BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,46
HABER /  GÜNCEL

Kiev isyancılara daha fazla özerlik teklif etti

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkeyi bir arada tutmak amacıyla ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara daha fazla özerlik vereceğini söyledi. Rusya yanlısı ayrılıkçılar ise 'özerklik değil bağımsızlık istiyoruz' diyor.

Abone ol

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 'ülkeyi bir arada tutmak amacıyla ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara daha fazla özerlik vereceğini' söyledi.

İsyancıların bir kasabayı daha ele geçirdiğine dair haberlere rağmen Poroşenko, son ateşkes anlaşmasının ortadaki durumu 'şiddetli' bir şekilde değiştirdiğini söyledi.

İsyancıların Donetsk'teki bir lideri ise ülkeden ayrılma niyetinde olduklarını ve bağımsızlık istediklerini söyledi.

Ukrayna, ayrılıkçılar ve Rusya'nın desteklediği ateşkes anlaşması üzerinde geçen Cuma günü Belarus'ta anlaşılmıştı.

Nisan ayında başlayan çatışmalarda bugüne kadar 2600'den fazla kişi öldü.

Çarşamba günü bir Rus yetkili, Salı günü telefonda görüşen Poroşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ateşkesin kabul edilme yöntemi konusunda tatmin olduklarını söyledi.

Poroşenko 'ülkenin bağımsızlığı ve bütünlüğü için verilen bir savaşın ortasında ateşkesi uygulamanın zor olduğunu' söyledikten sonra ekledi:

"Cephedeki durum radikal olarak değişti. Ateşkes ilan edilmeden önce Ukrayna her gün birçok kahramanının hayatını kaybediyordu."

Poroşenko, çatışmalara karşı kalıcı bir çözüm aradığını ve isyancılara daha fazla özerklik vermeyi öngören bir yasa tasarısını meclise sunduğunu söyledi.

Bu statünün söz konusu bölgeleri Ukrayna içinde tuttuğunu belirten Poroşenko, "Ukrayna, toprak bütünlüğüyle ilgili konularda hiçbir ödün vermeyecektir" dedi.

İsyancı liderden Poroşenko'nun açıklamalarına cevap

Ancak kendi kendini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin başbakan yardımcısı Andrei Purgin, Poroşenko'nun açıklamalarını yorumladı ve isyancıların Ukrayna'nın parçası olarak kalmayı düşünmediklerini söyledi.

Bu arada isyancılar Donetsk bölgesinde Komsolmeolske adlı kasabayı da ele geçirdi.

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ardından Nisan ayında Donetsk ve Luhansk bölgesindeki ayrılıkçılar bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Son ateşkes öncesi isyancılar Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarda büyük kazanımlar elde etmişti.