BIST 9.446
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.497,31
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu darbe için ne dedi?

Mısır'daki askeri darbe CHP cephesinde nasıl yankılandı? Darbe Türkiye'yi nasıl etkiler? Kılıçdaroğlu merak edilenlere yanıt verdi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, askeri darbelerin hiçbir zaman kabul edilemez olduğunu belirterek, "Demokrasiyi sadece sandıktan ibaret sayanların yanıldıklarını görüyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Ostim Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu ile kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltı öncesi basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, Mısır'daki darbeyi değerlendirdi. Dünyanın küçüldüğünü, teknolojinin dünyayı küçülttüğünü belirten Kılıçdaroğlu, dünyanın her tarafındaki olayların canlı izlenebildiğini ifade etti.


MISIR DARBESİNİN KROLOJİSİ

Mursi, Mısır'da 2012'de beşinci cumhurbaşkanı olarak saraya çıktı.
Nil Deltası'ndaki bir köyde doğdu. Kahire Üniversitesi'nde mühendislik okuduktan sonra ABD'de doktora  yaptı. Mursi'nin 1 yıl 4 gün süren iktidarı sırasında yaşananlar ve Mısır'ı yeniden siyasi krize sürükleyen olayların kronolojisi darbenin nasıl geldiğini anlatıyor (TIKLAYIN OKUYUN)


BEN İSTEDİĞİMİ YAPARIM DEMEK GEÇERLİ DEĞİL

İnsanların özgürlük ve demokrasi taleplerinin yükseldiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Demokrasiyi sadece sandıktan ibaret sayanların yanıldıklarını görüyoruz. Çoğulculuk denen bir kavram var. Herkesin taleplerine, ülkeyi yönetenlerin kulak kabartması gerekiyor. Taleplere duyarsız kalmak, onları görmezden gelmek, 'benim oy çokluğum vardır, ben istediğimi yaparım' demek artık günümüzde geçerli değildir. Askeri darbeler hiçbir zaman kabul edilemez. Hele 21. yüzyılda toplumları şekillendirmek için askeri darbeler yapmak doğru değildir ve kabul edilmemesi gerekir. Demokrasi aynı zamanda bir uzlaşma rejimidir. İnsanlar bir araya gelmeli, düşünceleri bağlamında oturmalı, konuşmalı ve uzlaşmalılar. Eğer siz uzlaşmayı bir tarafa bırakır 'benim dediğim olsun' derseniz yüz binlerce kişiyi Tahrir Meydanı'ndan uzaklaştıramazsınız. Geldiğimiz nokta budur. Umuyorum demokrasi galip gelir, halkın sağduyusu galip gelir; bir an önce demokrasiye geçerler. Çok partili rejimle karşı karşıya gelirler" diye konuştu.

ERDOĞAN İÇİN FEZLEKE DÜZENLENSİN

Taksim Gezi Parkı eylemleri sebebiyle bazı CHP'li milletvekilleri hakkında fezleke hazırlanmasına ilişkin bir soruya ise Kılıçdaroğlu, "Eğer Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili fezleke düzenlenmesi gerekiyorsa bu fezlekenin önce Erdoğan için düzenlenmesi gerekir. Halkı tahrik eden, aşağılayan, gençlere küçümseyen kişi Recep Tayyip Erdoğan'dır" değerlendirmesinde bulundu.

GENÇLER GEREKLİ DERSİ VERDİ

Mısır'daki darbenin Türkiye'yi nasıl etkileyeceğine yönelik bir soruya da Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin demokrasi kültürünün daha fazla geliştiğine inandığını vurguladı. "Toplumumuzun hiçbir kesimi askeri darbeyi istemiyor" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Askerlerin şu veya bu şekilde demokratik yaşama müdahalesini istemiyor. En temel sorunumuz hükümetin dayatmacı anlayışı. Bu anlayış toplumun hiçbir kesimi tarafından kabul edilmiyor. Gençler bu konuda gerekli dersi verdiler. Başta sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere hem yetkili makamlar ve siyasi partilerin gereken dersi çıkarması gerekiyor. Bu konuda anlayışsızlığını ortaya koyan bir kişi var, o da Recep Tayyip Erdoğan'dır. Umuyorum o da yakın bir gelecekte gençleri anlar, bireysel hak ve özgürlüklerin önemini kavrar ve topluma, kitlelere dayatmacı bir anlayışla yaklaşmaz. Toplumu yüzde 50 diye bölmez. Toplumun yüzde 1'inin bile önemi vardır. Yüzde 1 bile bu toplumun değer vermesi gereken bir kitledir. Bu toplumu ayrıştırırsanız, bölerseniz çatışmayı beslersiniz. Çatışma kültürünü beslersiniz. Bu topluma zarar verir"


  BUNLARI DA OKUYUN!  
  MISIR'DA DARBE HABERLERİ  


MISIR'DA ORDU DARBE YAPTI (DAKİKA DAKİKA TÜM YAŞANANLAR BU HABERDE)

Mısır Ordusu verdiği 48 saatlik sürenin ardından Mursi'ye karşı darbe yaptı. Mursi gözaltına alındı ama yeri bilinmiyor. Darbecilerin lideri ekrana çıkıp Mısır'da bundan sonra neler olacağını açıkladı. 

MISIR'DA MUHALEFET DARBEYİ ALKIŞLADI

Mısır'da muhalifler Mursi'nin darbeyle inmesini sevinçle karşıladı. Muhalefet General Sisi'ye onay verdi. İlk açıklama ise Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin Sözcüsü Muhammed el-Baradai ve Nur Partisi Genel Başkanı Merre'den geldi. (DEVAMINI OKU)

MISIR'DA ORDU TELEVİZYONLARA DA DARBE YAPTI
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından ülkede yayın yapan bazı televizyon kanallarının yayınları kesildi. Kanal 25 yetkilisi, yayınlarının Nil Sat uydusu tarafından kesildiğini söyledi.
DARBECİ EL SİSİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Mısır'da darbeyi yapan Genelkurmay Başkanı El Sisi, yönetime el koyduktan sonra devlet televizyonundan dünyaya seslendi. El Sisi bundan sonra Mısır'da neler olacağını anlattı. 

misir-darbe-general-el-sisi-açiklama.jpg

MURSİ YANDAŞLARI MEYDANLARI TERKETMİYOR

Mısır meydanları şaşırtan görüntülerle dolu. Bir yanda darbeyi kutlayan muhalefet yandaşları diğer tarafta Mursi için gözyaşı döken taraftarları. 'Kefenle geldik kefenle gideriz' diyen Mursi yandaşları meydanları terketmiyor.

İŞTE MURSİ'NİN YERİNE GELEN İSİM

Mısır'da Muhammed Mursi yerine ordu tarafından Cumhurbaşkanlığı makamına geçici olarak getirilen isim Adli Mansur oldu.

MISIR'DA YOL HARİTASINI BELİRLEYECEK KİŞİ

Ordunun elindeki Mısır Devlet Televizyonu, ülkenin izleyeceği politik yolun muhalif lider el-Baradey, el-Ezher Şeyhi ve Kıptilerin dini lideri tarafından ortak olarak açıklanacağını duyurdu.

MURSİ'DEN ORDUYA İLK CEVAP

Cumhurbaşkanı Mursi darbeyi kabul etmediğini ilan ederek "Hala cumhurbaşkanıyım ve ordunun başındayım" dedi 

MISIR DARBESİNİN ARKASINDAN ABD ÇIKTI

Mısır Savunma Bakanı General Abdulfettah El Sisi'nin ABD ile son iki hafta defalarca görüştüğü ortaya çıktı. ABD sonunda itiraf etmek zorunda kaldı. 

misir-mursi-yandaşlari-kefenle-direniyor.jpg