BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Kılıçdaroğlu: 1 milyar doları gözü kapalı verirdim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TOBB Genel Kurulu'nda konuştu, hedefinde Başbakan Davutoğlu ve hükümetin politikaları vardı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmedini savunarak, "Bir iş adamı çıktı 'çip üretmek istiyorum ama 1 milyar dolara ihtiyacım var' dedi. Ben başbakan olsaydım 1 milyar doları gözü kapalı verirdim." dedi.

71. TOBB Genel Kurulu iki liderin atışmasına sahne oldu. Davutoğlu, muhalefetin seçim vaatlerinin ülkeyi krize sürükleyeceği uyarısında bulundu. Kılıçdaroğlu ise ülkenin orta gelir ve teknoloji tuzağına yakalandığını iddia etti. Davutoğlu miting programı nedeniyle konuşmasının ardından salondan ayrıldı. İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkan satır başları:

MUTLU MUSUNUZ?

-Sayın Hisarcıklıoğlu'nun vicdanına sesleniyorum. Gerçekten huzurlu ve mutlu musunuz? Sabahları gazeteleri ürkerek mi alıyorsunuz? Ne olacak bu memleketin hali diye düşünüyor musunuz? Nedeni demokrasi eksikliğidir.

-CHP iktidarında 1. sınıf demokrasi için ne gerekiyorsa onu yapacağız, sözüm sözdür. Arap halklarının özendiği bir ülke olmak istiyoruz.

EVET HİÇ EL KALKMADI

-Anayasada basın hürdür yazıyor. Türkiye'de basın hürdür diyenler lütfen el kaldırsın....Evet hiç el kalkmadı. Türkiye'de basın hür değil. CHP iktidarında ilk çıkacak şey siyasi ahlak yasasıdır sözüm söz. 

-Üniversiteler bilgi üretim merkezi olursa katma değeri yüksek ürün üretiriz. Darbe hukukunu değiştirmezseniz üniversiteler bilgi üretemez.

TÜKETİM TOPLUMU

-Konyadan küçük Hollanda, Türkiye’den daha fazla ihracat yapıyor. Güneş var, toprak var, rüzgar var. Neyimiz eksik. Eksik olan siyaset arkadaşlar. Üretmek yerine tüketmeyi hedef alan bir ekonomi politikası izledik.

kilicdaroglu.20150502143303.jpg

ORTA GELİR TUZAĞI

-Orta gelir ve teknoloji tuzağına yakalandık. 2011 kişi başı gelir 10 bin 444, şu anda 10 bin 44. Bu orta gelir tuzağını aşmak zorundayız. Orta teknoloji tuzağını aşmazsak orta gelir tuzağını da aşamayız.

BUZDOLABI 18. YÜZYIL ÜRÜNÜ

-Buzdolabı üretiyorum diye övünen başbakan olmaz. Buzdolabı 18. yüzyıl ürünü. İnovasyon, Ar-Ge lazım. Katma değeri yüksek ürün üreteceğiz. Elinizdeki cep telefonları gibi. Katma değeri yüksek ürün üniversitelerin üretmesiyle olur.

-Bir iş adamı çıktı 'çip üretmek istiyorum ama 1 milyar dolara ihtiyacım var' dedi. Ben başbakan olsaydım 1 milyar doları gözü kapalı verirdim.

PROJEDE KENDİMİZE GÜVENİYORUZ

-Sayın Başbakan, bizim projelerimizle ilgili bir endişen varsa televizyonda karşılıklı tartışalım. Proje konusunda biz kendimize güveniyoruz.

-Bütçe ve para konularda en iyi bilen 10 kişi kim diye sorun biri benim diye söyleyeceklerdir.