BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Kerkük son dakika IŞİD'e karşı olağanüstü hal ilan edildi

Kerkük'te son dakika IŞİD’in kente gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi!

Abone ol

Kerkük son durum haberlerine göre IŞİD’in dün geceden beri kentin içinde ve dışında gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle bu sabah saat 10:00’dan itibaren Kerkük’te sivil araçlar için sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Kerkük Güvenlik Heyeti’nden yapılan yazılı açıklamada, bu sabah saat 10:00’dan itibaren sivil araçların bir sonraki açıklamaya kadar sokağa çıkmasının yasak olduğu belirtildi.

PEŞMERGE GÜÇLERİ IŞİD'İN ELİNDEKİ KERKÜK KÖYLERİNİ GERİ ALDI

Peşmerge Güçleri, IŞİD’in dün geceden beri saldırdığı Kerkük çevresinde ele geçirdiği köyleri geri aldı. IŞİD'in bazı bölgelere sızdığı ve kent merkezindeki çatışmaların da sona erdiği bildirildi.

IŞİD sabah saatlerinde kent merkezinin bazı bölgelerine sızmayı başardı. Ancak merkeze sızan örgüt mensupları, Peşmerge Güçleri’nce etkisiz hale getirildiği ve kentteki çatışmaların sona erdiği belirtildi.

pesmerge-3.20150130122747.jpg

Rudaw muhabiri, sabah saatlerinden itibaren bölgeyi bombalamaya başlayan koalisyon uçaklarının, IŞİD ilerleyişinin durmasının ardından bombardımanı durdurduğunu söyledi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI HALKIN GÜVENLİĞİ İÇİN

Açıklamada, “Sokağa çıkma yasağı kararı, Kerkük halkının güvenliğini temin etmek amacıyla alındı.Bu konuda halkımızın karara uyarak duyarlı olacağını tahmin ediyoruz” denildi. Sokağa çıkma yasağına emniyet güçlerinin ve sağlık ekiplerinin dahil olmadığı ifade edildi.

İKİ İNTİHAR EYLEMİ SON ANDA ÖNLENDİ

Kerkük’te sabah saatlerinde ise, eski polis müdürlüğü binasını hedef alan bir patlama meydana gelmişti. İki intihar eyleminin de son anda önlendiği bildirilmişti. 

BARZANİ'NİN YARDIMCISI KERKÜK'TEKİ SAVAŞI KOMUTA ETTİ

Öte yandan, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin yardımcısı Kosret Rasul’un yanısıra Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir’in Kerkük’te dün geceden beri devam eden savaşı komuta ettiğini bildirildi.

Bakan Mustafa Seyid Kadir’in, IŞİD saldırılarının başlangıcından beri savaşı komuta etmek için cephede bulunduğu belirtildi.

AŞİRET BAŞKANLARINDAN BİRLİKTE HAREKET ETME KARARI

Kerkük'teki Arap, Türkmen ve Kürt aşiret başkanları imzaladıkları "Kardeşlik Anlaşması'yla" IŞİD'e karşı birlikte hareket etme kararı aldı.

Taraflar arasındaki uzlaşma bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Aşiret başkanlarının katıldığı basın toplantısında tarafların "söylem ve eylem" birliğinde anlaştıkları ifade edildi.

Taraflar adına açıklama yapan Zengene Aşireti lideri Osman Abdülkerim, "Kerkük'ün selameti ve IŞİD'e karşı tek yürek olmak için “Kardeşlik Antlaşması” imzaladık. Bu anlaşmayla Kerkük'teki tüm etnik ve mezhep ayrımlarına dur diyoruz" dedi.

Abdülkerim, anlaşma kapsamında aşiretlerin, Kerkük çevresini ve şehir merkezini koruyan tüm güvenlik güçlerini destekleyeceğini vurgulayarak, "Ayrıca terör saldırıları, şiddet olayları, araç hırsızlığı, çetecilik ve adam kaçırma olaylarını kınıyor ve reddediyoruz" diye konuştu.

ekran-resmi-2015-01-30-12.02.07.png

"TEK BİLEK"

Kerkük eski Vali Yardımcısı İsmail Hadidi de "Tek bilek olarak Kerkük'ü içeriden ve dışarıdan korumayı hedefliyoruz" dedi. IŞİD'in "din kılıfı" adı altında Irak'ı bölmeyi amaçladığını ifade eden Hadidi, "Arap, Kürt, Türkmen, Süryani hepimiz Kerküklüyüz. Hep birlikte Kerkük'te huzuru sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Türkmen Aşiretler Meclisi Başkanı Nevzat Avcı ise Irak'ın kötü günlerden geçtiği bir zamanda Kerkük'teki aşiretlerin Kardeşlik Anlaşması'yla bir araya gelmesinin önemine dikkati çekerek, "Irak'ın kurtuluşu birleşme ve teröre karşı ortak hareket etmededir" dedi.

KAPIDA UZUN ARAÇ KUYRUKLARI

Irak'ın Kerkük kentinin 12 kilometre güneydoğusundaki Mektep Halit Kontrol Noktası'nın aylar sonra birkaç saatliğine geçişlere açılmasıyla kapıda uzun araç kuyrukları oluştu. Kerkük'te mahsur kaldığını söyleyen aileler, araçlarına binerek şehri terk etti. Kerkük polisi, güvenlik kontrolü yaptıktan sonra ailelerin geçişine izin verdi.

ekran-resmi-2015-01-30-12.00.43.png

IŞİD PEŞMERGE KOMUTANINI ÖLDÜRDÜ- VİDEOYU İZLEMEK İÇİN PLAYER'A TIKLAYINIZ



Kaynak: Rudaw, AA, Al Jazeera Türk