BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.247,37
HABER /  DÜNYA

'Kerkük Kürtler'in Kudüsü!' Hayaldi gerçek mi oluyor?

IŞİD'in yaptığı hamle Kürtler'e en büyük hayalini gerçeğe çevirme imkanı sundu. Musul ile başlayan sıcak gelişmelerde gelinen nokta bakın ne?

Abone ol

İNTERNETHABER (DETAY HABER) - Petrolün ana vatanı olarak nitelenen Kerkük, Türkmenler ve Kürtler için çok önemli. Türkiye açısından Misak-i Milli sınırlarının kaybedilmiş kenti olarak görülen Kerkük'e, Kürtler ise başkentleri olarak bakıyorlar.

Geçmişte Celam Talabani verdiği bir röportajda Kerkük’ün kendileri için taşıdığı önemini anlatmak için “Kerkük, Kürtlerin Küdus’üdür” demişti.

PETROL CENNETİ

Elbette Kerkük'ün Kürtler için önemi sadece duygusal sebeplere dayanmıyor. Kerkük, Irak'taki en önemli petrol yataklarının merkezinde. Müthiş petrol rezervi ile de bölgedeki tüm ülkelerin iştahını kabartan bir cazibeye sahip.

Dünya petrol rezervinin %4’ü Kerkük ve civarından elde edilirken, bu oran Irak’ın ürettiği petrolün de %50’sini oluşturuyor.

IŞİD'İN HAMLESİ KÜRTLER'E YARADI

IŞİD'in Musul işgali şu andaki tabloya bakıldığında en çok Bölgesel Kürt yönetimine yaramış görünüyor. Irak ordusu bırakıp kaçınca Peşmerge Kerkük'e girip kontrolü ele aldı. IŞİD'in ilerleyişi göz önüne alınınca Peşmerge'nin bu hamlesi rahatsızlık yaratmadı.

Kuzey Irak Peşmerge sözcüsü Cebbar Yavar, "Tüm Kerkük peşmergelerin eline düştü" açıklaması yaptıktan sonra Ankara'nın da herhangi bir tepki vermemesi buna yoruldu.

KÜRTLER KERKÜK'TEN ÇIKMAZSA NE OLACAK?

Peşmerge'nin IŞİD'e karşı Kerkük'e yerleşmesi ile birlikte Kürtler ilk kez 'Kerkük' hayalini gerçeğe çevirme yolunda müthiş bir fırsat yakaladılar.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanı Cafer Mustafa'nın yaptığı son açıklama bu bakımdan önemli;

-"Peşmerge güçleri Kerkük'ün genelinde kontrolü ele almış durumda. Şu anda bulunduğumuz bölgenin ilerisine doğru gitmeyeceğiz. Havice'den itibaren Kerkük'e herhangi bir saldırı yapılmaması için bölgede kalmaya devam edeceğiz" .

DÜN HAYALDİ BUGÜN GERÇEK

Kerkük için 2007 yılına kadar referandum yapılması ve kentin Bağdat ya da Kürt yönetimine bağlanma yönünde oy kullanması planlanmıştı. Ancak Türkiye'nin vetosu ve Kürtler'in kente yığdığı taşıma nüfus iddiaları ile bu referandum bir türlü yapılamadı.

Şimdi IŞİD'in saldırılarıyla Kerkük, Kürtler'in önüne altın tepsiyle sunulmuş oldu. Yarın ne olur bilinmez ama bugün itibariyle Kürtler hayaldi gerçek oldu diyerek Kerkük'ün tüm kontrolünü ele geçirmiş görünüyorlar.

KERKÜK KÜRLERİN KUDÜSÜ BU FIRSATI KAÇIRMAYALIM

Kerkük'te peşmergenin kontrolü ele geçirmesi, Suriye'deki PKK güdümlü PYD'nin iştahını kabarttı. PYD'nin askeri kanadı YPG'nin başında bulunan Sipan Hemo, ANF'ye verdiği demeçte Kerkük için şunları söyledi;

-"Kürtler için Kerkük bir rüyaydı. Kerkük Kürtlerin Kudüs’üdür. Kerkük Kürdistan için en önemli yerlerden biridir.  Biz YPG olarak her koşul altında kardeşlerimizle birlikte Kerkük’ü savunmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz.

Kürtler için doğan bu tarihi fırsat elden bırakılmamalı ve sahip çıkılmalıdır.

kerkük-kürtlerin-eline-düştü-.jpg