BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,85
ALTIN 2.479,43
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Kıdem tazminatı hesaplama 2017 alma şartları neler?

Çalışma hayatının en önemli konularından biri kıdem tazminatı. Her işçinin hakkı olan kıdem tazminatı 2017 nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatı alma koşulları neler?

Abone ol

İşçinin güvencesi olan kıdem tazminatı her zaman merak edilen konulardan biri. Kıdem tazminatı hangi durumlarda alınır, nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatında merak edilenleri sizler için derledik.

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılırken işveren tarafından iş kanunu gereğince vermiş olduğu bir tazminat şekli. Kıdem tazminatı aynı zamanda işçinin sigortası niteliğinde. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin da bazı şartlarda kıdem tazminatı alma hakları bulunuyor. 

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı, her 1 yıl için 30 günlük yani, aylık, brüt ücret üzerinden hesaplanır ve bir aylık ücretin, çalışma yılı ile çarpılması sonucu ortaya çıkar. Çalışanın ücreti içinde yer alan yol yardımı, yemek, ikramiyeler, primler, sağlık sigortası gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılır.

Kıdem tazminatı çalışma hayatının en merak edilen konularından biri. Çalışanların güvencesi olan kıdem tazminatı hesaplanırken tavan ücret var.

Kıdem tazminatı çalışma hayatının en merak edilen konularından biri. İşçinin güvencesi olan kıdem tazminatı sadece kovulma durumlarında değil başka şartlar olduğu zaman da alınabiliyor. Kıdem tazminatıyla ilgili bilinen en büyük yanlış; ne kadar olursa olsun çalışanın son aldığı brüt ücretin, çalışılan yıl ile çarpılması sonucu ulaşılan rakamın tamamının tazminat olarak alınacağı yönünde. Oysa kıdem tazminatı hesaplanmasında bir tavan tutar var ve alınacak tazminat bu tavanı aşamıyor. Tavan tutarı de devlet belirliyor ve her yıl belirlenen rakam farklı. 2017 yılı için kıdem tazminatının tavanı 4.426,16 lira.

KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR?

Kıdem tazminatı almak için sadece kovulmaya gerek yok. İşçinin güvencesi olan kıdem tazminatı askerlik durumunda, hamile kalınması durumunda ve iş yerinin değişmesi durumunda alınabilir.  İş yasasına göre sağlık sorunu gibi haklı bir nedene dayanarak, işten ayrılma zorunluluğu oluşmuşsa tazminat alınır. Erkek çalışanların askerlik nedeni ile işten ayrılması da tazminatı doğurur. Kadın çalışanlar ise çalışırken evlenirse, evlendikten sonraki bir yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılabilir ve tazminat alabilir. Emeklilik şartını yerine getirmiş çalışanlar da kıdem tazminatı alabilir.