BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.412,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu '77 milyonu fişlediler'

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ülkede yaşayan bütün vatandaşların fişlendiğini iddia etti.

Abone ol

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın ülkedeki 77 milyon insanın özel hayatını fişlediğini iddia etti. İddiasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mağdur olduğu bir davada, cumhuriyet savcısının düzenlediği iddianameye dayandıran Kılıçdaroğlu, "77 milyon insanı niye fişliyorsunuz?" diye sordu.

İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları...

- Buradan bütün işsiz gençlere sesleniyorum; 5 milyon 690 bin işsiz gence sesleniyorum; bu iktidar senin iktidarın değildir, bu iktidar kendi çocuklarına iş veren bir iktidardır. O nedenle görüşünü değiştir, dünyaya bakışını değiştir, senin için iktidar, CHP iktidarıdır."

- Devleti şirket gibi yöneteceğiz diyorlar. Çünkü hukuk nedir bilmiyorlar, devlet tecrübesi nedir bilmiyorlar. 'Ben devleti şirket gibi yöneteceğim, istediğim gibi yönetirim' diyor. Türkiye Cumhuriyeti sizin babanızın çiftliği mi siz şirket gibi yöneteceksiniz? Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları senin müşterin mi sen oturup burayı çiftlik gibi yöneteceksin? Türkiye Cumhuriyeti'ni şirket gibi yönettikleri için fabrikaları, tarlaları, arazileri, hepsini yandaşlarına haraç mezat peşkeş çektiler."

- Davutoğlu'na net bi çağrı yapıyorum Hakan Fidan'ın 5 yıllık görev süresi doldu mu dolmadı mı? O kurumun daha çok yıpranaması için bu açıklamayı yapmak zorundadır. 

“77 MİLYON İNSAN SENİN İKTİDARIN DÖNEMİNDE FİŞLENDİ Mİ FİŞLENMEDİ Mİ?”

Artık bu ülkede Davutoğlu’na adam gibi soru soracak adam gibi gazeteciler istiyoruz biz. Bize her türlü soruyu sorarlar. Onların hakkı zaten soru soracaklar. Ama Davutoğlu’na gelince Erdoğan’a gelince e soru sormayalım, acaba açığa düşer diye. Açık ve net sordum, 77 milyon insan senin iktidarın döneminde fişlendi mi fişlenmedi mi?

Cevap yok. E bugün açıklayalım artık. Fişlenmek, bir kimseyi izlenmesi gerekenler listesine almak, kayıtlara geçirmek. Peki fişlemek güzel bir şey mi? Kötü olduğunu biz de biliyoruz.

Hüseyin Çelik, 5 aralık 2013 “Eğer kendi insanınıza yönelik fişleme yapıyorsanız bu alçaklığın en büyüğüdür” Aynen kabul ediyorum. Yine ertesi gün 6 Aralık 2013 “insanları mağdur etmek veya kategorizasyona tabii tutmak için fişleme yapılması alçaklıktır” Evet alçaklıktır. Bülent Arınç ağlamadan söylemiş ama bunu “insanların takip edilmesi, özel hayatlarına girilmesi fevkalade çirkindir, suçtur, ahlaki noktadan bakarsak ahlaksızlığın ta kendisidir” diyor. Evet doğru.

“BİZ FİŞLENDİĞİMİZİ BİLİYORDUK DA 77 MİLYON NEDEN FİŞLENİYOR”

Elimde bir iddianame var. İddianame şu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir savcının düzenlediği iddianame. Mağduru Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi. Savcı ne diyor, “Emniyet Genel Müdürlüğü istihbarat daire başkanlığının, ülke genelinde yani Türkiye’de herkese ait istihbarat bilgilerini sanal ortamda detaylı veri analizi (deva1 ve 2) programı ile topladığı, program içerisinde ülkedeki herkese ait istihbari kişisel bilgilerin bulunduğu” Yani bunu birisi bana anlatsa böyle saçma şey olur mu deriz. Biz fişlendiğimizi biliyorduk da 77 milyon neden fişleniyor. Hadi biz siyasetçiyiz, yahu taksi şoförünü niye fişliyorsun sen? 77 milyon insanı fişliyorlar.

Polis vazife ve selahiyetleri kanunun ek 7’nci maddesi, polis devletin bölünmez bütünlüğüne, önleyici ve koruyucu tedbirleri almak üzere ülke seviyesinde istihbarat faaliyetinde bulunur. Bu amaçla bilgi toplar, değerlendirir.

İddianameden okuyorum “Detaylı veri analizi programında kişilere ait özel her türlü bilginin yer aldığı, herhangi bir devlete ait (gizli) sır niteliğinde herhangi bir bilgi bulunmadığı…” Diyor bu fişlemelerde. Yani özel hayatı fişliyorlar.

“SEN BUNUN HESABINI 7 HAZİRAN’DA SORMAK ZORUNDASIN SEVGİLİ YURTTAŞIM”

Ülke iyi yönetilmiyor diyordum. Her vatandaşın özel yaşamı mercek altına alınıyor. Sen bunun hesabını 7 Haziran’da sormak zorundasın sevgili yurttaşım. Suç neymiş, kişisel verileri hukuka aykırı olarak geçirmek. Bazı polisler Erdoğan ve ailesiyle ilgili bilgi toplamış ne zaman oluyor? 17-25 Aralık’tan sonra. Ondan önce her şey iyiydi. Devlet arşivindeki verileri de çok iyi kullandıklarını biliyoruz. Oradan bazı dosyaların AKP genel merkezine gittiğini de biliyoruz. CHP iktidarında bu tür pespayelikler asla ve asla olmayacaktır.

Üstelik 1994’te bir kanun çıktı. Bu tür fişlemelerin tamamen kaldırılmasıyla ilgili. Siz kalkar vatandaşların özel hayatıyla ilgili bilgileri toplarsanız anayasayı ihlal etmiş olursunuz. Sevgili savcı, senin yeni mi aklın başına geldi? Erdoğan olunca mı davayı açıyorsun? 77 milyonun hakkını kim koruyacak? Neden dosyaları gizli gizli görüşmeye çalışıyorsun? Çık milletin önüne, iddianamede az yazmışsın. Daha çok şey yazman gerekirdi. Özel hayatın gizliliği diye emredici hüküm var, neden onun üzerinde durmuyorsun? 77 milyon insan, herkes fişlendi diyor. Benim özel hayatımla ilgili bilgileri, neden AKP fişliyor, depoluyor? Bunlar bir de demokrat diyorlardı kendilerine değil mi?

“77 MİLYON YURTTAŞIN BİLGİLERİNİ NE YAPACAKSIN SEN?”

Bizi bütün dünyaya rezil ettiniz siz. Davutoğlu’na söylüyorum. Şimdi konuş bakalım. Gazeteciler sormadılar sana, fırsat bulamadılar bilemiyoruz. Ben söylüyorum, sende dinliyorsun, arkadaşların yandaşların dinliyor. Şimdi çık şu sorunun cevabını ver. 77 milyon yurttaşın bilgilerini ne yapacaksın sen? Benim özel hayatımı merak ediyorsan, gel ben sana anlatayım. Ama sen vatandaşın özel hayatından ne istiyorsun? O bilgiler, deva1 ve deva2 programı hangi gerekçeyle tutuluyor orada? Hukukta böyle bir şey yoktur.

“SÖZÜM NAMUS SÖZÜDÜR, AKP SÖZÜ DEĞİL”

Devleti şirket gibi yönetirseniz böyle olur. Sonunda eden bulur. Allah büyüktür, Erdoğan olmasa biz bunları nereden öğrenecektik? Ne diyordu? Çocuklarıma helal lokma yediremedim diyordu. Ben dedim ya Allah büyüktür diye. İşsizlik var, yoksulluk var, emeklinin durumu iyi değil. emekliye söz, diyorlar ki parayı veremezsin. Önümüzdeki Salı, emekliler beni dinleyin. Size sözüm söz dedim, onu nasıl olduğunu size anlatacağım. Size ramazan kurban bayramında birer ikramiye vereceğim, sözüm namus sözüdür, AKP sözü değil.