BIST 9.652
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,66
HABER /  DÜNYA

Kerry Irak sorununu görüştü

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Irak Meclis Başkanı Üsame en-Nuceyfi ile bir araya gelerek ülkedeki krizden çıkış yollarını görüştüğü bildirildi.

Abone ol

Nuceyfi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, ikilinin görüşmede, ''Irak'taki siyasi durum, Musul ve el-Enbar eyaletlerinde seçimlerin ertelenmesi ve mevcut krizden çıkış yolları üzerine yoğunlaştığı'' belirtildi.

Açıklamada, Nuceyfi'nin Kerry'ye ''Güvenlik gerekçesiyle Musul ve el-Enbar kentlerinde seçimlerin ertelenmesi anayasaya ve Irak'taki yeni demokratik tecrübeye aykırıdır. Daha önce yapılan seçimlerde de güvenlikle ilgili sorunlar olmuştu. Bağdat da son dönemde güvenlik açısından sıkıntılı günler yaşadı. Bütün bunlar bu kararın siyasi bir karar olduğunu gösteriyor'' dediği kaydedildi.

Kerry'nin ise ABD'nin, Irak'ta inşa edilen demokratik temellerin yıkılmasından duyduğu endişeyi dile getirerek tarafları krizi aşmak için işbirliği yapmaya çağırdığı duyuruldu.

Öte yandan, Nuceyfi'ye yakın kaynaklar, Kerry'nin Nuceyfi'ye siyasi anlaşmazlıklara son verilmesi için erken seçime gidilmesini önerdiğini, Nuceyfi'nin ise bağımsız bir teknokrat hükümetinin kurulması şartıyla öneriye sıcak yaklaşacağını belirttiği''ni ifade etti.