BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,05
ALTIN 2.307,45
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kervan 1915 Ekim'de vizyona giriyor!

İsmail Güneş'in yönetmenliğini üstlendiği Kervan 1915 filmi 7 Ekim'de seyircisiyle buluşacak.

Abone ol

Senaryo yazarlığını ve yönetmenliğini İsmail Güneş'in üstlendiği Kervan 1915 filmi, 7 Ekim'de vizyona giriyor. Filmde Katırcı Salim’in 200 Ermeni’yi, Giresun’dan Halep’e sağ salim ulaştırdığı zorlu yolculuk anlatılıyor. 

Senaryo Yazarlığını ve Yönetmenliğini İsmail Güneş’in üstlendiği Kervan 1915 filminin önemli rollerinde Murat Han, Ayşe Akın, İbrahim Kendirci, İpek Tuzcuoğlu, Fatih Ayhan, Ali Kemal Yılmaz ve Meriç Başaran oynadı. Özgün müziklerinin Suren Asatryan tarafından yapılan Kervan 1915’in yapımcılığını Aynur Güneş yaptı.

1915 Ermeni Tehcirini anlatan Türkiye’de ilk film olan Kervan 1915 Üç ay süren yoğun bir çekim sonrasında yapım sonrası işlemleri 9 aya sürdü. İşte filmin konusu:

I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı topraklarına giren Ruslara Anadolu’daki Ermenilerin destek verme ihtimali üzerine Osmanlı hükümeti, Ermeni isyanlarını bastırmak için 1915’de Ermeni tehcirini onaylar.

Karadeniz kıyısındaki Giresun’da yaşayan Ermeni kadınların bir kısmının Halep’e tehcirini ise inatçı, sözünden dönmeyen, taşıdığını emanet sayıp canı pahasına koruyan Katırcı Salim üstlenir. Ermeni kadın ve çocukları yurtlarından koparan bu zorunlu göç yaya olarak yapılacaktır. İlk defa insan taşıyacak olan Salim ve adamları yolculuk boyunca nasıl davranacaklarını bilememektedir. Salim’in açgözlü ve fırsatçı rakibi, altın peşinde koşan Karahisarlı Murat kafileyi gizlice takip etmektedir. Üstelik Giresun’dan aynı gün yola çıkan tehcir kafilelerinin bazıları soyulmuş, katledilmişlerdir. Katırcı Salim, geçmişte Sivas’ta yaşadığı acıklı aşk hikâyesi sebebiyle, belirlenmiş resmî tehcir güzergâhı yerine farklı yoldan gider. Bu yüzden yolculuk, sarp dağlar, zorlu geçitler, derin vadiler boyunca daha da zorlaştığı gibi diğer yandan çeteler ve asker kaçakları kafileyi tehdit etmeye başlar. Güzergah değişikliği ve çatışmalar kafiledeki Ermeniler arasında güvensizliğe sebebiyet vermiş, emniyet içinde olduklarını bilmeyen Ermeni kadınlar katırcıların kendilerini öldüreceğini düşünmeye başlamışlardır.

On yıl önce bir deniz kazasında kaybettiği kocasının bir gün çıkıp geleceğini saplantı haline getirmiş Hayganuş, Salim’in işini zorlaştırmaktadır. Üstelik Hayganuş, Salim istememesine rağmen hamile kız kardeşi ile bunak kayınvalidesini gizlice kafileye dâhil etmiştir.

Hayganuş’un ailesini bir arada tutma gayreti ise kızı Suzan ile Katırcı Salim’in en güvendiği adamı Ahmet’in ilk görüşte birbirine âşık olmasıyla sonuçlanacaktır. Salim, Ahmet’in hisleri ile duygudaşlık kuramayacaktır. Çünkü ona göre Ahmet emanete ihanet etmiştir.