BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,01
ALTIN 2.318,81
HABER /  GÜNCEL

Kerkük'teki referandum kararıyla ilgili flaş açıklama

Türkiye, Irak'ta Kerkük İl Meclisi'nin Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda aldığı tek yanlı referandum kararının meşruiyeti olmadığını belirterek, kararı kınadı.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'te asılan IKBY bayrağına tepki göstererek, karar için "son derece sakıncalı" yorumunda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "o bayrağı indirin" sözlerinin hemen ardından yapılan açıklamada, asılan bayrağın ve alınan kararın bir meşruiyetinin bulunmadığı ifade edildi.

Kerkük konusunda Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kerkük'te alınan kararın tek taraflı, oldu bitti girişiminin bir örneği olarak görüldüğü belirtilerek kınandı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kerkük Vilayet Meclisi'nin Kerkük'ün statüsüne ilişkin referandum konusunu gündemde tutmaya teşebbüs eden bugünkü kararı, toplumsal huzuru tehlikeye atan son derece sakıncalı bir adım olmuştur. Kerkük'ün asli unsurları olan Türkmen ve Arapların katılmadığı bir toplantıda alınan bu kararın meşruiyeti yoktur.

"ÖNCELİK HUZUR VE BARIŞIN TESİSİDİR"

Anayasanın ilgili hükümlerinde belirtilen unsurları gözardı eden bir karar anayasayı da ihlal eder. Kerkük’ün öncelikli ihtiyacı, terör örgütlerine karşı yürütülen mücadelenin sonuçlanması ve yerlerinden edilmiş insanların evlerine dönmeleri, dolayısıyla toplumsal huzur ve barışın tesisidir. Buna zarar verecek adımların hükmü olmadığı gibi, kabul edilmesine de imkan bulunmamaktadır."

Erdoğan'dan Kerkük tepkisi! O bayrağı indirin yoksa...