BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,46
ALTIN 2.489,74
HABER /  GÜNCEL

Kerry'den Rusya'ya çağrı: Ukrayna'yı rahat bırakın

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'dan "Ukrayna'yı rahat bırakmasını" isteyerek komşu NATO ülkelerinin tehdit edilmesi durumunda "her karış" toprağının savunulacağı uyarısında bulundu.

Abone ol

ABD, Rusya'dan "Ukrayna'yı rahat bırakmasını" isteyerek tehdit edilmesi durumunda komşu NATO ülkelerinin "her karış" toprağının savunulacağı uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanı John Kerry Rusya'yı olayların yatıştırılmasını öngören Cenevre anlaşmasına uymamakla suçladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna'da Rus askerlerinin olmadığını söyledi.

Açıklamalar, Ukrayna'nın doğusunda birçok resmi binanın daha Rusya yanlıları tarafından işgal edildiği haberleri üzerine yapıldı.

Rusya'yı ya ilişkin adım atmamakla suçlayan Kerry, Rusya'nın tavırları nedeniyle NATO ittifakının gücü itibariyle bir "dönüm noktasında" olduğunu söyledi.

Putin'den yaptırımlara tehdit

Moskova ise 10'u aşkın kentte Rusya yanlılarının resmi binaları ele geçirdiği Ukrayna'nın doğusuna ilişkin olarak herhangi bir istila niyetlerinin olmadığını belirtti.

Putin, Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin Rusya'ya karşı yeni yaptırımlarının Batı enerji firmalarının çalışmasını etkileyeceği uyarısında bulundu.

Putin, "Bu durum devam ederse, tabii ki enerji gibi sektörler de dahil olmak üzere yabancı şirketlerin Rusya Federasyonu'ndaki çalışması üzerinde düşünmemiz gerekecek." dedi.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakının ardından AB ve ABD bu ülkeye karşı yaptırım uygulama kararı almış ve Putin'in yakın çevresinde yer aldığı düşünülen bazı etkili isimlere karşı seyahat yasağı ve mal varlığının dondurulması uygulaması getirmişti.

Bir süre önce AB yaptırım listesine 15 Rus vatandaşını daha eklemiş, ABD ise Pazartesi günü 17 şirkete ve aralarında petrol devi Rosneft'in Başkanı İgor Seçin'in de olduğu 7 kişiye karşı yaptırım kararı almıştı.

'Emirlerin nereden geldiğini biliyoruz'

Bu arada İngiltere'de yayımlanan Times gazetesindeki bir haberde, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin basına sızan yorumlarına göre, Ukrayna'da Rus casuslarının huzursuzluk yarattığına dair ABD'nin elinde delil bulunduğu bildiriliyor.

Kerry kaydedilen konuşmasında Rusya'yı "haydut devlet" gibi davranmakla suçluyor. Konuşmada ayrıca Putin'in yakın çevresindeki bazı isimlerin Kremlin'in yaklaşımlarından hoşnutsuzluk duyduğu ifade ediliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile konuşmalarını ise "Kafka romanlarına özgü" diyaloglar olarak niteleyen Kerry, mevkidaşına ilişkin olarak "Kırmızıya mavi, siyaha da beyazdır deme konusunda üsütüne yok" tanımlamasını kullanıyor.

Basına sızan kayıtta Kerry, Washington'da bir grup işadamı, diplomat, politikacı ve akademisyene Cuma günü yaptığı konuşmasında, Ukrayna'da istihbarat görevlilerinin Moskova'dan emir aldıklarına dair bilgiye sahip olduklarını belirterek "Emirlerin nereden geldiğini biliyoruz." diyor.

Kerry, olaylarda payı olmadığına dair Rusya'nın yaptığı açılamaları ise "herkesin zekasına hakaret" olarak niteliyor ve "Bu eşkiyalıktır, haydut devlet olmaktır." diyor.