BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,01
ALTIN 2.318,81
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs'ın güneyini krizden kurtarma paketinde anlaşma

Avrupa Birliği ile IMF'nin Kıbrıs'ın güneyine 10 milyar dolarlık bir kurtarma paketi sunması konusunda anlaşmaya varıldı. Kredi paketinin maliyetinin yüklüce bir bölümünün Kıbrıs'ın güneyindeki bazı mudilere karşılatılacağı anlaşılıyor.

Abone ol

Avrupa Birliği ile IMF'nin Kıbrıs'ın güneyine 10 milyar dolarlık bir kurtarma paketi sunması konusunda anlaşmaya varıldı.

Kredi paketinin maliyetinin yüklüce bir bölümünün Kıbrıs'ın güneyindeki bankalarda hesapları bulunan mudilere karşılatılacağı anlaşılıyor.

Reuters Ajansı, fiilen, ülkenin ikinci büyük bankasının kepenklerinin indirileceğini iddia etti.

Cyprus Mail gazetesi ülkenin en büyük iki bankasının kararlardan etkileneceğini, diğer küçük bankalardaki hesaplara dokunulmayacağını haber veriyor.

IMF Başkanı Christine Lagarde ve Euro Bölgesi maliye bakanlarının Brüksel'deki toplantısında Kıbrıs yönetimini Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiyedis temsil etti.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble varılan anlaşmanın Kıbrıs'ta parlamentonunun onayına sunulma zorunluluğunu getirmediğini söyledi.

BBC'ye ulaşan ilk bilgiler Kıbrıs Halk Bankası Layki'deki bazı hesaplardan yüzde 40 oranında kesinti yapılacağı yönünde.

Gelen son haberlere göre bankacılık sisteminin çökmesini önlemek için bazı mevduat sahiplerine bir seferlik vergi uygulanacak; 100.000 euronun altında mevduatı olanların etkilenmeyeceği söyleniyor.

Kıbrıs'ın güneyinde cuma günü yapılan oylamada emeklilik fonlarının kamulaştırılması yönünde karar alındı. Ayrıca, "sorunlu" ve "iyi" banka sınıflandırması yapılması da kararlaştırıldı.

Mevduat vergisini içeren bir yasal düzenleme Kıbrıs'ın güneyinde parlamento tarafından daha önceki bir oylamada .

Layki'nin "yeniden yapılandırılması"

Reuters Ajansı'ndaki habere göre, Layki'de 100.000 euronun altındaki hesaplar Kıbrıs Bankası'na aktarılarak "iyi bir banka" oluşturulacak ve mudilerin hakları korunacak; 100.000 euronun üzerindeki hesaplar ise dondurulacak ve eldeki bu kaynak borç idaresinde kullanılacak.

Kıbrıs'ın güneyinde Euro Bölgesi'ne üye olan yönetim 10 milyar dolarlık kredi almak istiyor.

IMF ve Avrupa Merkez Bankası böyle bir krediyi vermek için Lefkoşa'nın büyük bir gelir kalemi oluşturmasını istemişti.

Avrupa Birliği'nde Lefkoşa'ya kredi açılması konusunda bir bulunuyor ancak üzerinde görüşme yapılan bu son paketin de Euro Bölgesi'ndeki diğer ülkelerin ve merkezi AB idaresinin onayını alması gerekiyor.

büyük stres altında olduğu güneydeki siyasi tartışmalar "nasıl bir önlem alınabileceği üzerinde yoğunlaştı.

ATM'lere limit

Banka işlemleri üzerinde kısıtlamalar uygulanıyor; şubeler de geçen hafta kapalı kaldı; bankalar bankamatiklerden çekilebilecek nakit miktarına günlük 100 euro sınırı getirdi.

Avrupa Merkez Bankası, iyileştirici önlemler almaması halinde Lefkoşa'ya mali desteği pazartesi günü itibarıyla keseceğini açıklamıştı.

Avrupa Birliği'nin 27 üyesi arasından 17'si euroyu kullanıyor.

Brüksel'de yapılan toplantıya IMF Başkanı Christine Lagarde da katıldı.