BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,72
HABER /  SEÇİM  /  2018 GENEL SEÇİMLERİ

Kılıçdaroğlu 2 partinin ilkeler ittifakına önerisine tamam dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İYİ Parti lideri Meral Akşener ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ilkeler ittifakı önerisine yeşil ışık yaktı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilkeler ittifakı önerisi için "Ben olumlu bakıyorum. Tabii olabilir ilkeler belirlenir, o ilkeler doğrultusunda eğer bir birliktelik sağlanacaksa o ilkelerden yola çıkılarak yapılır." dedi.

Makam odasında gazetecileri ağırlayan Kılıçdaroğlu ittifak tartışmalarına ilişkin kritik açıklamalar yaptı. O sohbette bulunan isimlerde biri olan Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, konuşulanları bugünkü yazısında aktardı.

İTTİFAKA YEŞİL IŞIK: (...)İlk soru ittifakla ilgiliydi. İYİ Parti lideri Meral Akşener ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ilkeler ittifakı önerisine nasıl baktığını sorduk.

“Ben olumlu bakıyorum. Tabii olabilir ilkeler belirlenir, o ilkeler doğrultusunda eğer bir birliktelik sağlanacaksa o ilkelerden yola çıkılarak yapılır. Zaten Türkiye’de uzlaşma ile yeniden bir Anayasa yapılmasını istiyoruz dedim. Daha önce de bunu deklare ettik biliyorsunuz. Buna ihtiyacı var Türkiye’nin” karşılığını verdi. AK parti ile MHP, ‘Cumhur ittifakı’ yaptı. Ancak CHP lideri, İYİ Parti ve Saadet Partisi’yle ittifaka ‘yeşil ışık’ yaktı.

Kılıçdaroğlu, ilkeler ittifakı dedi, biz ayrıntılarını sorduk. Örneğin, milletvekili seçiminde ittifak düşünüyor mu? CHP lideri, “Buna bugünden karar vermek için çok erken” karşılığını vermekle yetindi. Netleştirmek için ayrıntılı sorular yönelttik. “Cumhurbaşkanlığı seçiminde herkes kendisi girecek seçime ancak milletvekilliğinde bakacağız” mı diyorsunuz diye sorduk. “Öyle deniyor. Herkes kendisi girecek Cumhurbaşkanlığı seçimine” dedi.

HDP'YE MESAFE KOYDU: Peki CHP-HDP ittifakı olacak mı? Onu da sorduk, sormaz olur muyuz? Kılıçdaroğlu, “Bizim duruşumuz çok açık ve net belli. Biz seçim yasasını değiştirip barajın sıfıra indirilmesini, %1-2’ye indirilmesini her partinin de bağımsız seçime girmesini arzuluyoruz” diye karşılık verdi. Yani, HDP ile ittifaka sarı ışık dahi yakmadı."

Abdulkadir Selvi'nin yazısının tamamı

Öte yandan Milliyet yazarı Serpil Çevikcan da köşesinde Kılıçdaroğlu'nun ittifaka ilişkin açıklamalarını köşesine taşıdı.

GENEL SEÇİMDE İTTİKAF OLACAK MI?
CHP lideri, partinin Cumhurbaşkanı adayının, ittifak yapıp yapmayacağının belirsiz olmasından dolayı yöneltilen eleştirilerin anımsatılarak, “Genel seçimde ittifakı düşünüyor musunuz?” diye sorulması üzerine, “Buna bugünden karar vermek için çok erken” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, bu yanıtın ittifaka kapıyı kapatmadığı anlamına geldiğinin söylenmesi üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı:

İTTİFAK DEĞİL BİRLEŞME
“Biz ona birleşme diyoruz, ittifak değil. Birlikte hareket etme. Bir de şu var; bu yasa eşitlik ilkesine aykırı. Şimdi yüzde 9,90 oy alan parlamentoya milletvekili sokamayacak, yüzde 1 oy alan sokacak, ittifak dolayısıyla. Sonra seçim güvenliği konusunda, tekliften kaynaklanan ciddi endişelerimiz var. Onların da giderilmesi lazım. Teklif bir anlamda halkın iradesinin gasp edilmesine yol açan 12 Eylül darbe hukukunun bir devamı. Yüzde 10 seçim barajını getirdiler, bir de yüzde 50 ve üstü barajını getirdiler. İki barajlı bir sistem oldu ki bunun demokrasi ile bağdaşır bir yanı yok.”

‘AYM’YE GÖTÜRECEĞİZ: Kılıçdaroğlu, ittifak teklifinin değiştirilmeden çıkması halinde Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını da söylerken, şöyle dedi:

“Şimdi hukukçular inceliyor. Belki komisyonlarda pürüzlü yönleri büyük ölçüde giderilmiş de olabilir. Yani sonuçta siz seçimi güvenlikli bir ortamda yapmak zorundasınız. O kadar çarpık hükümler var ki sanki açık oy gizli sayım gibi bir anlayış üzerine inşa edilmiş bu teklif. Kabul edilebilir bir tarafı yok. Parlamentoda mücadelemizi yapacağız. Bu haliyle geçerse de Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz."

KANUN ÇIKSIN DEĞERLENDİRECEĞİZ: CHP lideri, “En geniş birlikteliği sağlayacağız ifadeniz ittifaka açık olduğunuz anlamına mı geliyor? Biz ittifak yapabiliriz mi diyorsunuz yoksa tek liste ittifakına açığız mı diyorsunuz?” sorusuna ise “İşte o dediğim koşullara bağlı. Önce bu teklifin çıkmasını bekleyeceğiz. Sonra oturup kendi aramızda bir değerlendirme yapacağız” yanıtını verdi.