BIST 9.795
DOLAR 32,46
EURO 34,91
ALTIN 2.433,15
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu: İlk kez size söylüyorum

12 Eylül 2010 referandum seçimlerinde oy kullanamayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan ilginç iddia.

Abone ol

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 2010 referandumunda bilerek oy kullandırılmadığını iddia etti ve konuyla ilgili kendisine mektup yazan polis memurundan bahsetti.

Oysa Zaman gazetesinin seçimden 1 ay önce konuyla ilgili yer alan haberinde "Adresini değiştirdiği halde bunu bildirmeyen CHP liderinin seçmen kaydı görünmüyor. CHP lideri para cezası da ödeyecek." deniliyordu.

Seçimde oy kullanamayan Kılıçdaroğlu tartışılmaya devam ediyor. Habertürk gazetesinden Balçiçek İlter'e konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. İşte o ropörtajın ilgili bölümü:

Oy da kullanamadınız. Danışmanlar mı yetersiz?
"Oy kullanamama olayı tamamen farklıdır. Çok daha sonra bir polis memurundan bir mektup geldi ve orada nelerin yapıldığını, oy kullanmamam için nelerin yapıldığını anladım. O polis memuru orada anlatıyor zaten. Bana yazdı, vicdanlı bir polis memuru. “Vicdanım yüzünden yazıyorum” demiş mektupta. İlk kez size söylüyorum, ben o seçimde bilerek oy kullandırılmadım.

Önüne geçemez miydiniz bunun peki?
Haberim olsaydı, böyle bir şeyin yapılabileceğini düşünseydim, evet geçebilirdim."

GÜRSEL TEKİN: HATA BENİM

MYK üyesi Gürsel Tekin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, referandumda oy kullanamaması ile ilgili olarak, olaydan sonra “Eksik bizde, başta bende, özür diliyorum” şeklinde açıklama yapmıştı.

Gürsel Tekin, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun referandumda oy kullanamaması ile ilgili bir soru üzerine şunları söylemişti:

“Ben bugün hiçbir bilgi alamadım ama şunu çok iyi biliyorum. Yerel seçimlerde İstanbul Kağıthane'de oy kullanmıştı, yine orada kullanması gerekiyordu ama burada bir yasal değişiklikleri olmuş onu tam bilmiyorum. Ama siz de takdir edersiniz ki Sayın Kılıçdaroğlu bir kongreden çıktı, sonra da çizmelerini giydi, Türkiye'yi dolaştı. 'Nerede oy kullanacağım, kağıdım geldi mi gelmedi mi?' diyemezdi. Bu konuda eksik, hata varsa bizlerin var. Başta benim etrafımdaki arkadaşlarımın, bundan dolayı bütün Türkiye'den özür dilemek istiyorum. Sayın Kılıçdaroğlu'nun buna zaman ayırabilecek bir durumu söz konusu değildi. Herkesin çok iyi bilmesi gereken şu, Sayın Kılıçdaroğlu çok hassas bir insan bu konularda, yakinen tanıdığım için... Nasıl nasıl kaçırdı bunu doğrusu ben de bilmiyorum. Çünkü buna ayırabilecek zamanı da yoktu, 'Nasıl olsa ben bir önceki seçimde oy kullandığım yerde oyumu kullanırım' diye düşünmüştü. Ama bizler, arkadaşları bu konuda daha hassas davranması gerekiyordu, eksik bizde başta bende, herkesten özür diliyorum.”

ZAMAN, 6 AĞUSTOS 2010'DA KILIÇDAROĞLU'NUN OY KULLANAMAYACAĞINI BÖYLE DUYURMUŞTU. İŞTE O HABER:

Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçmen kaydı yok, 'hayır' oyu tehlikede CHP lideri Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan referandum için 'hayır' oyu istiyor. Fakat kendisinin 'hayır' oyu tehlikeye girdi. Adresini değiştirdiği halde bunu bildirmeyen CHP liderinin seçmen kaydı görünmüyor. CHP lideri para cezası da ödeyecek.

PARA CEZASI DA ÖDEYECEK

Türkiye'yi karış karış gezerek vatandaşlardan referandumda 'hayır' oyu kullanmalarını isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun YSK sitesine göre seçmen kaydı bulunmuyor. Bu durumda CHP lideri 12 Eylül'de yapılacak referandumda 'hayır' diyemeyecek. Kılıçdaroğlu'nun adres değişikliği beyanını unuttuğu, bu nedenle de oy kullanma hakkı bulunmadığı anlaşıldı. CHP lideri, adres değişikliğini belirtmediği için 329 TL para cezası da ödeyecek.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BEYANINDA BULUNMAYI UNUTUNCA

Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy kullanmasını tehlikeye sokan olaylar şöyle gelişti: "Kılıçdaroğlu, 31 Ocak 2009 tarihinde İstanbul'da bulunduğu adresten, 20 Temmuz 2009 tarihinde taşınıyor. Ancak adres değişikliği beyanında bulunmayı unutuyor. Nüfus dairesi ise elindeki ilk adres bilgisinden hareket ederek, kişinin bildirimde bulunan adreste olup olmadığını tespit amacıyla emniyete bildirimde bulunuyor. Emniyet tahkikatı sonucunda, Kılıçdaroğlu'nun, nüfusa bildirilen adreste yaşamadığını tespit ediyor. Bunun üzerine, nüfus dairesi, ilk adres bilgisini siliyor.

YENİ ADRES BİLGİSİ OLMADIĞI İÇİN SEÇMEN KAĞIDI GÖNDERİLEMİYOR

Yeni adres bilgisi olmadığı için de seçmen kağıdı gönderilemiyor." Seçmen kağıdı olmayanlar, doğal olarak oy kullanamıyor. Ancak milletvekilleri için özel bir durum var. Vekiller, seçmen bilgi kağıdı ellerinde olması halinde, kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oy kullanabiliyor. Fakat CHP liderinin YSK sitesinde kaydı yok.

KILIÇDAROĞLU, ZAMAN'IN HABERİNİ BU CÜMLELERLE YALANLAMAYA ÇALIŞMIŞTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zaman'ın iddialarını 8 Ağustos'ta, Sivas'ta gazetecilerle yaptığı kahvaltı sırasında yalanlamaya çalışmıştı.

Bir gazetecinin referandum'da oy kullanamayacağı yönünde gazetelerde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, 'Bu haberin iyi araştırılmadan yapılmış, doğru olmayan bir haber' olduğunu söylemişti. Milletvekillerinin her sandıkta oy kullanabileceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği bir form var. O formu doldurduktan sonra milletvekili kimliğinizi de göstererek istediğiniz sandıkta oyunuzu kullanırsınız." demişti.

CHP EMNİYETİ SORUMLU TUTMUŞTU

Genel merkezden yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde İstanbul'un Kağıthane ilçesine kayıtlı adresinde ikamet ettiği ve bu adresi seçmen kütüğünde yer aldığı için oyunu İstanbul'da kullandığı belirtildi. Daha sonra emniyet yetkililerinin tuttuğu tutanakla Genel Başkan'ın bilgisi dışında bu adresten ayrıldığının bildirildiği ve sandık seçmen listesinden kaydının düşürülerek isminin çıkarılmış olduğunun anlaşıldığı ileri sürüldü.

Açıklamada, ''Milletvekillerinin seçmen kütüğe kayıtlı oldukları çevrenin dışında da oy kullanabildiği bilindiği için yoğun referandum kampanyası sürecinde sandık seçmen listeleri incelenmemiş, bu arada YSK'nın 135 / 1 sayılı genelgesiyle milletvekillerinin kütüğe kayıtlı oldukları yerin İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'ndan alınacak seçmen kağıdını göstermek suretiyle oy kullanabileceği hükmü getirildiğinden, milletvekillerinin seçim çevreleri dışında herhangi bir sandıkta oy kullanma olanağı kalmamıştır. Bu nedenle de Sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul'da oyunu kullanamamıştır.'' denildi.