BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.427,48
HABER /  GÜNCEL

Kenya'nın kuzeyinde sokağa çıkma yasağı

Eş Şebab örgütüne bağlı silahlı şahısların Kenya'daki Garissa Üniversitesi'ne düzenlediği ve çoğunluğu öğrenci 147 kişinin ölümüyle sona eren saldırıdan sonra ülkenin kuzeydoğu bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Abone ol

Eş Şebab örgütüne bağlı silahlı şahısların Kenya'daki Garissa Üniversitesi'ne düzenlediği ve çoğunluğu öğrenci 147 kişinin ölümüyle sona eren saldırıdan sonra ülkenin kuzeydoğu bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Garissa milletvekili Aden Bare Duale, BBC'ye yaptığı açıklamada İçişleri Bakanı'nın bölgedeki güvenlik koşullarını incelemek amacıyla acil toplantı düzenleyeceğini söyledi.

Duale, "Bu sabah saldırıda ölen öğrencilerin cesetlerini Nairobi'deki hastanelerin morglarına naklediyoruz ve yaralıları tedavi ediyoruz. Hükümet yetkilileri, İçişleri Bakanı öncülüğünde güvenlik görevlileri, Kuzey bölgesinden milletvekilleri de birlikte durumu değerlendiriyor." dedi.

Kenya hükümeti Üniversite saldırısını planladığını belirttiği Muhammed Muhamud'un yakalanması için 220 bin dolar para ödülü konulduğunu duyurdu. Muhammed Muhamud, halen Somali'de olduğu tahmin edilen ve eskiden medrese öğretmenliği yapmış olan bir Kenyalı.

Dulyadin ve Gamadhere isimleriyle de bilinen Muhamud'un, Eş Şebab'ın Kenya'ya yönelik sınır ötesi saldırılarını yönettiği söyleniyor.

Muhammed Muhamud geçen Kasım ayında Makka kentinde bir otobüse düzenlenen ve 28 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

Eş Şebab örgütü, dün BBC'ye yaptığı açıklamada, "Garissa Üniversitesi'ni çok sayıda gayrimüslim öğrenci bulunması nedeniyle hedef aldığını" vurgulamıştı.

El Kaide bağlantılı örgütünün sözcüsü Şeyh Ali Mohamud Rage de Fransız haber ajansı AFP'ye telefonla yaptığı açıklamada, "Kenya Somali ile savaş içinde. Bizim insanlarımız hala orada, çarpışıyor. Görevleri, Şebab'a karşı olanları öldürmek" demişti.

Üniversite öğrencilerinden biri, silahlı şahısların tek tek kapıları açıp içerdekilere Müslüman mı, Hristiyan mı olduklarını sorduğunu; Hristiyanların hemen orada vurulduğunu anlattı.

Somali'deki Eş Şebab örgütü militanlarının sık sık Kenya'yı hedef aldıkları biliniyor. Garissa ve diğer sınır bölgeleri de saldırılara hedef oluyor.