BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.440,10
HABER /  SAĞLIK

Kepçe kulak estetiği nasıl yapılıyor?

Kepçe kulaklar insan psikolojisini en çok etkileyen şekil bozukluklarından biri. Oysa bu soruna erken bebeklikte çözüm bulmak mümkün.

Abone ol

Kepçe kulaklar kimileri için çok rahatsız edici şekil bozukluklarından biri... Günümüzde de estetik doktorına en sık yapılan başvuru nedenleri arasında geliyor. Memorial Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü'nden Doç. Dr. Cenk Şen, kepçe kulak operasyonuyla ilgili bilgi verdi:

ÇOCUKLARDA GENEL ERİŞKİNLERDE LOKAL ANESTEZİ

Kepçe kulak; toplumda en sık görülen kulak deformitesi. İleriki yaşlarda çocukların psikolojilerini bozmaması için okul çağından önce tedavi edilmesi önerilir. Kulak gelişiminin büyük kısmı bu zamana kadar tamamlandığından kepçe kulak operasyonunun erken dönemde yapılmasının hiçbir zararı yoktur. Çocuklarda genel anestezi, erişkin hastalarla lokal anestezi ile yapılır.

ERKEN BEBEKLİKTE CERRAHLAR BANTLAYARAK DÜZELTİYOR

Anne karnında iken çocuğun dolaşımına geçen östrojenler sayesinde yeni doğan döneminde kulak şekillendirilebilir haldedir. Erken dönemde plastik cerrahlar tarafından özel kulak bantları ile kulaklar kafaya yaklaştırılabilir ve kepçe kulak görünümü azaltılabilir.

Kıkırdak yapısı çok karışık ve 3 boyutludur. Üzerindeki derinin inceliği, özelliği ve kıkırdakların şekli çok önemlidir. Kepçe kulak oluşumun yapısal birkaç nedeni vardır. Kepçe kulakta kıkırdaklar zayıf olabilir, iç kısımda bazı bölgelerde kulak kıvrımı oluşmayabilir ya da kulağın içindeki “konka” adı verilen çukur kısım olması gerekenden çıkık olabilir. Bu etkenlerden birinin varlığı farklı şekillerde kendini gösterir. Uygulanan cerrahi tedavi mevcut deformitenin analizinin yapılmasından sonra daha doğal bir sonuç elde edebilmek için probleme yönelik olarak uygulanır.

1 HAFTADA İYİLEŞME SAĞLANIYOR

 

Kepçe kulak operasyonu 1-1,5 saat süren bir işlemdir. Pek çok yöntem uygulanmakla birlikte; bizim uyguladığımız yöntem kulak arkasından yaklaşımla kıkırdakların şekillendirilmesi ve gerekirse fazla kıkırdağın alınıp kulağın yeniden şekillendirilmesi esasına dayanır.

Ameliyat sonrası baş bölgesi 1 gün bandajlanır, çocuk hastalarda ise 2 gün özel bir bant kullanılması istenir. Hasta erişkinse ve kulağını koruyabilecekse farklı bir şey önerilmez. Şişlikler yaklaşık 1 hafta içinde iner. Her hasta için yapılacak işlem birbirinden farklıdır, kepçe kulak ameliyatı standart bir operasyon değildir. Kişide hangi bozukluk varsa bu yönde bir tedavi uygulanır.

Şişlikler indikten sonra kişi kulaklarını rahatça kullanabilir hatta kadınlar küpe dahi takabilir. Kepçe kulak ameliyatı için bizlere başvuran erişkin bayanlarda en sık şikayet saçlarının toplayamamaktır. Ameliyat sonrası hastalar kontrollerine genellikle saçlarını toplayarak ya da  topuz yapmış olarak gelirler. Bu da kepçe kulak ameliyatının kişide özgüveni ne kadar artırdığına bir işarettir.

Kulak kıkırdağı enfeksiyona çok yatkın bir dokudur enfeksiyon olduğu takdirde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Kepçe kulak operasyonlarının mutlaka steril şartlarda ve uzman ellerde yapılması önemlidir.

BÜYÜK KULAKLAR DA KÜÇÜLTÜLEBİLİYOR

 

Kepçe kulak, kulağın kafa ile açısının normalden fazla olmasıdır. Kepçe kulaklarla birlikte kafaya oranla büyük kulaklarla da karşılaşabiliyoruz. Kulak arkası ve önünden belli noktalardan kesi yapılarak büyük görüntüye neden olan kıkırdak bölümü çıkarılıp kulağa yeniden şekillendirme yapıyoruz. Kulak küçültme operasyonlarında da son derece başarılı sonuçlar almaktayız.