BIST 9.446
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.497,31
HABER /  DÜNYA

Kerkük savaşında son durum! Kürtler şokta nereler alındı?

KERKÜK savaşında arka arkaya teslim haberleri geliyor. Peşmerge tek kurşun atmadan Kerkük'ten kaçarken, Irak ordusu havaalanını da ele geçirdi. Kerkük petrol yatakları ve kritik noktalar da ordunun elinde. İşte Kerkük'ten gelen son haberler;

Abone ol

KERKÜK'te beklenen savaş gece yarısı başladı. Irak ordusu Haşdi Şabi örgütü ile birlikte Kerkük'ü almak için Kürtlerle savaşa girdi. Kerkük'ten gelen haberler peşmergenin direnmeden kaçmaya başladığı yönünde oldu. Gün boyunca Irak ordusunun kolay bir zafere doğru gittiği konuşulurken açıklama geldi. Bağdat yönetiminden gelen son dakika açıklamasına göre Kerkük tamamen kontrol altına alındı. Rafinerilerle birlikte havaalanının kontrolü de ele geçirildi. Türkmen cephesi ise PKK uyarısı yaptı. Kerkük'te son durum ne, işte gelen son dakika haberler;

20:30KERKÜK'TE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

 Kerkük Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Afrasya Kamil, yaptığı yazılı açıklamada, kent merkezinde yerel saatle sabah 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Öte yandan, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tarafından vekaleten valilik görevine atanan Rakan Cuburi ise düzenlediği basın toplantısında kentin güvenliğinden polis güçlerinin sorumlu olacağını belirtti.

Cuburi, asayişin sağlanması için devriye ekiplerin görev yapacağını söyledi.

18:40ORDUYU SEVİNÇLE KARŞILADILAR

Gece saatlerinde başlayan çatışmaların ardından Irak askerleri Kerkük'te kontrolü ele geçirdi. Kentten akşam saatlerinde gelen görüntülerde, yüzlerce kişinin Ordu birliklerini sevinç gösterileriyle karşıladığı görüldü.

18:30MUSUL'DA DA OPERASYON BAŞLADI

Yerel kaynaklar, Musul'da da peşmergeye karşı operasyon başladığı bilgisini verdi. IKYB, Irak hükümetinin saldırı hazırlığı yaptığı yönündeki iddialar üzerine harekete geçmişti. Peşmerge güçleri, güvenlik amacıyla, Hazır bölgesinde, Duhok ve Erbil’den Musul’a giden 2 ana yolu kapatmıştı.

17:30KERKÜK KONTROL ALTINA ALINDI

Bağdat yönetimi, Kerkük'ün tamamen kontrol altına alındığını duyurdu. Iraklı ordusu Kerkük Valiliği'ndeki Kürt bayrağını indirdi. 

17:20BARZANİ'YE 'PETROL HIRSIZI' SUÇLAMASI 

Kerkük'teki mevzileri Irak ordusuna terkettiği için, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) tarafından "hain" ilan edilen Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi'nden (KYB) çok ağır bir cevap geldi. Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin yeğeni olan KYB Terörle Mücadele Gücü Başkanı Lahor Cengi Talabani, "Biz Kürt halkının hakkını müdafaayla ilgilenirken, Mesut Barzani petrol çalmak ve nüfuzunu sağlamakla meşguldü. Evlatlarımızı bundan sonra onun (Barzani'nin) mevkisi için ölüme gönderemeyiz."

17:10KERKÜK'E YENİ VALİ ATANDI

Kerkük peşmergeden temizlenirken, daha önce Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tarafından görevden alınan Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in yerine atama yapıldı. Bağdat'tan verilen görevden alma kararını tanımadığını söyleyen ve görevini sürdüren Kerim'in yerine yardımcısı, Arap asıllı Rakan Said Ali Cuburi, vekaleten atandı. Kerim dün gece Kerkük'ten kaçmıştı.

16.40IRAK BAŞKANINDAN FLAŞ EMİR

Irak Merkezi Yönetimi Başbakanı İbadi'den Kerkük için flaş bir emir geldi. Reuters, İbadi'nin, Irak bayrağının "Kerkük ve Kürt kontrolü altındaki diğer tartışmalı  alanlarda" yükseltilmesi  için emir verdiğini duyurdu. 

Tarihi an! Kerkük'te Kürt bayrağı böyle indi

15:40PEŞMERGELER BİRBİRİNE DÜŞTÜ... 

Kerkük savaşında KYB peşmergelerinin mevzileri terk edip çekilmesi Peşmerge arasında kriz çıkarttı. Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı yaptığı açıklamada Talabani peşmergelerini "ihanet"le suçladı. Açıklamada Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) birliğinin bazı yetkililerin bu planın destekçisi olduğu belirtildi, ihanetle suçlandı, "Bu birkaç yetkili, bazı hassas bölgeleri çatışmadan, Heşdi Şabi ve İran Pasdaran Ordusuna teslim etmiştir" denildi. 

Kerkük'ten kaçan Kürtler birbirine girdi şok açıklama

15:30İLK ÖLÜM HABERİ: 10 PEŞMERGE ÖLDÜ

Irak ordusunun Kerkük operasyonu sırasında çıkan çatışmalarda ilk gelen bilgilere göre 10 peşmerge öldü. AFP haber ajansının haberi Kerkük'ten gelen ilk ölüm haberi oldu. 

Barzani en büyük kalleşliği yaptı! Hummerdaki PKK'lılara bakın

15:20IRAK ORDUSU KERKÜK VALİLİĞİ'NE GİRDİ

Kerkük'ün denetimini ele geçiren Irak Ordusu, Kerkük Valiliği'ne girdi. Irak merkezi hükümet tarafından görevden alınan Vali Necmettin Kerim öğle saatlerinde Kerkük'ten kaçmıştı. Irak ordusu valiliği tamamen kontrol altına aldı.  

14.30PKK KERKÜK'TE ÇATIŞMAYA BAŞLADI

Türkmeneli TV kanalı canlı yayında duyurdu. Terör örgütü PKK Kerkük sokaklarında çatışmaya başladılar. Peşmerge kaçarken yerini ve ağır silahlarını da terör örgütünü bıraktı. Barzani'nin hummer araçlarıyla Kerkük sokaklarında turlayan PKK militanları ağır silahlarında sahibi oldu. Aşağıdaki galeriden çatışma görüntülerini ve PKK'ya terkedilen ağır silahları görebilirsiniz.

14.00TUZHURMATU ALINDI- İBADİ AÇIKLAMASI

Tuzhurmatu tamamen Irak ordusunun eline geçti.  Peşmerge bu kritik noktayı da terketti. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ise devlet televizyonuda flaş bir açıklama yaptı ve "IKBY ve özellikle Kerkük'teki halkımızın selametine önem veriyor ve güvenliklerini sağlama konusunda onlara güvence veriyoruz." dedi.

"Görevim, anayasaya göre halka hizmet etmek ve parçalanma riskine maruz kalan ülkenin birliğini korumaktır." diyen İbadi, "IKBY'dekilerin referandumdan vazgeçmelerini, anayasaya uymalarını ve DEAŞ'la mücadeleye odaklanmalarını sağlamaya, Irak ve halkının karşılaşacağı büyük riski onlara anlatmaya çalıştık. Ancak IKBY'deki dostlar şahsi ve parti çıkarlarını halkın çıkarlarına yeğlediler." ifadelerini kullandı.

Onbinler Kerkük'ü terk ediyor! Erbil yolundalar!Onbinler Kerkük'ü terk ediyor! Erbil yolundalar!Onbinler Kerkük'ü terk ediyor! Erbil yolundalar!Onbinler Kerkük'ü terk ediyor! Erbil yolundalar!HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

12.37ÇATIŞMADAN ORAYI DA VERDİLER

Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) ait 9 ve 16’ncı Tugaylar, Kerkük’ün Dakuk ilçesinden çekildi.  Dakuk Asayişi Müdürü Faruk Ahmed, “Bu sabah Dakuk sınırındaki 9 ve 16’ncı Tugaylar, çatışmadan karargahlarından çekildi” dedi. Faruk Ahmed, Dakuk’ta sadece asayiş güçlerinin kaldığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde hayata veda eden Celal Talabani'nin partisine bağlı olan güçler, Tuzhurmatu bölgesini de çatışmaya girmeden teslim etmişlerdi.  Irak ordusu, K1 askeri üssünü de ele geçirdi.

12.00KERKÜK HAVAALANI ALINDI

Kerkük'e giren Irak ordusu kentin hava trafiğini tamamen ele geçirdi. Kerkük havaalanının peşmergeden alındığı bilgisi geldi. Sabah saatlerinde de Kerkük askeri havaalanı alınmıştı. Bu son hamle ile Kerkük'ün hava sahasının kontrolü Irak merkezi hükümetine geçmiş oldu.

11.30IRAK PETROL ŞİRKETİ ALINDI

Irak güçlerinin, Kerkük Kuzey Petrol Şirketi'nde kontrolü sağladığı bildirildi. Irak Savaş Medya Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ortak güçler, Baba Gürgür Petrol Yatağı ve Kerkük Kuzey Petrol Şirketi'nin tamamında kontrolü sağladı." denildi. Açıklamada ayrıca Kerkük'e bağlı Leylan nahiyesinde de denetimin sağlandığı aktarıldı.

10.45KERKÜK'TE NERELER ALINDI?

Peşmerge tek bir kurşun bile atmadan Kerkük'teki cephelerden geri çekilirken Irak ordusu bir çok noktayı ele geçirdi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığının verdiği bilgiye göre şu ana kadar ele geçirilen bölgeler şöyle:
"Petrol rafinerileri, Kerkük Keyvan Askeri Üssü Halid Köprüsü Kapısı, Riyad-Halid Mektep yolu, Meryem Beg sınır kapısı ve Reşad-Meryem Beg yolu, Kerkük'ün kuzeyindeki doğal gaz yatakları, polis karakolu ve Kerkük Elektrik Dairesi.

10.30PEŞMERGE KAÇINCA...

Irak Ordusu Kerkük'teki kritik noktaları peşmerge kaçtığı için umduğundan çok daha kolay ele geçirirken IKBY'den açıklama geldi. Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, Kerkük'ten çekilen Peşmergelerin yerine Erbil'den takviye güç gönderildiğini açıkladı. Kerkük'teki son gelişmeleri ele almak için Erbil'de hareketli saatlerin yaşandığını belirten Hikmet, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ve Peşmerge komutanları arasında toplantı yapılacağını söyledi.

ŞOKPKK KERKÜK SOKAKLARINA İNDİ

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, terör örgütü PKK'nın Kerkük sokaklarına indiğini belirterek, bunun Türkmenleri endişelendirdiğini ifade etti.

Son dakika! PKK'lılar Kerkük'e indi! Türkmenler tedirgin...

10.20KERKÜK'TE KRİTİK NOKTA ALINDI

Kerkük'te peşmerge tutunamazken Irak ordusu rahat bir ilerleyiş sergiliyor. Gelen son haber rafinerilerin ardından Kerkük askeri hava üssünün de alındığı yönünde oldu. Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Terörle mücadele güçleri, Kerkük Keyvan Askeri Üssü'nde kontrolü sağlayarak buradaki askeri dağılımı yeniden gerçekleştirdi." denildi.

MEMURLAR İÇİN AÇIKLAMA : İŞİNİZE GİDİN : Kerkük'te çatışmalardan dolayı işlerine gitmeyen memurlara iş yerlerine gitmeleri ve mesailerine devam etmeleri çağrısında bulundu. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kerkük'te Arap, Kürt, Türkmen ve Hiristiyanların güvenliğini sağlama sorumlulukları olduğu belirtilerek, "Tüm memurlara, yerel güvenlik ve polis güçlerine acilen işyerlerine gitmeleri ve mesailerine devam etmeleri çağırısında bulunuyoruz." denildi. Açıklamada ayrıca, tüm memurların güvenliğinin sağlanacağı kaydedildi. 

FLAŞ IRAK ORDUSU KERKÜK'E GİRDİ

Kerkük'ten gelen son dakika haberi Irak Ordusu'ndan oldu. Irak ordusu Kerkük sanayi bölgesi ve petrol rafinerisini ele geçirdi. Irak güvenlik güçleri Kerkük'ün kuzeyindeki doğal gaz yatakları, polis karakolu ve Kerkük Elektrik Dairesi'nde de kontrolü sağladı. 

FLAŞHAŞDİ ŞABİ KÜRT MAHALLESİNE GİRDİ

Tuzhurhurmatu'da Kürtlerle - Haşdi Şabi çatışıyordu. Gelen son dakika haberlere göre Haşdi Şabi’ye bağlı bazı güçler ilçedeki Kürt mahallelerine girdi.  Tuzhurmatu Asayişi Müdürü Kawe Mele Perwez, “Savunuyoruz. Ancak ne yazık ki bazı peşmerge birliklerinin çekilmesinden dolayı Heşdi Şabi’ye bağlı gruplar, Kürt mahallelerine girdi” dedi.

Haşdi Şabi neyin nesi? Kerkük savaşına giren örgüt kimin?

IRAK BAŞBAKANI İBADİ'NİN AÇIKLAMASI: Kerkük savaşı için düğmeye gece yarısı basıldı. Savaşın başlamasının ardından Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'te tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi. Devlet televizyonunun haberinde, "Başbakan Haydar İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'te bulunan tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi." denildi.

IRAK ORDUSU İLE KÜRTLER ÇATIŞIYOR: Kerkük kent merkezine doğru harekete geçen Iraklı güvenlik güçleri ile Peşmerge arasında ilk silahlı çatışma, Tazehurmatu kasabası yakınlarında çıktı.

PENTAGON'DAN SON DAKİKA KERKÜK AÇIKLAMASI :
Irak Ordusu ile Kürtler arasında Kerkük savaşı patlak verirken ABD'den son dakika açıklama Pentagon üzerinden geldi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kerkük’te yükselen tansiyon ile ilgili taraflara gerginliği artıran adımlardan kaçınma çağrısı yaparken, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olunduğu kaydedildi. 

Pentagon Orta Doğu masası sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway, şunları söyledi:
-"Tüm taraflara gerginliği artıran adımlardan uzak durması çağrısında bulunuyoruz. Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına karşıyız. DEAŞ ile mücadeleden alıkoyacak ve Irak’ın istikrarının altını oyacak istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz.”

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ : ABD’nin, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu kaydeden Binbaşı Galloway, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin talihsiz tek taraflı referandum kararına rağmen devam eden tansiyonu düşürmek ve uzun süredir söz konusu olan sorunların Irak anayasası çerçevesinde çözülmesi için en iyi seçenek diyalogdur." dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Başdanışmanı Hemin Hawrami ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ön cephedeki Peşmerge komutanlarından aldığı bilgilere göre Haşdi Şabi'ya ait 4 hummerin yakıldığını ileri sürdü.

Hawrami, Iraklı güvenlik güçlerinin güneyden ilerleyişinin de Peşmerge tarafından durduruluğunu iddia etti.

IRAK'TAN UYARI : ATEŞ AÇMAYIN : Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, Kerkük'teki silahlı gruplara, merkezi yönetim güçlerine ateş açmamaları uyarısı yaptı. Komutanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kerkük'te silahlı grupları, merkezi yönetime bağlı güvenlik güçlerine ateş açmaması için uyarıyoruz." ifadeleri kullanıldı. Bu arada, Irak devlet televizyonu ekranının sağ köşesine, "Hedefimiz Kerkük halkının selameti" yazısını yerleştirildi. 

KERKÜK VALİSİ NECMETTİN KERİM : KENTİ TESLİM ETMEYİN

Mesud Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw'a konuşan Kerkük'ün azledilen Valisi Necmettin Kerim kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı. 

TÜRKMENLER'İN DURUMU NE? : Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, Kerkük'te Türkmenlere seslenerek, kendilerini korumalarını istedi. Salihi, yaptığı görüntülü konuşmasında, Türkmenlere seslenerek, "Birbirinizden haberdar olun. Tuzhurmatu ve Kerkük çevresinde çatışmalar başladı. Kimsenin hedefi olmayın ve imkanlarınız dahilinde silahlarınızı elinize alıp kapıda ve caddelerde durun, korkmayın." dedi.

KERKÜK SAVAŞINDA SON DURUM NE? Irak hükümet güçleri Kerkük'teki Halid askeri kampını ele geçirdi. Irak birliklerinin Kerkük'ün merkezine doğru hızla ilerlediği belirtiliyor.

ELE GEÇİRİLEN BÖLGELER

Irak güvenlik güçleri tarafından şu ana kadar ele geçirilen bölgeler olarak Halid askeri kampı, Kerkük Doğalgaz Çevrim Santrali, Shorija, Kerkük sanayi bölgesi, Sari Tappah gösteriliyor.