BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Kıbrıs'a Erdoğan'dan önce mesajları gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyareti öncesi Türkiye'nin Kıbrıs sorununa ilişkin yol haritasını açıkladı.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyareti öncesi havalimanından Avrupa Birliği'ne, Yunanistan'a ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne sert mesajlar gönderdi.

"İki kesimli, iki toplumlu ve iki kurucu devletli federasyona ulaşılması zor değildir" diyen Erdoğan, AB dönem başkanlığı için Kıbrıs Rum Kesimi'nin adının anılmasını ise sert dille eleştirdi:

"Kıbrıs'ta müskatil bir Kıbrıs devleti diye birşey yok. Kuzey'de bir Türk devleti var. Kimi aldatıyorsunuz."

Başbakan Erdoğan, KKTC ziyareti öncesi Türkiye'nin Kıbrıs sorununa ilişkin yol haritasını açıkladı.

"Türkiye ile KKTC yönetimi arasında görüş noktasında herhangi bir farklılık yok" diyerek Eroğlu yönetimine destek mesajı veren Erdoğan, federasyon mesajı verdi.

Erdoğan Gazze yolcusu
İsrail basınında yer alan ve Erdoğan'ın Gazze'ye ziyarette bulunacağı yönündeki haberlere ilişkin ise Erdoğan, şunları söyledi:
"Planlanan bir Mısır ziyaretimiz var ama henüz tarihi kesinleşmedi. Mısır ziyaretinden sonra şartlar oluşursa, bir Gazze ziyareti yapmak istiyoruz."

"Kıbrıs sorunu etkileri itibariyle sadece Ada ile sınırlı kalan lokal bir mesele değildir. Küresel ve bölgesel etkileri olan bir meseledir. Bu noktada, iki kesimli, iki toplumlu ve iki kurucu devletli federasyona ulaşılması zor değildir. Bu meseleyi artık çözümsüz bırakamayız. Kıbrıs artık bir uzlaşı içine girmeli, özgür ve kişilik sahibi bir ülke olarak dünyadaki yerini almalıdır.

YUNANİSTAN VE İNGİLTERE'YA ÇAĞRI

Biz Yunanistan'la da işbirliğine hazırız. Hatta ve hatta İngiltere'yle de işbirliğine hazırız.
Hükümet olarak KKTC üzerindeki haksız kısıtlamaların kaldırılması için gayretlerimizi sürdüreceğiz."

KİMİ KANDIRIYORLAR?

Avrupa Birliği dönem başkanlığı için Kıbrıs Rum Kesimi'nin adının geçmesine ilişkin yöneltilen soruya ise Erdoğan'dan sert yanıt geldi.

"Bunu Rum kesimini AB'ye alırken düşünselerdi" sözleriyle AB'ye rest çeken Erdoğan, "Avrupa Birliği ne düşünür, bizi ilgilendirmez. AB Rum Kesimi'ni birliğe kabul ederken bunu düşünseydi. Bize karşı dürüst davranmadılar. Ada'da çözüme 'hayır' diyenler ödüllendirilmiştir.

Kıbrıs'ta müskatil bir Kıbrıs devleti diye birşey yoktur. Kuzey'de bir Türk devleti var. Kimi aldatıyorsunuz! Kıbrıs'a dönem başkanlığı verilmesi halinde masaya oturma, görüşme yapmamız gibi bir şey sözkonusu olamaz. AB yetkilileri de bunu bilmelidir."