BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.325,39
HABER /  DÜNYA

Kerkük için Kürtlerden şok savaş kararı! Peşmerge duyurdu

KERKÜK'ten gelen son dakika haberler endişe verici boyutlara ulaştı. Peşmergesi kaçan Mesud Barzani Kerkük'ü karıştırmak için düğmeye bastı. Peşmerge komutanı ise öğle saatlerinde kameralar önüne çıkıp Kerkük'e operasyon yapacaklarını açıkladı.

Abone ol

KERKÜK'ten gelen son dakika haberler 'iç savaş'ın haberini veriyor. Ordusu kaçan Mesud Barzani, Kerkük'ü kan gölüne çevirmek için düğmeye bastı. Kentte kalan Kürtler'e ayaklandırmaya çalışan Mesud Barzani, Kerkük'ü saldırmaya hazırlanıyor. Peşmerge sözcüsü saat 13.30'da yaptığı son dakika açıklama ile Kerkük'e girmek için hazırlık yaptıklarını duyurdu.

16:30IKYB 'DİYALOĞA HAZIRIZ' DEDİ

IRAK  Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin bağımsızlık referandumunun yol açtığı krizi çözmek için diyalog çağrısını "memnuniyetle karşıladığını" belirtti. Abadi Salı günü yaptığı açıklamada, bağımsızlık referandumunun "geçmişte kaldığını" belirterek diyalog çağrısı yapmıştı.

ŞOK!PEŞMERGE KERKÜK'E GİTTİ

Rus haber sitesi Sputnik'e konuşan bir Kürt kaynak, Peşmerge güçlerinin  Kerkük'e geçtiğini söyledi. Güvenlik gerekçesiyle ismi gizli tutulan kaynak, Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı güçlerin Kerkük'e giderek KYB'nin genel merkezine yerleştiğini ifade etti. Kaynak, Irak ordusu birliklerinin de partinin Kerkük-Erbil karayolundaki Şorav bölgesinde bulunan parti ofisi yakınında bulunduğunun altını çizdi.

FLAŞPEŞMERGE KERKÜK'E SALDIRACAK

Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, Kerkük'e girmek için 'savaş' hazırlığı yaptıklarını duyurdu. Mesud Barzani'nin niyeti Kerkük içinde ayaklanma çıkarıp, dışardan da peşmerge ile saldırıp kenti yeniden almak. Peşmerge sözcüsü de halkın ayaklanma için hazırlık yaptığını açıkladı. Peşmergenin Kerkük'e bir daha gireceğini söyleyen sözcü, "Peşmerge, Kerkük’e bir daha girmek için ciddi bir hazırlık içinde. Aynı şekilde Kerkük’te de halk tarafından hazırlık yapılıyor.  Kısa bir süre içinde peşmerge ile halkın iradesi birleşecek” dedi.

KERKÜK'TE KÜRDİSTAN BAYRAĞI DALGALANACAK
Peşmerge sözcüsü Irak ordusu 'def' edeceklerini söyleyerek Kerkük'ü alacakları iddiasında bulundu. Hikmet şunları söyledi :
-“Bu düşman da kendilerinden önceki düşmanlar gibi def edilecektir. Kerkük’te olanlar kabul edilemez. Kerkük her açından; yönetim, coğrafi ve savunması Kürdistani’dir, öyle kalacaktır. Kerkük’te Kürdistan bayrağı dalgalanacaktır. En kısa zamanda Kerkük halkıyla peşmergenin, birlikte zaferi kutlayacağını umuyoruz.” dedi.

13.30BARZANİ'NİN YARDIMCISINA ŞOK

Irak Yüksek Yargı Meclisi, IKBY Başkanı Barzani'nin yardımcısı ve KYB Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul hakkında tutuklama kararı çıkardı. Karar Resu, Irak ordusu için "işgal güçleri" ifadesini kullandığı için verildi. Kosret Resul için 7 yıl hapis cezası isteniyor.

KERKÜKKÜRTLER 2 MAHALLEYİ ALDI

Kerkük’te Kürtler'in ayaklanmaya başladığı iddia ediliyor. Barzani'nin sitesi 2 mahallenin Kürt grupları tarafından alındığı iddiasını geçti.  Kerkük kent merkezindeki Penca Ali ve Şorice mahallelerinin Kürtlere geçtiği öne sürüldü.

12:30100 BİN KÜRT KERKÜK'TEN KAÇTI

IKYB, pazartesi gününden bu yana 100 bin Kürt vatandaşın yaşanan karışıklıklardan dolayı Kerkük'ten kaçtığını bildirdi.

11:30 PETROL KUYUSUNU ALDILAR İDDİASI

Reuters'in Rudaw'a dayandırdığı haberine göre, Peşmerge güçlerinin hala Kerkük'ün kuzeybatısındaki petrol kuyularından biri olan Khurmala petrol sahasını kontrol ettiği iddia edildi. Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, "Kerkük'teki tüm petrol kuyuları ve tesisleri bakanlığımızın kontrolü altına girdi" şeklinde açıklama yapmıştı.

10:50 ITC BİNASINA SALDIRI

Irak'ın Kerkük kentine bağlı Altunköprü kasabasındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) temsilciliğine silahlı saldırı düzenlendi.Peşmerge karargahtaki güvenlik görevlisini de kaçırdı. Otomatik silahlarla yapılan saldırıda herhangi can kaybı yaşanmadı  binada büyük hasar meydana geldi. Faillerin yakalanması için federal polis tarafından olaya ilişkin inceleme başlatıldı.