BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.496,26
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kılıçdaroğlu hain dedi baltayı taşa vurdu

15 Temmuz şehitlerinin kardeş veya çocuklarına askerlikten muaf tutulması tartışmasında Kılıçdaroğlu zor durumda kaldı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Bugün bir KHK yayınlandı. Şehitler arasında ayrım yapmışlardı şimdi bu ayrımı derinleştiriyorlar. 15 Temmuz şehitlerinin kardeşleri ve çocukları arzu ederlerse askerlik yapmayacaklar. " açıklaması tartışma konusu oldu.

DİĞER ŞEHİT AİLELERİ DE AYNI HAKTAN YARARLANIYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı, 1991 tarihli düzenlemeyle doğu ve güneydoğuda terörle mücadele şehit düşen ailelere de sağlandığını belirtti.

AK Parti Grupbaşkan vekili Bülent Turan da 2009 yılında Askerlik Kanunu’nda yaptığımız değişiklikle, terörle mücadelede şehit olanların yakınlarına da bu muafiyetin tanındığını hatırlattı.

Bülent Turan, "Bunu ben canlı izledim. Hukukçuyum, milletvekiliyim. Tabiri caizse başımdan aşağıya kaynar sular döküldü." ifadesini kullandı.

Turan, Askerlik Kanunu'nda değişiklik yapıldığını anımsatarak, terör örgütü PKK ile mücadele ederken, şehit olan askerlerin ailelerine askerlik yapmama hakkı verildiğini belirtti.

"YA YALANCI YA CAHİL"

Kılıçdaroğlu ne demişti?

"Bugün bir KHK yayınlandı. Şehitler arasında ayrım yapmışlardı şimdi bu ayrımı derinleştiriyorlar. 15 Temmuz şehitlerinin kardeşleri ve çocukları arzu ederlerse askerlik yapmayacaklar. Ama PKK'ya karşı, teröre karşı mücadele eden şehitlerin çocukları veya kardeşleri askerlik yapacak. Bu düzenlemeyi yapmak, açık ve net söylüyorum; Binali Yıldırım da bakanlar da duysun, sarayda oturan zat da duysun; bu düzenlemeyle şehitler arasında ayrımcılık yapan insanlar haindirler."

Bugünkü Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) çıkarılan düzenlemenin, o haktan 15 Temmuz şehitlerinin de yararlanmasına ilişkin olduğunu anlatan Turan, "Kılıçdaroğlu, özür diliyorum, ya yalancı ya da cahil. İnanılır gibi değil. O kanun teklifi olmasına rağmen, o kanun şu an yürürlükte olmasına rağmen, bizim için şehitlerin hepsinin aynı derecede kıymetli olmasına rağmen, düzenlemeleri aynı yapmak için adım atmamıza rağmen bunu söylüyor olması akla ziyan bir yaklaşım." değerlendirmesini yaptı.

İktidar partisinden sonra iktidara en yakın alternatif partinin anamuhalefet partisi olduğuna işaret eden Turan, sorumlu davranılması ve soğukkanlılıkla meselelere yaklaşılması gerektiğini bildirdi.

Turan, "Böyle, şehitler arasında ayrım yapan bir yaklaşımın, akla ziyan bir yaklaşımın, bir anamuhalefet partisine yakışmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla bu konuyu revize etmek, düzeltmek istiyorum. Askerlik Kanununun 10. maddesinin 9. bendinde 2003 yılında düzenlenen, PKK ile mücadele ederken şehit olan kardeşlerimizin ailelerine bu hak verilmiş. Biz şimdi 15 Temmuz'da da bunu düşünüyoruz." dedi.

ZEHİRLİ DİL TERÖRE HİZMET EDER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni bir skandala daha imza attığını anımsatan Turan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün, Resmi Gazete'de yayınlanan 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 15 Temmuz şehitlerinin yakınlarına askerlikten muafiyet hakkı tanındı. 2009 yılında Askerlik Kanunu’nda yaptığımız değişiklikle, terörle mücadelede şehit olanların yakınlarına da bu muafiyet tanınmıştı. Kılıçdaroğlu ise bu düzenleme hiç yokmuş gibi hükümeti ve Cumhurbaşkanını suçluyor, dahası hainlikle itham ediyor. Kılıçdaroğlu ya kanunları bilmeyecek kadar cahil ya da yalan söylemeyi siyasi bir söylem haline getirmiş. Bizim açımızdan dağ başında vatanı böldürmemek için şehit düşen asker de 15 Temmuz’da vatanını müdafaa eden şehitler de birdir. Tüm şehitler başımızın tacıdır. Kılıçdaroğlu'nun kullandığı üslup, siyasi bir ahlak sorunu olmasının ötesinde toplumu ayrıştıran bir niteliğe sahip. Bu zehirli dil, terörle mücadelede şehit edenlere fayda sağlamayacağı gibi tam tersine teröre destek verenlerin amacına hizmet eder. CHP, bu tehlikeli söylemden vazgeçerek ana muhalefet partisi sorumluluğuyla hareket etmelidir."

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞININ AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Grup Toplantısı’nda dile getirdiği “15 Temmuz şehitlerinin kardeşleri ve çocukları arzu ederlerse askerlik yapmayacaklar. Ama PKK’ya karşı mücadele eden şehitlerin çocukları ve kardeşleri askerlik yapacak” sözleri üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, mevcut yasadaki değişiklikler ise şu şekilde açıklandı:

“Yürürlükte olan 1111 sayılı temel askerlik kanunun 10'uncu maddesinin 9 numaralı bendine göre, ‘Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden yükümlülerin kendilerinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça silah altına alınmaz ve silah altındakiler istekleri halinde terhis edilir’ hükmünü amirdir. 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12'nci maddesiyle yapılan düzenlemeyle de bahse konu muafiyet, 15 Temmuz şehitlerinin yakınları için de sağlanmıştır. 678 Sayılı KHK, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemlere, görevi olmadığı halde mukavemet ederken şehit olanların kendinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan kardeşlerinin tamamı hakkında, 10'uncu maddenin birinci fıkrasının (9) numaralı bendinin (b) alt bendinin ikinci paragrafında düzenlenen hükümler uygulanır.”