BIST 9.066
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,77

Kerkük'te neler oluyor?.. Türkmenler ne yapıyor?..

Kerkük'te neler oluyor?.. Türkmenler ne yapıyor?..

Barzani referandumu nedeniyle Kerkük'te birçok Türkmen Bağdat'a gitmiş. Evlerinde stok yapan Türkmenler toplu halde kalmaya özen gösteriyor. Kritik yerlerdeki silahlı güvenlikçiler bozkurt işaretleriyle elleri tetikte bekliyor.

Kerkük'te neler oluyor?.. Türkmenler ne yapıyor?..

Barzani'nin Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumuna dahil ettiği Türkmen kendi Kerkük'te neler oluyor? Barzani referandumu nedeniyle Kerkük'te birçok Türkmen Bağdat'a gitmiş. Evlerinde stok yapan Türkmenler toplu halde kalmaya özen gösteriyor. En büyük Türkmen partisi ITC'nin genel merkezi önünde silahlı görevlilerinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri var. Yüzleri kapalı silahlı korumalar bozkurt işareti yapıyor.

Kerkük'te neler oluyor?.. Türkmenler ne yapıyor?..

Kerkük'ün siyasi statüsünün ne olacağı, kimin tarafından yönetilmesi gerektiği, on yıllardır devam eden bir sorun. Ancak Kürt yönetiminin DEAŞ'ın 2014'taki bölgeye saldırısı sonrası burada denetim kurması ardından bu yıl Kerkük İl Meclisi'ne IKBY bayrağı asılması ve son olarak bağımsızlık referandumunun burada da yapılacağının duyurulması, Kerkük'le ilgili tartışmaları çok daha önemli bir yere taşımış durumda. Referanduma Türkmenler ve Araplar arasından tepkiler yükseliyor. Kente kuzey tarafından Peşmerge güçlerinin takviye edilmesi, güney tarafında ise şehir kenarında Haşdi Şabi güçlerinin bulunması kaygıları iyice artırmış durumda.Kentin en kaygılı sakinleri ise Türkmenler.

Kerkük'te neler oluyor?.. Türkmenler ne yapıyor?..

EVLERDE STOK YAPILDI, TOPLU KALINIYOR' Türkmen gazeteci Özdemir Hürmüzlü, son haftalarda yüzlerce Türkmen ailenin geçici olarak Bağdat'a gittiğini, bazılarının tanıdıklarının yanına yerleştiğini, bazılarının geçici ev kiraladığını anlatıyor. Kentteki bazı ise aileler topluca aynı evde yaşamaya başlamış. Kendisinin de şu anda normalde yaşadığı evinde değil, diğer aile üyeleriyle birlikte topluca kaldığını belirtiyor. Hürmüzcü'nün aktardığına göre Türkmenler arasında eve erzak stoklamak da çok yaygın. Hatta bu, kentteki fiyatları da artırmış. Hürmüzcü, Türkmenlerin silahlı bir güçlerinin olmadığını, bu yüzden olası bir karışıklık durumunda en fazla Türkmenlerin zarar göreceğini düşündüğünü söylüyor.

Kerkük'te neler oluyor?.. Türkmenler ne yapıyor?..

BOZKURT İŞARETLİ FOTOĞRAF 1990'lı yıllarda Türkiye'nin desteğiyle kurulan, Irak Türkmen Cephesi'nin Genel Merkezi önünde, ITC'nin silahlı görevlilerinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri var. Silahlı korumaların yüzleri kapalı. Kendilerinin fotoğrafını çekerken çoğu, ülkücü kesime ait olan bozkurt işaretini yapıyor.