BIST 9.713
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.426,90
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kepez-Santral muhteşem olacak

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepez-Santral Mahalle sakinleri ile iftar yaptı.

Abone ol

Başkan Türel, proje kapsamında komşuları birbirinden ayırmadıklarını belirterek, “Anılarınızı koruyacağız, çevreci bir proje yapacağız, sizlere 2,5 kattan daha fazla değerli konutlar kazandıracağız demiştik. Sözümüzü tuttuk. Kepez Santral muhteşem olacak” dedi. 

Türkiye’nin en büyük ve örnek kentsel dönüşüm projesi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesi resmi temel atma töreninin ardından vatandaşlar iftar sofrasında buluştu. Başkan Türel, iftar sofrasında Kepez-Santral Projesinin ilk günden bu güne gelişini özetledi. Kepez-Santral projesi inşaat alanında binaların neredeyse yarılandığını belirten Başkan Türel, “ Gelecekteki yuvalarınızın temellerini attık. Biliyorsunuz, bizim için ev sahibi olmak çok önemlidir. Maddi anlamda evimiz yaşam güvencemiz hayattaki bizim tek dikili ağacımızdır. Manevi yönde ise yuvamız biriken anılarımızın sevinç ve hüzünlerimizin bir parçasıdır. Günlük telaşımızı atlatıp çoluk çocuk eşimizle bir arada olduğumuz çayımızı demlediğimiz televizyon karşısında ayaklarımızı uzatarak uzandığımız evimiz bizim özelimizdir. Kısacası evimiz huzurumuzdur. O yüzden dünyada mekân ahirette iman diyen bir medeniyetin insanlarıyız” dedi. 

750 TL kira yardımı

Kepez-Santral Projesini ilk kez vatandaşa 15 Ağustos 2014 yılında anlattığını söyleyen Türel, şunları söyledi: “O gün sizlerin verdiği onayla başladığımız projede sizlere verdiğimiz bütün sözleri tek tek yerine getirdik. Dairelerinize bir kuruş bedel ödemeyeceksiniz demiştik. Arsa payınıza karşılık gelen daire alanlarınız için bir kuruş bedel sizlerden istemedik. Bir kuruş tapu bedeli de ödemeyeceksiniz demiştik. Bir kuruş tapu bedeli ödemeden sizlere tapularınızı inşallah gelecek sene Şubat Ayı’nda vermiş olacağız. Taşınma ve inşaat sürecinde kira yardımı yapılacak demiştik. Bugün Çevre Şehircilik Bakanımız da müjdeyi temel atma töreninde paylaştı. Artık 600 TL olan kira yardımlarınız 750 TL’ye çıktı. Hayırlı olsun.”

Kimseyi komşusundan ayırmadık

Yerinde kentsel dönüşümle Kepez-Santral’de yaşayan vatandaşları komşularından ayırmadan noter huzurunda kura ile bir arada yaşayacak şekilde yerleştirdiklerini ifade eden Başkan Türel, “Hiçbirinizi birbirinizden ayırmayacağız demiştik. Hamdolsun 3265 hak sahibimizi de projenin en güzel yeri olan orta kısmında hep olduğunuz yerde bir arada yaşayacak şekilde yerleştirdik. Ve daireleriniz kuralarla belirlendi. Evleriniz eski plandaki hakkına göre çok daha büyük olacak demiştik. 240 metrekare arsası olan bir hak sahibimiz eski imar planına göre müteahhitle anlaştığında maksimum 134 metrekare daire alabiliyordu eski plan geçerli olsaydı. Ancak biz kentsel dönüşümle söz verdiğimiz gibi 171 metrekare daireyi bedelsiz olarak verdik. Helali hoş olsun. Yetmedi üstüne 3 metrekare makbuz bedeli karşılığı bedelsiz ekledik. 174 metrekare hakkı olan bir hak sahibimiz büyüme hakkını hiç kullanmadığında bile ruhsat projesine göre tapu da 206,5 metrelik bir daire hakkına sahip olacak” diye konuştu.

5073 daire 

Hak sahiplerinin isterlerse metrekarelerini büyütebilecekleri bir ortam sağladıklarının altını çizen Türel, konuşmasını söyle sürdürdü: “Metrekaresi 800 lira üzerinden yani şu an inşaat maliyetinin çok daha az bir maliyetiyle 2600 hak sahibimiz haklarından daha büyük daireyi seçerek büyüttü. İsteyenler borçlarını peşin ödedi. İsteyenlere de 6 ay taksitle borçlanma imkânı getirdik. Hak sahiplerimiz hak ettikleri daire büyüklüklerine karşı 1 veya daha fazla daire seçti. 1700 hak sahibimiz birden fazla daire tercih etti. Böylece bugün 3265 hak sahibimiz tercih ettikleri şekilde 5073 daire sahibi oluyor” dedi. 

Anılarınızı koruyoruz

Kepezaltı Santral’de yeni evlerin eskisine göre en az 2,5- 3 kat fazla değerlediğini vurgulayan Başkan Türel, “Projenin maketlerinden yeni Kepez Santral’i görüyoruz. Muhteşem olacak. Değeri de ortada. Sizlere 2,5 kattan daha fazla değerli konutlar kazandırmış oluyoruz demiştik. Anılarınızı koruyacağız, Çevreci bir proje yapacağız demiştik. Aramızda büyük parklar, ibadethaneler, okullar, kültür merkezi, spor tesisi, hastane, organik Pazar, raylı sistem olacak. Bunların tamamı da imar planlarına işlendi. Onlar da oluyor. Ve ağaçlarınıza kadar burada sizlerin bütün değerlerinize sahip çıktık. İnşallah bu yılın Ekim ayında 160 dönüm yeşil parkımıza ekeceğiz. Sizler geri geldiğinizde eski ağaçlarınızı üzerinde tabelaya çakılı isimlerinizden tanıyarak bu benim ağacımmış diyeceksiniz” diye konuştu.

Hizmetler sizin sayenizde oluyor

Başkan Türel sözlerini şöyle tamamladı: “Sizlerin çocuklarınızın burada oluşacak ticari potansiyelden pay alabilmesi için bir çalışma başlatıyoruz. Buradaki iş yerlerine istihdamın inşallah yine sizlerden sağlanmasını amaçlayan projeyle Kepez- Santrallilerin özellikle burada çalışmasını sağlama gayretini ortaya koyacağız. Aynı şekilde çocuklarımız, yaşlılarımız, kadınlarımız, engellilerimiz hatta hayvanlarımız için bile Kepez-Santral yaşanası bir model oluyor. Dolayısıyla daha güvenli daha az maliyetli daha yönetilebilir bir Kepez-Santral için de Avrupa Birliğinden 5 milyon lira hibe desteğimizi aldık. Bu bedeli de sizler için Kepez-Santral için harcayacağız. Bunların hepsi sizin sayenizde oluyor. Sizler bizi desteklediniz bizleri bu göreve getirdiniz bizlerde şimdi verdiğimiz sözleri yerine getirebiliyoruz. O yüzden bu işlerin gerçek mimarları sizlersiniz. Destek Sizden Hizmet Bizden."