BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.509,24
HABER /  DÜNYA

Kerkük düşüyor mu? Peşmerge generali öldü

Kerkük'ten gelen son dakika haberler gözleri Kobani'den bu ile çevirdi. IŞİD Kerkük'e sızdı sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Peşmerge ağır kayıp verdi.

Abone ol

KERKÜK 'ten son gelen haberler endişe verici boyutta. Kobani'yi kaybeden IŞİD tüm gücüyle Kerkük'e yüklendi. IŞİD militanları yoğun saldırılar sonucu kent merkezine sızmayı başarınca kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Peşmerge'nin bu saldırılarda 1'i üst düzey komutan 29 kayıp verdi. İşte Kerkük'de son durum.

IŞİD örgütü mensupları Kerkük’ün güneyi ile Hazır ve Mahmur’un yanısıra Musul’un batısı cephelerinde saldırıya geçti. IŞİD'in bu son dakika saldırısında 1’i komutan 29 peşmerge öldü, 173 peşmerge de yaralandı.

PEŞMERGE GENERALİ ÖLDÜ


TÜRKMENLER : IŞİD'İN KARŞISINDA KİMSE DURAMAZ, BU TESTTİ

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşed Salihi Kerkük'teki duruma ilişkin endişe veren açıklamalar yaptı. Salihi, "IŞİD'in Kerkük saldırısı bekleniyordu. Bundan sonra yeni saldırılar olabilir. Peşmergenin tek başına Kerkük'ü savunmasına çok güvenimiz yok. Hava güçleri olmadığı takdirde IŞİD'in karşısında kimse duramaz" dedi.

OTEL BASKINI TESTTİ

Otel baskınının bir deneme olduğunu belirten Salihi "Kerkük'ün güvenliğini test ettiler. Yüksek bir oteli ele geçirip, onun üzerinde herkese ateş açmak istediler" dedi.

TÜRKMENLER'E NİYE İZİN VERİLMİYOR?

-"Kerkük'ün güvenliğini sadece Peşmergeler sağlıyor. Gönüllü halk topluluklarının ve Türkmenlerin şehri savunmasına izin verilmiyor. Bu konuda siyasi adımlar atılıyor. Eğer Kerkük, IŞİD'den korunacaksa bütün unsurların şehrin savunmasında görev alması gerekiyor. Ancak Kuzey Irak Yönetimi bunu kabul etmiyor. Merkezi hükümet de Kürtlere uyuyor."

Kerkük Sağlık Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre gece saatlerinde başlayan çatışmalarda Kerkük’ün Tilwerd, Mele Abdullah, Mekteb Halid bölgelerinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Buradaki çatışmalarda Pemerge Güçleri Komutanı Tuğgeneral Şerko Fatih’in de aralarında bulunduğu 18 peşmerge öldü, 160 peşmerge de yaralandı.

Kerkük Sağlık Müdürü Dr. Sabah Amin, yaralı perşmergelerin 23’ünün ameliyat edildiğini, 14 yaralının Süleymaniye’ye, 4 yaralının da Erbil’e sevkedildiğini bildirdi.

Dr. Sabah Amin, Kasr-ı Kerkük oteli’ne saldıran 5 IŞİD’lin cesetlerinin de adli tıp morguna kaldırıldığını söyledi.

MAHMUR'DAKİ BİLANÇO

Mahmur’un güneyindeki Karac Ovası’nda IŞİD örgütünün saldırısıyla başlayan çatışmada 4 peşmerge şehit düşerken, 10 peşmerge de yaralandı.

Celevla’nın Dıbh bölgesinde mayın patlaması sonucu da 7 peşmerge şehit düştü.

Musul’un Keske ve Aske cephelerinde 40’tan fazla IŞİD’li etkisiz hale getirilirken, 3 peşmerge hafif yaralandı.

IŞİD KERKÜK'E SIZDI OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ
Kerkük Valiliği’nden yapılan açıklamada, kent güvenliğinin daha iyi sağlanması için saat 10.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağı uygulandığı duyuruldu.

kerkük-sokağa-çikma-yasaği.jpg




Bu arada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Yardımcısı Kosret Resul'ün Peşmergeye destek için emrindeki tugayla Kerkük'e geldiği belirtildi.

IŞİD OTELİ ALMAYA ÇALIŞTI

Öte yandan üç terör örgütü IŞİD militanının, sabah saatlerinde ele geçirmek için saldırdığı Kasr-ı Kerkük Oteli, tamamen Peşmergenin kontrolüne alındı. Otelin çatısına çıkan Peşmergelerin havaya ateş açtıkları görüldü.

Otele saldıran bir IŞİD militanı intihar eylemi gerçekleştirirken diğer 2 militan üzerilerindeki bombaları patlatamadan güvenlik güçlerince yakalanmıştı.

kerkük-otel-saldirisi.jpgKerkük 'teki Kasr-ı Kerkük Oteli'ne IŞİD terör örgütü mensubu kişilerce saldırı düzenlendi. Güvenlik güçleri, Kasr-ı Kerkük otelini kontrol altına aldı.

IŞİD TAKTİK DEĞİŞTİRDİ

Suriye'nin kuzeyindeki Kobani ilçesinde üç ay süren çatışmalardan sonra çekilmek zorunda kalan IŞİD'in, Irak'ta eşzamanlı olarak Kürt güçlerinin hakimiyetindeki bölgelere saldırması dikkati çekti. Koalisyon güçlerinin hava saldırıları, Irak ordu birlikleri ve Peşmergenin operasyonlarıyla sürekli güç kaybeden IŞİD, son zamanlarda direkt çatışmalara girmek yerine daha çok gece baskınları ve vur-kaçlarla güvenlik güçlerine zarar vermeye çalışıyor.