinde devlet bu borçlardan kurtulacak. İhracatı ve ihracatçıyı desteklemek zorundayız."