BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.295,61
HABER /  DÜNYA

Kerkük'te son durum! Kürtleri korku sardı peşmerge eşiyor

KERKÜK'ü kurşun atmadan teslim edip kaçan peşmergeden son dakika haberler var. Kerkük'ün kontrolü tamamen Irak ordusuna geçerken Barzani ve ordusunu Erbil korkusu sardı. Kerkük-Erbil arasına hendek kazıyorlar. Kaçan Kürtler ise geri dönüyor.

Abone ol

KERKÜK'ü bir günde alan Irak ordusu kent merkezinde kontrolü tamamen sağladı. Dün sokaklarda şov yapan PKK militanları kayıplara karışırken, Kerkük'ten kaçan Kürt halkı konvoylar halinde geri dönmeye başladı. Peşmergenin kaçışı ise gün boyu sürdü. Mesud Barzani yönetimine ise en ağır darbe indirildi. Barzani'nin para musluğu olan petrol kuyularına el konuldu. Irak Başbakanı İbadi ise 'IKBY referandumu mazide kaldı. Irak bayrağı tüm Iraklılarındır. Ülkenin her yerinde asılması gerekir' dedi. Böylece büyük hayaller kuran Barzani'ye de en büyük darbeyi indirmiş oldu.

SONİBADİ'DEN BARZANİ'YE ŞOK!

 Başbakan İbadi, Bağdat'taki hükümet sarayında yaptığı basın toplantısında, "IKBY yetkililerini referandumun en başta Kürtlerin çıkarına zarar vereceği yönünde uyardım. Referandum artık bitti ve mazide kaldı. Irak bayrağı tüm Iraklılarındır. Ülkenin her yerinde asılması gerekir." dedi.

"Ülkede hiçbir iç savaşa girmeyeceğim" diyen İbadi, "Daha önce de duyurduğum gibi federal yönetim otoritesinin tüm ülkede uygulanması sözüme hala bağlıyım." ifadesini kullandı.

VE BARZANİ SONUNDA KONUŞTU

 Irak güçlerinin Kerkük'e girmesinin ardından Barzani ilk kez konuştu.

Açıklamada Başkan Mesud Barzani şu ifadeleri kullandı:

“Tarih boyunca Kürdistan halkının hakları çiğnenerek, zulme maruz kaldılar. Kürdistan halkı tarih boyunca kendi kimliğini korumak adına katliam ve soykırımlara uğradı.

Kürdistan halkı, barışçıl adımlar atarak hiçbir zaman savaş istemedi. Ancak savaşlara maruz kaldık. Tüm çabalarımız barışçıl bir şekilde amacımıza ulaşmaktı. Öncelikli amacımız her zaman asayiş ve Kürdistan halkının haklarının savunması oldu.

"BAZI SİYASİ TARAFLARIN VE ŞAHISLARIN VERDİĞİ KARARLAR YÜZÜNDEN KAYBETTİK"

Kerkük'te yaşananların sebebi, Kürdistan Bölgesi'ndeki bazı siyasilerin tek taraflı hareket etmesidir. Tek taraflı hareket etme durumu, Peşmergelerin topyekün geri çekilmesine sebep oldu.

Bu geri çekilme de karşılıklı bilgilendirme çerçevesinde gerçekleşti. Erbil ve Bağdat arasındaki temas hattı, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonundan önceki sınıra geri döndü.

"GEREKEN YAPILACAKTIR"

Kürdistan halkı emin olsun ki gereken yapılacaktır. Halkımızın kazanımları, huzur ve güvenliği yeniden sağlanacaktır.

YENİPKK'LI CESETLERİ SOKAKLARDA

 Irak ordusunun Kerkük'e giren birliklerinin başında bulunan Türkmen komutan Zeki Muratlı, NTV canlı yayınına bağlanıp operasyon hakkında açıklamalar yaptı.

PKK'LI TERÖRİSTLERİN CESETLERİ BURALARDA KALDI

Türkmen komutan, Kerkük sokaklarının çatışmalarda öldürülen PKK'lı teröristlerle dolu olduğunu söyledi.

Türkmen komutan sözlerine şöyle devam etti; "Mesud Barzani PKK'ya çok güvendi. Kendi Kürdüne güvenmeyip gidip PKK'yı getirdi. Çok sayıda PKK'lının cenazesi buralarda kaldı. Ordunun önünde herşeyi bırakıp gittiler"

FLAŞPEŞMERGEYİ ERBİL KORKUSU SARDI

KERKÜK SON DURUM HARİTASI : Kerkük kentinde kontrol tamamen Irak Ordusunun eline geçti. Haşdi Şabi örgütü kente sokulmadı. Kerkük'te hayat kısmen normale dönerken alınan yerler şöyle :
-Kuzey Petrol Şirketi, Baba Gurgur Petrol Yatakları, K1 Askeri Üssü, elektrik santrali, Molla Abdullah Rafinerisi, Kerkük Havalimanı, Tazehurmatu Karargahı, Leylan, Dakuk, Yaycı, Tirkalan kasabalarıyla Tuzhurmatu ilçesi, Tikrit Köprüsü, Kerkük'ün güneyindeki ana karayolu ve Kerkük kent merkezi.

SONPEŞMERGE BAŞİKA'DAN DA KAÇTI

Pşmergenin Kerkük'te mevzileri terk ederek hızlı bir şekilde geri çekilmesinin ve ağır bir yenilgi almasının ardından bugün de Peşmerge güçlerinin Başika'dan da çekildiği ifade edildi. AA'nın aktardığına göre Başika bölgesi de Irak ordusunun eline geçti. Başika'da Türk ordusunun da askeri mevcudiyeti bulunuyor.

Ordusu kaçan Mesud Barzani'den Kerkük açıklaması

YENİBARZANİ'NİN PETROL KUYULARI GİTTİ

Mesud Barzani'nin iflahını kesecek son darbe de indirildi. Irak petrol bakanlığı Kerkük'teki tüm petrol sahalarının merkezi yönetimin kontrolüne geçtiğini duyurdu. Barzani'nin elindeki son petrol alanı Bay Hasan Petrol Sahası'ydı. Peşmerge orayı da bırakıp kaçınca kontol Irak ordusuna geçti. Peşmerge'nin çekilmesi üzerine kontrolü sağladığı bildirildi. IKBY'nin günlük 600 bin varil petrol üretiminin 280 bini buradan sağlanıyordu.  Bakanlık Sözcüsü Asım Cihad, petrol kuyuları ve tesislerde görev yapacak yönetici ve teknik personelin atamasının da bir an önce yapılacağını sözlerine ekledi. 

Türkmenler Kerkük'ten paylaştı! Kürt mahallesine dikkat!

BARZANİ KUYULARA KONMUŞTU : Mesud Barzani'ninPeşmerge güçleri, terör örgütü DEAŞ'ın 2014'teki saldırıları sırasında Kerkük'teki petrol kuyularını ele geçirmişti. Kerkük petrolleri öncesinde Barzani ile merkezi Irak hükümeti arasında paylaşılmıştı.

EN ÇOK KORKTUĞU ŞEY OLDU : Mesud Barzani'nin en büyük gelirini Kerkük petrolü oluşturuyordu. Bağımsız Kürdistan hayali kurarkan en büyük gelirini kaybeden Barzani'yi sıkıntılı günler bekliyor. Barzani memurunun ve peşmergenin maaşını Kerkük petrol gelirleri sayesinde ödüyordu. Yakında maaş ödeyemeyecek hale gelecek ve kendisi ile birlikte Kuzey Irak halkını ekonomik bir felakete sürükleyecek.

Kerkük petrolü kimin? En çok Kürt mü Türkmen mi var?

TUZHURMATU'DA KÜRT GİTTİ TÜRKMEN GELDİ: Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Kürt asıllı kaymakam Şellal Abdulvahid'in görevden alındığı bildirildi. Onun yerine Emirli Nahiyesi Müdürü Adil Şekku atandı. Tuzhurmatu'nun yeni kaymakamı Türkmen kökenli.

Kerkük yeni valisi Rakan Said Ali Cuburi kimdir kökeni ne? 

 FLAŞ 
PEŞMERGE MAHMUR'DAN DA KAÇTI

Irak ordusu, federal polis gücü ve Haşdi Şabi'den oluşan ortak güçler, sabahın erken saatlerinde Mahmur İlçesi'ne girdi. İlçe merkezinde bulunan Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı Peşmergeler ise tüm devlet kurumlarından çekildi. PKK'nın at oynattığı BM'nin mülteci kampı da bulunan Mahmur ilçesi, 2003'ten bu yana Peşmerge güçlerinin denetiminde bulunuyordu.