BIST 9.440
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.499,98
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu 'Bütün iş dünyası duysun'

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, işadamlarının tehdit edildiğini belirterek, "Neden korkuyorsunuz, ayağa kalkın" dedi.

Abone ol

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, işadamlarının tehdit edildiğini belirterek, "Neden korkuyorsunuz, ayağa kalkın" dedi.

Sözlerinin başında iş dünyasına seslenen Kılıçdaroğlu, "kimliği, inancı ne olursa olsun bütün yurtdaşlara eşit yaklaşacağız. CHP iktidarında asla ve asla işadamları siyasal vergi incelemesine tabi tutulmayacaktır. Şimdi baskı uygulanıyor, buna son vereceğiz. Bu konuda sözümüz söz, bütün iş dünyası duysun" dedi.

İŞADAMLARINA "ONURLU OLUN"

İşadamlarını onurlu durmaya davet eden Kılıçdaroğlu, "Ülkenin içinde bulunduğu çok iyi biliyorsunuz, korkuyorsunuz, neden korkuyorsunuz? Korkmayın ve ayağa kalkın. Ben size söylüyorum, daha dik durun, daha onurlu durun, ödün vermeyin" dedi.

İşadamlarının üzerinde baskı olduğunu, bir şirket bir anket yayınladı diye basıldığını, gazetelere müfettiş gönderildiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, "Bugünlerde havuz medyasını bir telaş almış, bize saldırıyorlar. Onlar saldırdıkça bizim iktidar yolumuz açılıyor. Ama biz iktidar olduğumuzda onların gazetelerine el koymayacağız ama o gazetelere giden hortumları sözüm söz keseceğiz" diye konuştu.

YÖK'Ü KALDIRACAĞIZ

Öğrencilere seslenen Kılıçdaroğlu, en geç bir yıl içinde CHP iktadarında bu ülkede öğrenci yurdu sorunu kalmayacağını iddia eden Kılıçdaroğlu, "Hiç kimse çözmedi, birer ikişer odalarınız olacak. Geniş bant internet olacak, sıcak  su olacak. Bunu CHP olarak yapacağız" dedi.

CHP iktidarında YÖK diye bir kurum kalmayacaktır, 12 Eylül darbesinin bu kurumunu temizleyeceğiz" diyen Kılıçdaroğlu, üniversite yönetiminde öğrencilerin söz ve karar  sahibi olacağı vaadinde bulundu.

YAŞAR KEMAL

Yaşar Kemal'in yakınlarına taziyelerini de bildiren Kılıçdaroğlu, Yaşar Kemal'in bütün aydınlar gibi bedel ödediğini anlattı.

İnce Memed'i okuyunca bütün dünyasının değiştiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Ayrı bir dili vardı, barış, sevgi üzerine kurulmuş bir dünyası vardı. Yaşar Kemal dünyanın ortak malıdır. Dik duran, onurlu duran bir kişiydi. Daha sonra evinde iki kez ziyaret ettim. Anılarını anlattı, bir anısını anlatayım. Evine uğradım, sohbet ediyoruz, İsmet paşayla beraber Adana'ya gitmişiz, "Yaşar yaşar gel" dedi, "buyrun" dedim. Yaşar, tek kanatlı kuş uçar mı? diye sordu, anlamadım. Biraz çekingen, "Tek kanatlı kuşun uçmaycağını biliyorum da siz niye bunu söylediniz" diye sordum. Biz demokrasiyi getirdik ama kuşun sağ kanadı var, sol kanadı yok. O yüzden biz bu ülkede sol kanadı destekleyeceğiz" dedi.

Erdal Eren'in annesi Şadan Eren'in dün öldüğünü de belirten Kılıçdaroğlu, "Yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren'in annesi Şadan Eren'i de unutmayacağız" dedi.

SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI

Silah bırakma konusundaki çağrıyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, "Bana sordular, silahın olmadığı bir Türkiye hepimizin özlem duyduğu bir Türkiye'dir' dedim. Ama bu açıklamayı 10 maddeyle şekillendirdiler. İçinde özgürlük diyor, barış diyor. Soyut kelimeler, bunlara karşı çıkacak halimiz yok. Peki bu şifreli metnin arkasında ne var? Onu bilen var mı? Onu biz bilmiyoruz. Benim merak ettiğim şu, hani özgül ağırlığı olan bir milletvekili vardı, ertesi gün de ortak açıklama yapıldı, dolayısıyla bir grama inmiş özgül ağırlığı sıfıra indi. Açıklama yapıldı, benim merak ettiğim bir soru var, bu açıklama konusunda bir mutabakat var mı? Mutabakat konularının ayrıntıları nedir? Biz bunu bilmek isteriz, neden toplantıdan sonra AKP ile HDP birbirini suçlamaya başladı? diye sordu.

Barışın, özgürlüğün karşısında kimsenin olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bu anlayışla ben barışın geleceğine inanmıyorum. Güvensizlik üzerine inşa edilen bir süreç Türkiye'ye barış getirmez. AKP ile HDP arasında bir seçim işbirliği var, bunu götürmek istiyorlar" dedi, Kürt sorununu çözecek tek partinin CHP olduğunu iddia etti.

SEÇİM BARAJI

Sorunun çözülmesinin adresinin CHP olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bu sorunun çözülmesi için samimi olunacak, gizli ve kişisel ajanda olmayacak, millete izah edilmeyecek angajmanlara girmeyeceksiniz, CHP ve diğer muhaletefete bilgi vereceksiniz. Bunu yapıyorlar mı? Hayır. Tamamen seçim yatırımı. PKK silah bıraktı mı? Silahların gölgesinde bunu nasıl yapacaksınız?"

"Barışı istiyoruz, memleketimizde huzur istiyoruz, dürüstçe herkesin görüşlerini açıklamasını istiyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, gizli kapaklı görüşmelerle bu sorunun çözülemeceğini söyledi.

Yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasını da isteyen Kılıçdaroğlu, "HDP'nin barajı aşması AKP'yi ilgilendirmiyor. O nedenle bütün aydınlara kendisini solcu görüp etnik kimlik üzerinden siyaset yapanlara sesleniyorum. Türkiye'nin en temel sorununu CHP çözer. Biz samimi ve dürüst olacağız. Seçim barajı demokrasinin önündeki en ciddi engeldir. Kaldırmıyoruz diyorlar. Arkadaşlara söyledim, kanun teklifini verin dedim. Söz yüzde 10 seçim barajını indirin, anayasada değişikliğe destek vereceğiz" dedi.

Kürt kökenli seçmenlere de seslenen Kılıçdaroğlu, "Samimi ve dürüstüz, etnik kimlik üzerinden siyaset yapmıyoruz. Seni ikinci sınıf yurttaş görmüyoruz. Birinci sınıf demokrasi herkes için gelsin, hepimiz için gelsin. CHP'ye güveneceksiniz. CHP'ye bu sorunun çözümünde güveneceksiniz. Bu sorunun çözmenin yolunu yöntemini ben biliyorum, çözemeceğim" dedi.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ

İç Güvenlik Paketi ile ilgili CHP'nin direneceğini de belirten Kılıçdaroğlu, "Saat saat direneceğiz, bu yasayı çıkarmayacağız" diye konuştu.

Bu kanun bu haliyle çıkarsa Türkiye uygar dünyadan çıkar" diye Kılıçdaroğlu, "O nedenle söylüyorum, Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar giderek ağırlaşıyor. Türkiye uygar bir toplumun parçasıyken, şimdi Ortadoğu'nun bir parçası haline geldi" dedi. 

Türkiye'nin uyguladığı yanlış dış politika uygulamalarıyla binlerce kişinin işsiz kaldığını da dile getiren Kılıçdaroğlu, her sorunu çözmeye talip olduklarını anlattı.