BIST 9.008
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.282,18
HABER /  GÜNCEL

KESK’te taciz depremi!

Kamuda en büyük sendikalardan biri olan KESK'te taciz depremi yaşanıyor. KESK yöneticisinin taciz yaptığı iddiası kadınları ayağa kaldırdı.

Abone ol

Kamu Emekçileri Sendikası’nda (KESK) taciz depremi yaşanıyor. Sendikanın Genel Sekreteri Emirali Şimşek sendikada çalışan genç bir kadına tacizle suçlandı.

İddialarla ilgili KESK yönetiminden ses çıkmazken tacizle suçlanan sendika genel sekreteri Şimşek'in 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’nde yapılacaklarla ilgili genelge yayınlaması kadınları çileden çıkardı.

KESK YÖNETİMİ DİKKATE ALMADI

Olay birçok kadın örgütünün imzasıyla kamuoyunu duyuruldu. Oluşumun iddialarına göre KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek sendikada çalışan genç bir kadına cinsel tacizde bulundu. Tacize uğrayan genç kadın sorunu KESK yönetimine taşıdı. Ancak KESK Genel Merkez Kadın Sekreterliği, taciz davalarında Yargıtay'ın kabul ettiği "kadının beyanı esastır" ilkesini dikkate almadan tacizle suçlanan yöneticiye sahip çıktı. Yaşananlar taciz değil rızaya dayalı olarak görülüp "siyasi komplo" olarak nitelendirildi.

KADIN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Tacize uğrayan kadın, KESK içerisinde bu sorunun çözümlenemeyeceğini fark ederek meseleyi yargıya taşıdı. Emirali Şimşek hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak, Şimşek’in yakın siyasi arkadaşları şikayetin geri alınması için kadına “en hafif deyimiyle ricada" bulundu. Bunun üzerine tacize uğrayan kadın da şikayetini geri çekmek zorunda kaldı.

GENEL SEKRETERDEN KADIN GENELGESİ

Şimşek’le ilgili bu iddialar konuşulurken kadın örgütlerini şaşırtan bir başka olay yaşandı. Tacizle suçlanan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek imzasıyla sendika genel merkezlerine 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü hazırlıkları konulu genelge gönderildi. Kadına cinsel taciz uygulamakla suçlanan Şimşek’in Genel Sekreter sıfatı imzasıyla bu genelgeyi göndermesi kadın örgütlerine daha kızdırdı.

ÖDP'Lİ KADINLARDAN 5 SORU

Yaşanan olaya ÖDP Kadın Koordinasyonu da 25 Kasım’da yaptığı bir açıklama ile katıldı. Açıklamada Emirali Şimşek hakkındaki taciz iddiaları karşısında KESK yönetiminin bu konuyu bütün yönleriyle soruşturması istendi. ÖDP’li kadınlar şu 5 soruya yanıt istedi:

1. KESK Genel Sekreteri olarak görev yapmakta olan Emirali Şimşek hakkındaki taciz iddiaları karşısında gereğinin yerine getirilmesini bekliyoruz.

2. Mağdur olduğunu iddia eden kadın arkadaşa KESK MYK'sında görevli diğer kadın yöneticiler tarafından neden sahip çıkılmadığını öğrenmek istiyoruz.

3. Ülkemizdeki demokrasi mücadelesinde çok önemli bir yer tutan KESK'e yakışan en doğru tutumun bu konuyu sağlıklı ve objektif bir şekilde soruşturmak olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, KESK içersindeki kurulların devreye girmesini ve şeffaf bir soruşturma sürecinin yaşanmasını talep ediyoruz.

4. Bütün bu olaylar sonucunda görevinden istifa etmek ve savcılığa verdiği soruşturma dilekçesini geri çekmek zorunda bırakılan kadın arkadaşın her türlü maddi ve manevi kaybının KESK tarafından karşılanmasını bekliyoruz.

5. Aynı olayın tanığı ve tarafı olan KESK eski avukatı Oya Aydın Göktaş'ın da bu konuyla ilgili olarak baskıya maruz kaldığı ve işinden istifa etmek zorunda bırakıldığı iddialarının da aynı kapsamda yanıtlanmasını bekliyoruz.