BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,86
ALTIN 2.431,82
HABER /  DÜNYA

Kıbrıs’a 25 yıl hizmet etti ve kovuldu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine 1976 yılında askere gidip, 1986 yılında da aynı ülkede işe başlayıp 25 yıl çalıştıktan sonra malulen emekli...

Abone ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine 1976 yılında askere gidip, 1986 yılında da aynı ülkede işe başlayıp 25 yıl çalıştıktan sonra malulen emekli olan İsmail Orha oturma süresini ihlal ettikleri gerekçesiyle ailesi ile birlikte Türkiye’ye göndenildi.
Mersin’in Silifke İlçesinde eşi Pervin (44), çocukları Fırat (17) ve Ergün (16) ile birlikte yaşam mücadelesi veren İsmail Orha (58) her gün Kıbrıs televizyonlarını izleyerek Kıbrıs özlemini dindiriyor.
25 yılını Kıbrıs’a adadığını Kıbrıs halkı için çalıştığını belirten İsmail Orha, yaşadıklarını şöyle anlattı:
“1976 yılında vatani görevimi Kıbrıs’ta yaptım. 1986 yılında Kıbrıs’a tekrar giriş yaptım. 1992 yılına kadar işçi olarak çalıştım. 1992 yılında Rusya’dan teklif alarak bu ülkeye 2 yıllığına çalışmaya gittim. 1994 yılının Aralık ayında Kıbrıs’a tekrar dönerek çalışmaya başladım. 1995 yılının Mayıs ayına kadar çalıştım. 1995 yılında Türkiye’de evlendikten sonra Kıbrıs’a tekrar geri döndüm. Bu tarihten itibaren 2006 yılına kadar çalıştım. 2006 yılında şeker, beyin damarları tıkanıklığı ve göz görmezliği hastalığına yakalandım. Hem Kıbrıs’tan hem de Türkiye’de ki hastanelerinden yüzde 75 iş görmez raporu verdiler ve malulen emekli oldum. 2007 yılından itibaren maaş almaya başladım. 2010 yılı Şubat ayında oturum iznimin süresi bitti. Maddi sıkıntı nedeniyle oturum izni alamadım. 2010 yılının Aralık ayında cenazemiz olduğu için Türkiye’ye geri döndük. Hem kendi hastalığım hem oğlumun hastalığı nedeniyle maddi açıdan zor bir duruma girdik. 2013 yılının Mayıs ayında Kıbrıs’a tekrar giriş yapmak istedik. Kıbrıs’ta yetkililer girişimize izin vermediler. Ailem ile birlikte bizi nezarete attılar. Nezarette rahatsızlandım. Ambulansla beni hastaneye götürüp tedavimi yaptıktan sonra gemi ile bizleri Türkiye’ye geri gönderdiler. Bize 10 aylık oturma izin süresini ihlal ettiğimiz için 68 bin TL para cezası verdiler. Bize bu parayı ödeyin öyle gelin dediler. İki çocuğumun doğum yeri Kıbrıs’tır. Çocuklarım tatil yapsın ben vekalet veriyorum dedim. Kimseye derdimizi dinletemedik. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz”

KIBRIS’A DÖNMEK İSTİYORLAR
Kıbrıs’a tekrar geri dönmek istediklerini kaydeden Pervin Orha, “Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Kıbrıs’ta ki siyasilerden destek bekliyoruz. Biz 68 bin TL’yi nasıl bulur da öderiz. Durumumuz iyi değildir. Ben komşularımı, oturduğum mahallemi çok özledim. Kıbrıs’ı çok özledim. Yavru vatanımızı çok özledim” diye konuştu.
Ergün Orha ise “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine tatil için bile gidemiyoruz. Ben ve ağabeyim Kıbrıs doğumluyuz. Annem ve babamın borcu yüzünden Kıbrıs’a almıyorlar. Yetkililer sesimizi duysun” şeklinde konuştu.
(İHA)