BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,87
ALTIN 2.485,33
HABER /  GÜNCEL

Kerkük Valisi azıttı! Kürdistan bayrağı Kerkük kalesine asıldı

KERKÜK Valisi Necmeddin Kerim Kürdistan bayrağı olayını şova döktü. Vali'nin emriyle bu kez Kerkük kalesinden devasa bir Kürdistan bayrağı açtırdı.

Abone ol

KERKÜK'te Nevruz kutlamalarında Kürdistan bayrağı şovu yaşanıyor. Türkiye'nin tepkisine rağmen Kerkük Valisi Necmeddin Kerim bugün yeni bir şov daha yapıyor.

Vali Necmeddin Kerim'in verdiği emir uyarınca kaleden çok büyük bir Kürdistan bayrağı açıldı.

Kerkük Kalesi'nde düzenlenen törende konuşan Necmedin Kerim, Kürtçe, Arapça ve Türkçe'nin Türkmeni lehçesiyle mesajlar verdi.

Newroz ateşi yakılırken Kerkük Kalesi'nde Kürdistan ile Irak bayrakları göndere çekildi.


Kerkük kalesinden sarkıtılan Kürdistan bayrağı Valinin emri ile özel olarak hazırlandı. Kürdistan bayrağının uzunluğu 10 metre genişliğinin ise 5 metre olduğu bildiriliyor. Kerkük Valisi'nin kalede düzenlediği bu şova bütün Kürt parti temsilcileri de davet edildi.

TÜRKİYE NE DİYECEK?
Türkiye'nin dışişleri düzeyinde verdiği ilk tepkiden sonra bu kışkırtmaya ne yanıt vereceği merak konusu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, bayrağın Kerkük'ün çok kültürlü kimliğini aşındırma riski bulunduğunu belirtmişti.

KÜSTAH YANIT
Büyükelçinin bu açıklamasına Kerkük İl Meclisi üyesi Ahmed Askeri “Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması Irak ve Kürdistan’ın içişlerine müdahaledir. Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi bir iç meseledir. Hiçbir şekilde Türkiye’yi ilgilendirmez” sözleriyle küstahça bir yanıt vermişti.

VALİ KERİM : TÜRKİYE'DE DE GÖNDERE ÇEKİLMİŞTİ
Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ise Kürdistan bayrağının Kerkük’te resmi kurumlara çekilmesi sonrası yapılan eleştirilere, “Kürdistan bayrağı Türkiye’de, İstanbul ve Ankara’da göndere çekiliyorsa Kerkük’te neden çekilmesin?” yanıtını vermişti.

KERKÜK'ÜN DURUMU
Irak'ın kuzeyinde yer alan Kerkük, Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasında 140'ıncı madde kapsamında tartışmalı bölge sayılıyor. Kerkük İl Meclisi'nin kararıyla kentte halihazırda Arapça, Kürtçe, Türkmence ve Süryanice resmi dil kabul ediliyor. IŞİD'in Haziran 2014 tarihinde ülkenin 2'nci büyük kentti Musul ve diğer bölgeleri ele geçirmesinden sonra, IKBY'ye bağlı Peşmerge güçleri Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerin büyük çoğunluğunu kendi hakimiyetine aldı. Kerkük kenti aynı zamanda Duhok kentinden sonra en çok iç göçmen barındıran 2'nci kent konumunda. Vali Kerim, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi.