BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,74
ALTIN 2.492,01
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Keşif tartışmalarına Arınç'tan cevap

Erdoğan'ın Amerika'yı Müslümanlar'ın keşfettiği sözleri Meclis'e taşındı. CHP'li Korutürk'ün eleştirilerine cevap ise Bülent Arınç'tan geldi.

Abone ol
Başbakan Erdoğan'ın "Amerika'yı Müslümanlar keşfetti tartışmaları" büyüyor! Kanal D'den Cüneyt Özdemir'e konuşan ünlü tarihçi İlber Ortaylı, keşifle ilgili iddiaları fantazi olarak değerlendirdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Amerika'nın keşfiyle ilgili getirilen “Amerika’yı Müslümanlar keşfettiyse neden büyük bir kısmı Katolik” tartışmalarına, “Müslümanlar bulundukları her yerde din ve vicdanlara baskı yapmaz, onları zorla Müslümanlaştırmaz” diye cevap verdi.
 
Parlamentoda CHP İstanbul Milletvekili Osman Taney Korutürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerika’yı Müslümanların keşfettiği beyanına yönelik eleştirilerde bulundu. “Bulduktan sonra ne yapmışlar” ifadelerini kullanan Korutürk, şöyle konuştu:

“Amerika'yı 1178'de Müslümanlar bulmuş. Çok güzel bir şey, hepimize gurur verir ama bulduktan sonra ne yapmış? 1178 ne zaman, 2014 ne zaman? Bugün bakıyorsunuz, Amerika'nın güneyinin tamamı Katolik; Amerika'nın kuzeyinin büyük kısmı Protestan, bir kısmı Musevi. Bulduktan sonra ne yapmış? Bu da bir beceriklilik hikâyesi değil ama Müslümanların çok becerikli oldukları, ilim alanında, bilim alanında buluşlar, keşifler, icatlar alanında çok parlak oldukları dönemler var. Onlardan misal verip onları anlatacağımıza başarısızlık öykülerini anlatıyoruz, onlardan iftihar etmeye kalkıyoruz, bunlarla görüşme açıyoruz, konuşma açıyoruz; bunlar doğru şeyler değil arkadaşlar” 

"ZORLA MÜSLÜMANLAŞTIRMAZ"
 
Korutürk’ün yaptığı açıklamaya cevap veren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, konunun eleştirilere açık olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Sayın Korutürk'ün bir cümlesine bir cümleyle atıfta bulunmak istiyorum, Sayın Cumhurbaşkanımız bir yerdeki konuşmasında ‘Amerika Kıtası'nı Müslümanlar keşfetti’ dedi ve bunun üzerinde durdu. Bunun karşılığında da bir tartışma başladı. Fena bir tartışma değil. Yeri miydi, yeri değil miydi, bu eleştiriye açık bir konu ama burada eleştirilirken şu argümanın kullanılmasını yadırgarım. ‘Peki, Müslümanlar keşfetti de ondan sonra ne oldu? İşte, güney kıtası tamamen Katolik.’ Olabilir. Zaten Müslümanların böyle bir özelliği var, Müslümanlar bulundukları her yerde din ve vicdanlara baskı yapmaz, onları zorla Müslümanlaştırmaz. Başkaları için geçerli olmayan bu özelliğin Müslümanlarda bulunuyor olmasını takdir etmemiz ve alkışlamamız gerekirken, ‘onlar niye Katolik olarak kaldılar da Müslüman yapılmadılar’ gibi, sonu belki buraya varacak bir eleştiriyi doğru bulmam” diye konuştu.