BIST 9.080
DOLAR 32,46
EURO 35,09
ALTIN 2.324,05
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Kıdem tazminatında işverenin giriş çıkış oyunu bitiyor

Milyonlara çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı fonunun kurulması için start verildi. Yeni dönemde kötü niyetli işverenin giriş-çıkış oyunu da bozulacak. Yeni sistemde kıdem tazminatından yararlanan işçi sayısı artacak.

Abone ol

Milyonlara çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı fonu kurulması için start verilirken, yeni dönemde kötü niyetli işverenin "giriş-çıkış" oyunu bozulacak.

Mevcut sistemde kıdem tazminatını işveren ödüyor. Ancak çok sayıda işveren tazminat ödememek için işçilere kısa süreli giriş çıkışlar yaptırıyor. Yeni düzenleme ile bunun önüne geçilirken, kısmi çalışanlara da kıdem tazminatı verilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.

Mevzuata göre; kıdem tazminatında 3 kişiye kadar çalışanı bulunan esnaf ve sanatkârların yanındaki işçiler kapam dışında. Yeni sistemde kıdem tazminatından yararlanan işçi sayısı artacak.

BİREYSEL HESABA BAĞLI OLACAK: Cumhurbaşkanlığının 2019'a yönelik yıllık programında, sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminat reformunun gerçekleştirileceği, tüm işçiler açısından erişilebilirliğin sağlanacağı, bireysel hesaba dayanan bir kıdem  tazminatı sisteminin oluşturulacağı bildirildi.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan "2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"na göre, devredilen SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının 2019 yılı ocak ve temmuz aylarında önceki 6 aylık enflasyon tahmini dikkate alınarak artırılması öngörülüyor.

6 AYLIK DÖNEMDE OLUŞACAK ENFLASYON FARKLARI İLAVE EDİLECEK: Kamu görevlileriyle yapılan toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları ve memur emekli aylıklarının 2019 yılının ocak ayında yüzde 4, temmuz ayında yüzde 5 oranında artırılması, ayrıca 2019'un ocak ve temmuz aylarında geçmiş 6 aylık dönemlerde oluşacak enflasyon farklarının ilave edilmesi planlanıyor. İşsizlik Sigortası Fonu varlığının 2019'da 148,5 milyar lira ile GSYH'nin yüzde 3,3'üne ulaşması hedefleniyor.

KIDEM TAZMİNATI SİSTEMİ OLUŞTURULACAK: Sosyal taraflarla diyalog içerisinde tüm işçiler açısından erişilebilirliğin sağlanacağı bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi oluşturulacak. Sosyal tarafların mutabakatıyla tüm işçilerin erişilebilirliğini güvence altına alan bireysel hesaba dayalı bir kıdem tazminatı reformu yapılacak. Çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliği kültürü geliştirilecek, denetim ve teşvik uygulamaları ile iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uyum artırılacak ve bu alanda yeterli sayı ve nitelikte uzman personel yetiştirilecek.

ssk